Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στήριξη με κάθε τρόπο των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής και την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν παίρνει η Κομματική Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει ήταν για τους βιοπαλαιστές αγρότες της Φθιώτιδας η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Δευτέρα, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στη Λαμία, από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ, και την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Ο Κώστας Μπασδέκης στάθηκε τόσο στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φθιώτιδας, όσο και συνολικότερα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η μικρομεσαία αγροτιά.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί αγρότες και κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλιώτιδας του δήμου Δομοκού, στην ακαρπία των ελαιόδεντρων που πλήττει το σύνολο των ελαιοπαραγωγών περιοχών της Φθιώτιδας, στη μείωση της παραγωγής στο βαμβάκι που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 70%, με κίνδυνο να χαθεί ακόμη και η συνδεδεμένη επιδότηση, στις μειωμένες επιδοτήσεις που για ορισμένες καλλιέργειες έφτασαν ακόμη και στο 50% λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Επίσης, στη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή ακόμη και των ψίχουλων που δίνονται για αποζημιώσεις, στις μεγάλες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα, αρδευτικά δίκτυα και έργα αποστράγγισης, καθώς και στην αύξηση του πληθυσμού των λύκων που αποδεκατίζουν την κτηνοτροφία της περιοχής.

Συνοψίζοντας μάλιστα τις επιπτώσεις των παραπάνω ζητημάτων, ο Κώστας Μπασδέκης σημείωσε ότι αποτελούν αιτίες μεγάλης μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, που συνολικά υπολογίζεται για τη φετινή χρονιά στη Φθιώτιδα περίπου στα 250 - 300 εκατομμύρια ευρώ.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το ήδη υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής καθιστά απαγορευτική την όποια προσπάθεια για αύξηση της παραγωγής και εξέφρασε την έντονη ανησυχία για περαιτέρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού στη Φθιώτιδα.

«Ολα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η εγκατάλειψη και ερημοποίηση της υπαίθρου θα συνεχιστεί, αφού η ζωή στην ύπαιθρο παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με τις δομές Υγείας υποστελεχωμένες, τις σχολικές και προσχολικές υποδομές υποβαθμισμένες, ακόμα και υπηρεσίες όπως τα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας μια αφόρητη, μη βιώσιμη καθημερινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπασδέκης και πρόσθεσε:

«Βέβαια, τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, κάτι που αποδεικνύει τη συνολική στρατηγική συμφωνία και σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά και την κοινή στόχευση για περαιτέρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του αγροδιατροφικού κλάδου».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το ΚΚΕ και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας στέκονται διαχρονικά στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους.

«Δεν θα μείνουμε να παρακολουθούμε από μακριά τις δυσμενείς εξελίξεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης του αγροτικού κινήματος. Μπαίνουμε μπροστά και θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα παρέμβασης στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, για να ασκηθεί πίεση για μέτρα ανακούφισης και επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων, όπως επίσης θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων να αγκαλιαστεί από το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στα αστικά κέντρα και στις κωμοπόλεις γιατί είναι αγώνας δίκαιος, αγώνας επιβίωσης, αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και τη φορολεηλασία συνολικά των λαϊκών εισοδημάτων και τους αφορά άμεσα», σημείωσε μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ