Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Την κατάσταση στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή συζήτησαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Λίβυος στρατηγός Χ. Χάφταρ, ο οποίος μετέβη στη Μόσχα στην αρχή της βδομάδας. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται αδρά η ατζέντα της συνάντησης, χωρίς επιπρόσθετες διευκρινίσεις. Να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών από το 2019. Δύο μέρες πριν ο Χάφταρ συναντήθηκε με τον Ρώσο υφυπουργό Αμυνας, Γιουνούς Μπεκ Γιεφκούροφ, με τον οποίο είχε συναντηθεί και στη Βεγγάζη λίγες μέρες νωρίτερα.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Ενας έφηβος σκοτώθηκε και 162 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε την νύχτα της Τετάρτης σε αποθήκη στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, κοντά στο αεροδρόμιο, μετά την οποία ξέσπασε πυρκαγιά και έσπασαν τα τζάμια πολλών σπιτιών στην περιοχή. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη εταιρείας στον χώρο των τελωνείων του αεροδρομίου, το οποίο συνέχισε να λειτουργεί «κανονικά». Από τους τραυματίες 24 νοσηλεύονται.

ΟΤΑΒΑ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα του καναδικού στρατού πραγματοποίησαν νωρίς χτες για λίγες ώρες Ινδοί χάκερ, διαμαρτυρόμενοι για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον των ινδικών αρχών ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζ. Τριντό, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Νέο Δελχί είναι πίσω από την πρόσφατη δολοφονία Καναδού πολίτη, μέλους της κοινότητας των Σιχ.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε διπλή επίθεση ενός 32χρονου ενόπλου στο Ρότερνταμ, αρχικά σε ένα σπίτι και στη συνέχεια σε νοσοκομείο. Τα θύματα ήταν η 39χρονη γειτόνισσα του δράστη, η 14χρονη κόρη της και ένας 42χρονος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εράσμους. Ο δράστης ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο. Φορώντας στρατιωτική περιβολή, άνοιξε πυρ αρχικά μέσα σε ένα διαμέρισμα και στη συνέχεια εισέβαλε στο γειτονικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Πυρκαγιές ξέσπασαν αμέσως μετά και στα δύο σημεία, όμως σβήστηκαν γρήγορα. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η δολοφονία μιας 15χρονης μαθήτριας με μαχαίρι από έναν 17χρονο στο Κρόιντον του νότιου Λονδίνου ανέβασε σε 16 τον αριθμό των εφήβων ως 19 ετών που έπεσαν θύματα δολοφονίας στη βρετανική πρωτεύουσα. Η 15χρονη Ελιάνα Ανταμ πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί φίλη της εναντίον της οποίας επιτέθηκε ο 17χρονος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ