Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, και την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Μανώλη Πλειώνη, πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), και τον Μάνο Σαριδάκη, κύριο ερευνητή του ΕΑΑ, στο πλαίσιο των συναντήσεων που αυτό πραγματοποιεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το ζήτημα της επικείμενης υπαγωγής του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ).

Στη συνάντηση ο πρόεδρος, Μανώλης Πλειώνης τόνισε ότι το ΕΑΑ είναι το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και ερευνητικές τάσεις στην Αστρονομία, στην Αστροφυσική, στις εφαρμογές του Διαστήματος, στο περιβάλλον, στην Ενέργεια και τη Μετεωρολογία, στη Σεισμολογία και τη Γεωδυναμική. Η δραστηριότητά του, δηλαδή, εκτείνεται και σε τομείς που δεν έχουν συνάφεια με το έργο του ΥΚΚΠΠ. Η δε απόσπασή του από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, όπου ανήκουν τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, και η υπαγωγή του στο ΥΚΚΠΠ, ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ερευνητική δραστηριότητά του και στις υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο που απορρέουν από αυτήν.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στην εξέλιξη αυτή, η οποία θα αλλοιώσει την ερευνητική φυσιογνωμία του ΕΑΑ, υποβαθμίζοντάς το σε μια υπηρεσία του ΥΚΚΠΠ, θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην παραπέρα ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας και θα έχει αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του. Επιπλέον, ενδέχεται να λειτουργήσει ως πιλότος για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα Ερευνητικά Κέντρα με απώτερο στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο και την ολοκληρωτική υπαγωγή του ερευνητικού έργου στην υπηρεσία μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Στον αντίποδα, το ΚΚΕ παλεύει για να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες ώστε η έρευνα να υπηρετεί τον άνθρωπο και τις σύγχρονες και μελλοντικές κοινωνικές του ανάγκες. Σε αυτήν την κατεύθυνση, αγωνίζεται με όσες δυνάμεις διαθέτει ενάντια στη διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Ερευνητικών Κέντρων, στην απαξίωση των υποδομών τους και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων με απογείωση της «ευελιξίας» των εργαζομένων σε αυτά.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα εξαντλήσει τα κοινοβουλευτικά μέσα παρέμβασης κι ελέγχου προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων στο ΕΑΑ και τα υπόλοιπα Ερευνητικά Κέντρα μέσα και έξω απ' τη Βουλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην απόσπασή του από τον ερευνητικό ιστό (2023-12-06 00:00:00.0)
Συνάντηση με την Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (2023-11-14 00:00:00.0)
Προβληματισμός για το μέλλον Ερευνητικών Κέντρων και ερευνητών (2014-01-23 00:00:00.0)
Για τις εξελίξεις στα ερευνητικά κέντρα (2012-10-31 00:00:00.0)
Απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου (2008-02-21 00:00:00.0)
Μετατρέπονται σε κέντρα επαιτείας (2004-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ