Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε»

Πλατιά σύσκεψη σωματείων, λαϊκών φορέων και κατοίκων την Κυριακή 17 Δεκέμβρη

«

Εξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα 5 Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κάνοντας γνωστή την απόφασή τους για οργάνωση πλατιάς σύσκεψης σωματείων, λαϊκών φορέων και κατοίκων των περιοχών γύρω από τη ΛΑΡΚΟ την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ στη Λάρυμνα, στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ.

Εχοντας ως πρωταρχικό αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων οι οποίες λήγουν στο τέλος του έτους, τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ συνεδρίασαν από κοινού, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις και προγραμματίζοντας τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Σε κοινή ανακοίνωσή τους μάλιστα οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις εργασίες και στα σπίτια τους, να συγκρουστούν με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των επενδυτών να τους πετάξουν έξω από τη ΛΑΡΚΟ.

Τα Σωματεία καταγγέλλουν την κυβέρνηση που ακόμα - και παρά τις δεσμεύσεις της - δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση και ενημέρωση σχετικά με το μέλλον τους.

«Φαίνεται ότι δεν τους είναι και πάρα πολύ βολικό το αίτημα να ανανεωθούν οι συμβάσεις μας έως ότου τελειώσει η αντιδικία μεταξύ των επενδυτών και, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εργαζόμενοι και νέος ιδιοκτήτης να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου που αφορά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά μας, την καταβολή του κλεμμένου μόχθου μας», τονίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται στο τέλος του έτους «να απολύσει όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και να τους πετάξει σαν "στυμμένη λεμονόκουπα" στο ταμείο και στα προγράμματα ανεργίας, υλοποιώντας το αίτημα των επενδυτών για ΛΑΡΚΟ καθαρή από τα "βαρίδια" - εργαζόμενους».

Αναδεικνύουν ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της παύσης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και της έλλειψης προγράμματος συντήρησης των εγκαταστάσεων, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου έχουν σταθεροποιηθεί στα ύψη, και τονίζουν:

«Τέρμα τα ψέματα. Τους λέμε ότι πιάστηκαν "με τη γίδα στην πλάτη". Για το "βαρέλι δίχως πάτο", όπως αποκαλούσε η κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 6 μεγάλους παγκόσμιους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Οι δύο από αυτούς συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν ανακηρύξει "προτιμητέο επενδυτή" και ο έτερος υποψήφιος σέρνει στα δικαστήρια την κυβέρνηση. Παράλληλα, το "ζεστό" χρήμα που υφαρπάζουν καθημερινά από τη φοροληστεία και το δίνουν ως επιδότηση στους επιχειρηματικούς ομίλους, σε αυτήν τη φάση το επενδύουν γύρω από τη ΛΑΡΚΟ προετοιμάζοντας την "πράσινη" υπερκερδοφορία της.

Δεν θα τους περάσει».

Σημειώνουν ότι τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι «είμαστε ανοιχτοί να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, αλλά παράλληλα ετοιμαζόμαστε για σύγκρουση. Ενα είναι σίγουρο: Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, έξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε.

Από την "πίτα" των δισεκατομμυρίων της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες δεν θα συμβιβαστούμε με την ανεργία. Μας αναλογεί το κομμάτι της "πίτας" που λέγεται εξασφάλιση της τίμιας και σκληρής εργασίας με δικαιώματα και καταβολή του μόχθου μας».

Κάνουν επίσης γνωστό ότι έχουν ζητηθεί και προγραμματιστεί συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και ότι συνεχίζουν να επιδιώκουν συνάντηση και ουσιαστικό διάλογο με τα συναρμόδια υπουργεία.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ αποφασίστηκε η διεξαγωγή πλατιάς σύσκεψης τον Δεκέμβρη, ενώ κάθε Σωματείο θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

«Είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βγούμε και από αυτήν τη "φουρτούνα" νικητές. Οδηγός όλων μας είναι τα δάκρυα που έχουμε χύσει για τους νεκρούς μας στη ΛΑΡΚΟ. Είναι η αγάπη για τον τόπο μας. Είναι τα όνειρα των παιδιών μας.

Δύναμή μας, η έκφραση αλληλεγγύης από όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, που μας έχει κρατήσει όρθιους, μας έχει δώσει το "μπόι" να κοιτάμε την κυβέρνηση και τους επενδυτές κατάματα. Με το κεφάλι ψηλά, συνεχίζουμε», καταλήγουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ στην ανακοίνωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ