Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Επέλαση στο λαϊκό εισόδημα, στήριξη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις από την ΟΒΣΑ, σωματεία και ενώσεις για την απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου

Ακόμα και από τον τίτλο του φορολογικού νομοσχεδίου για τους μικρούς επαγγελματίες, που η κυβέρνηση ονομάζει «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», γίνεται φανερή η στοχοποίηση των αυτοαπασχολούμενων, αφού αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως «μπαταχτσήδες».

Μπορεί η κυβέρνηση να προπαγανδίζει «θετικές αλλαγές» που τάχα έκανε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για να διασκεδάσει τη γενικευμένη κατακραυγή και τις μεγάλες κινητοποιήσεις μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, όμως η ουσία του φορο-εκτρώματος δεν αλλάζει.

Πιο συγκεκριμένα, διατηρείται το τεκμαρτό εισόδημα, που ξεκινάει από τις 10.920 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο χωρίς προσωπικό. Δηλαδή, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο θεωρεί ότι, ανεξάρτητα από πιθανές ζημιές, κάθε μικρός επαγγελματίας κερδίζει κάθε χρόνο αυτό το ποσό (τουλάχιστον) και φορολογείται με τους αντίστοιχους συντελεστές, αφού δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο. Το ποσό αυτό μάλιστα προσαυξάνεται ανά τριετία επαγγελματικής δράσης και ανάλογα με την απασχόληση προσωπικού, φτάνοντας μέχρι και τις 50.000 ευρώ.

Με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να υπολογίζει την αύξηση του φόρου εισοδήματος μόνο από την εφαρμογή του «τεκμαρτού» στα 716 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση πλασάρει ως ...θετική ρύθμιση ότι θα απαλλάσσονται από αυτό το αίσχος όσοι αυτοαπασχολούμενοι δεχθούν εξονυχιστικό έλεγχο στα εισοδήματά τους. Πρόκειται για έναν ακόμα ωμό εκβιασμό, με το κράτος να αντιμετωπίζει εκ των προτέρων ως φοροφυγά τον αυτοαπασχολούμενο, καλώντας να αποδείξει ο ίδιος ότι δεν φοροδιαφεύγει! Κι αυτό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την ένταση φορολογικών ελέγχων και με τη γενίκευση των ψηφιακών συναλλαγών δεν θα «ξεφεύγει κανείς».

Κατά τ' άλλα το «καρότο» στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους επαγγελματίες και όχι βέβαια η κατάργηση αυτού του χαρατσιού όπως οι ίδιοι διεκδικούν.

Επιπλέον, ο ψηφιακός «στενός κορσές» που θεσπίζει το νομοσχέδιο θα φέρει νέα χαράτσια στους μικρούς επαγγελματίες, αναγκάζοντάς τους να οργανώσουν λογιστήριο και να απευθύνονται σε σχετικές εταιρείες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υψηλές προδιαγραφές.

Να μην ψηφιστεί, να αποσυρθεί απαιτούν οι αυτοαπασχολούμενοι

Απαντώντας στο φορο-έκτρωμα, νέα μεγάλη κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, με συγκέντρωση στη Βουλή και κλειστά καταστήματα, βιοτεχνίες και γραφεία, καλεί τους επαγγελματίες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στο εισόδημά τους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

«Να σημάνει παντού συναγερμός! Το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τη φορολογία δεν θα περάσει. Αγώνας μαζικός τώρα για το εισόδημα και τη ζωή μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία.

Με σκοπό την οργάνωση της κινητοποίησης, καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων φορέων της Αττικής σε σύσκεψη τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Την ίδια στιγμή που το εισόδημα των μικρών επαγγελματιών φορο-λεηλατείται, όπως καταγγέλλει η ΟΒΣΑ, διατηρούνται στο ακέραιο και εισάγονται νέες φοροαπαλλαγές από το νομοσχέδιο προς τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, όπως η μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, η μείωση κατά 50% του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, η κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

«Δεν θα περάσει το έκτρωμα. Με τον αγώνα μας ακυρώνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες. Είναι ώρα για πλατύ, ενωτικό αγώνα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών, επιστημόνων», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΟΒΣΑ. Απαιτεί: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού.

48ωρο χειρόφρενο στα ταξί

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο αποφάσισε το ΔΣ του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ). Πιο συγκεκριμένα, προκηρύσσει απεργία για τις 5 και 6 Δεκέμβρη, «εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση χιλιάδων αυτοκινητιστών για τη φοροληστρική επίθεση της κυβέρνησης».

Οπως αναφέρει, «το ταξί κινδυνεύει με αφανισμό. Πρόθεσή τους είναι να μας εξοντώσουν οικονομικά και να μας αναγκάσουν να παραδώσουμε τις άδειές μας σε πολυεθνικές και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ