Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην απόσπασή του από τον ερευνητικό ιστό

Μέρα κινητοποίησης χτες για τους ερευνητές και το προσωπικό, με τη στήριξη μιας σειράς συλλογικών φορέων των Ερευνητικών Κέντρων

RIZOSPASTIS

Την καθολική αντίδραση της ερευνητικής κοινότητας συναντά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να αποσπάσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) από τον ερευνητικό ιστό της χώρας και να το μετατρέψει σε υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με κινητοποιήσεις απαντούν οι ερευνητές και εργαζόμενοι του Αστεροσκοπείου έχοντας στο πλευρό τους πάνω από 2.500 επιστήμονες από την Ελλάδα και 65 ακόμα χώρες, εργαζόμενους σε εκπαιδευτικά κέντρα και ινστιτούτα, σε πανεπιστήμια, διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς που έχουν υπογράψει σχετικό ψήφισμα.

Χτες, μέρα κινητοποίησης και απεργίας που προκήρυξαν οι Σύλλογοι Προσωπικού και Εργαζομένων του Αστεροσκοπείου και οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα, εκπρόσωποί τους παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου για τις επιπτώσεις και τις προεκτάσεις του άρθρου 19 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας», με το οποίο το ΕΑΑ μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τόνισαν ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν τεκμηριώνεται ούτε αιτιολογείται από την κυβέρνηση και στηλίτευσαν τις στοχεύσεις αυτής της απόφασης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στο ερευνητικό έργο που αποτελεί την κύρια αποστολή του Αστεροσκοπείου, με περιορισμένες τις θεματικές που αφορούν την πολιτική προστασία. Συνέδεσαν την εξέλιξη που πλήττει την ερευνητική φυσιογνωμία του Αστεροσκοπείου με τις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα της Ερευνας, την υποχρηματοδότηση και υποβάθμισή της, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για αντίστοιχες εξελίξεις και στα υπόλοιπα Ερευνητικά Κέντρα. Οπως τονίστηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης, αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί είναι η στήριξη της Ερευνας, η στελέχωση των κέντρων με μόνιμο προσωπικό και νέους ερευνητές, η εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και χρηματοδότησης. Οπως δήλωσαν, ο αγώνας ενάντια στο άρθρο 19 του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί, ακόμα κι αν ψηφιστεί, ώστε να μην εφαρμοστεί.

Νωρίτερα, οι Σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Παρευρέθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων του Αστεροσκοπείου, σύλλογοι ερευνητών και εργαζομένων από μια σειρά ερευνητικά κέντρα (ΕΛΚΕΘΕ, «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ΕΚΚΕ, ΕΙΕ, ΑΘΗΝΑ, ΕΘΙΑΓΕ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ.ά.), η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων, το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Αττικής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά και Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους απαιτώντας την απόσυρση της διάταξης για τη μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο υπ. Πολιτικής Προστασίας. Κάλεσε μέσα από την κοινή αυτή πάλη να διεκδικήσουν η ερευνητική διαδικασία και η παραγωγή νέας γνώσης να τίθενται προς όφελος του λαού και των αναγκών του και να μην εργαλειοποιούνται από τους ιδιώτες για τα κέρδη τους, από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τους πολέμους τους και από το αστικό κράτος για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ