Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κριτήριο ψήφου η ενεργειακή φτώχεια που τσακίζει τον λαό

Σε πολιτική συγκέντρωση μίλησε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Από την περιοδεία στο Νοσοκομείο Σερρών
Από την περιοδεία στο Νοσοκομείο Σερρών
Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην Κεντρική Μακεδονία στις 8 Οκτώβρη θα είναι ψήφος καταδίκης της εγκληματικής πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων και διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων, απόρριψης των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, ψήφος διεκδίκησης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού. Αυτό σημείωσε μιλώντας σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην πόλη των Σερρών, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Φιλιώ Σαραντίδου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, και η Ελενα Τούσκα, υποψήφια δήμαρχος Σερρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης, παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην ΠΕ Σερρών.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο μεγάλο ζήτημα της άναρχης και ανεξέλεγκτης εγκατάστασης έργων ΑΠΕ που οξύνει την ενεργειακή φτώχεια και συνοδεύεται από πλήθος περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η ΠΕ Σερρών βρίσκεται και την τελευταία διετία στο στόχαστρο των «πράσινων» επενδυτών, με τον δήμο Σιντικής να επιβαρύνεται περισσότερο.

Οπως σημείωσε: «Ιδιωτικά έργα ΑΠΕ χωροθετούνται άναρχα, εκεί που συμφέρει τους επενδυτές, με αρνητικές τελικά επιπτώσεις στο περιβάλλον και όχι μόνο. Για αυτό ευθύνονται η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που συνδιαμόρφωσαν και προωθούν στην Ελλάδα τη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη "Πράσινη Ανάπτυξη". Κατευθύνσεις που στηρίζει και η διοίκηση Τζιτζικώστα αλλά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο ΠΣ. Ειδικά η διοίκηση ευθύνεται που δεν έφερε ως θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ΦΣΠΗΕ μαμούθ στο Μενοίκιο όρος, ισχύος 311,44 MW και έκτασης περίπου 4.100 στρεμμάτων!

Μόνο από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην ΠΕ Σερρών έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1 GW, όταν απομένουν 17 GW για να πιαστεί ο στόχος κυβέρνησης και ΕΕ για 28 GW μέχρι το 2030.

Με βασικό κριτήριο τη θέση μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, σταθήκαμε ενάντια σε όλα αυτά. Ταυτόχρονα, αναδείξαμε και μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις που σταθερά υποβαθμίζονται στις ΜΠΕ που υποβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τέτοιες είναι οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και οι επιπλέον κίνδυνοι από τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ μέσα ή κοντά σε περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές. Αναδείξαμε το ζήτημα της αλλαγής χρήσης εκτεταμένων εκτάσεων γης, που προηγούμενα χρησιμοποιούνταν για γεωργία και βόσκηση, τις επιπτώσεις στο εισόδημα των μικρών κτηνοτρόφων.

Αποκαλύψαμε πως ο σημερινός, άναρχος τρόπος αδειοδότησης και χωροθέτησης, η απουσία επιστημονικού κεντρικού σχεδίου καταλήγουν στην κατάληψη συνεχόμενων εκτάσεων μεγέθους μεγαλύτερου από αυτό οικισμών της περιοχής. Χτυπήσαμε το καμπανάκι του κινδύνου για την πιθανή αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου, εξαιτίας των αλλαγών στη μορφολογία του εδάφους στις περιοχές εγκατάστασης των έργων ΑΠΕ, που σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις διατρέχονται από ρέματα».

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΠΕ Σερρών

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών είναι:

Γιάννης Αναγνώστου, 59 ετών, δάσκαλος.

Βάσια Ανδρινοπούλου, 30 ετών, εργαζόμενη στον Επισιτισμό.

Κωνσταντίνος Δαγκούλης, 27 ετών, αγρότης.

Πέτρος Δίμηζας, 40 ετών, υπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ν. Ζίχνης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Κεντρικής Μακεδονίας των εργαζομένων στην εταιρεία «COSMOTE Technical Services» (CTS).

Στέλλα - Σοφία Ιωσηφίδου, 49 ετών, δημοτική υπάλληλος, βρεφονηπιοκόμος.

Βίκυ Κουλτσιάκη, 57 ετών, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Εθελόντρια στον Σταθμό Στήριξης Οικογένειας και Εφήβων στον δήμο Θερμαϊκού.

Κωνσταντίνος Μπαρμπούτης, 83 ετών, συνταξιούχος ιατρός.

Αλεξία Μπούμπα, 46 ετών, οικονομολόγος, δημόσια υπάλληλος.

Φιλιώ Σαραντίδου, 51 ετών, δημοτική υπάλληλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΣ, πρόεδρος Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Σερρών.

Χρήστος Σοφιάδης, 66 ετών, συνταξιούχος λογιστής.

Εφη Σπέντζου, 38 ετών, ιατρός παθολόγος ΕΣΥ. Γραμματέας Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Σερρών.

Θεόδωρος Σταϊκόπουλος, 26 ετών, αυτοαπασχολούμενος μουσικός.

Περιοδεία σε νοσοκομείο και εργασιακούς χώρους

Νωρίτερα, το πρωί, ο Σ. Αβραμόπουλος, μαζί με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, περιόδευσαν στο Νοσοκομείο των Σερρών. Επισκέφθηκαν τις τεχνικές υπηρεσίες και συναντήθηκαν με την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών. Οι εργαζόμενοι περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την υποστελέχωση και την εγκατάλειψη όλων των τεχνικών υπηρεσιών και των κλινικών του Νοσοκομείου.

Οπως είπαν, στην τεχνική υπηρεσία, στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των τεχνικών υπάρχουν μόλις 29 άτομα, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι, ενώ λείπουν πολλές ειδικότητες (όπως π.χ. του ψυκτικού). Εξαιτίας των ελλείψεων δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια. Το ιατρικό προσωπικό καλύπτει μόλις το 57% του οργανογράμματος και επιπρόσθετα αυξάνεται η υποστελέχωση μέσω των μετακινήσεων (π.χ. μετακινήσεις παθολόγων προς το Νοσοκομείο της Δράμας). Πρόσφατα έκλεισε η ουρολογική κλινική μετά την παραίτηση και του τελευταίου ουρολόγου.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλου «ΠΑΝ ΜΕΤΑΛ», όπου μίλησε με εργαζόμενους της επιχείρησης για όλα όσα αφορούν τη ζωή τους με κύριο την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Ο Σ. Αβραμόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό «παρών» και στην αυριανή απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Τέλος, επισκέφθηκε τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Σερρών (ΔΕΥΑΣ), όπου αναδείχθηκε η αναγκαιότητα αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης των υδάτινων πόρων με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ