Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «PRAKTIKER»
Απεργούν για αυξήσεις μισθών, κόντρα στις εκβιαστικές μετακινήσεις και στο «σπαστό» ωράριο

Σε 24ωρη απεργία προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα για όλο το προσωπικό. Επίσης, παλεύει για να μπει τέλος στην πρακτική των εκβιαστικών μετακινήσεων από κατάστημα σε κατάστημα και απαιτεί να καταργηθεί το «σπαστό» ωράριο που εφαρμόζει η εργοδοσία. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας το Σωματείο οργανώνει κινητοποίηση στην Αττική, έξω από το κεντρικό κατάστημα του Ταύρου.

Τους τελευταίους μήνες το Σωματείο διεκδικεί την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, ενώ έχει προσφύγει στον ΟΜΕΔ, μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Αρχικά, απέναντι στο αίτημα για αυξήσεις 7% στους μισθούς και μια σειρά επιδόματα, οι εκπρόσωποι της εταιρείας «πρότειναν τη γελοία αύξηση του 1% επί του βασικού μισθού», καταγγέλλει. Στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να διασπάσει τους εργαζόμενους και να υπονομεύσει τον αγώνα τους για Συλλογική Σύμβαση, η εργοδοσία ανακοίνωσε αύξηση στους μισθούς μόνο για όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό και δουλεύουν με «σπαστό» ωράριο. «Θέλουν να έχουν μόνο ατομικές συμβάσεις, με την ελευθερία αυθαιρεσίας που αυτές δίνουν», τονίζει το Σωματείο και προσθέτει: «Το μόνο που έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι από τις ατομικές συμβάσεις είναι εκβιασμοί, εντατικοποίηση εργασίας, σπαστό ωράριο και μισθούς ανέκδοτο». «Ηρθε η ώρα να δείξουμε τη δική μας δύναμη απέναντι στις πρακτικές της εταιρείας», καταλήγει το Σωματείο και καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση.

Να επιστρέψει άμεσα ο απολυμένος στο κατάστημα της Λάρισας

Στο μεταξύ ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» καταγγέλλουν την εργοδοσία για την άρνησή της να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και να επιτρέψει στον εργαζόμενο Γιώργο Δημολάκο να εργαστεί στο τοπικό κατάστημα στη Λάρισα.

Πρόκειται για εργαζόμενο, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Σωματείου στο τοπικό κατάστημα της Λάρισας, που η εργοδοσία επιχείρησε να του επιβάλει μονομερή βλαπτική μεταβολή της ειδικότητάς του, από χειριστή ανυψωτικών μηχανημάτων - κλαρκ σε πωλητή.

Αυτή η καταχρηστική ενέργεια έγινε με το πρόσχημα ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα δεν χρειάζεται χειριστής κλαρκ, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία μέσω αγγελίας ζητούσε να προσλάβει άλλο χειριστή κλαρκ.

Και όπως ενημερώνει το Σωματείο, όταν ο εργαζόμενος προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας τα δικαιώματά του, η εργοδοσία απάντησε με εκδικητική απόλυση τον Αύγουστο του 2021.

Στις δικαστικές προσφυγές που ακολούθησαν, ο απολυμένος δικαιώθηκε και στον 1ο και στον 2ο βαθμό, με τη δικαστική απόφαση να υποχρεώνει την εργοδοσία να αποδεχτεί τις υπηρεσίες του, κάτι που ακόμα και σήμερα η τελευταία δεν κάνει δεκτό, επικαλούμενη ότι έχει προσφύγει στον Αρειο Πάγο. Οπως σχολιάζει το Σωματείο, «μοιάζει τα αφεντικά της "Praktiker Hellas" να εφαρμόζουν τους νόμους αλά καρτ. Κάνουν απολύσεις εφαρμόζοντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, δίνουν κατά περίπτωση μειωμένη αποζημίωση, κάνουν λάστιχο τη ζωή των εργαζομένων με την εντατικοποίηση της εργασίας, τις μεταβολές στις συμβάσεις εργασίας, τη μετατροπή του ωραρίου σε σπαστό.

Αλλά δεν εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα τραυματισμό συναδέλφου από το μηχάνημα κοπής ξυλείας, ενώ αρνούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενο».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» απαιτούν από την κυβέρνηση και την Επιθεώρηση Εργασίας να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις, ο Γ. Δημολάκος να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ