Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Μαζικά και δυναμικά στους δρόμους για την ενίσχυση των νοσοκομείων κόντρα στην εμπορευματοποίηση

Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και από τις διαδηλώσεις για την Υγεία
Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και από τις διαδηλώσεις για την Υγεία
Με μεγάλες συγκεντρώσεις στην Αττική, με τη συμμετοχή σωματείων υγειονομικών, εργατικών συνδικάτων, μαζικών φορέων, συνδυάστηκε η χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ. Με τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε Δυτική Αθήνα, Πειραιά και Ανατολική Αττική ξεδιπλώθηκαν οι δίκαιες λαϊκές διεκδικήσεις για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, κόντρα στην πολιτική της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης.

Στο Περιστέρι από όλη τη Δυτική Αθήνα

Μια τεράστια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι, όπου συναντήθηκαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και υγειονομικοί από όλη τη Δυτική Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων και των μαζικών φορέων.

Εκεί, στην καρδιά της μεγάλης εργατούπολης, στην πλατεία του Περιστερίου, βρέθηκαν τα πάνω από 30 εργατικά συνδικάτα, σωματεία συνταξιούχων, πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώσεις γονέων, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ, εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, παραρτήματα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, γυναικείοι σύλλογοι, από Πετρούπολη, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Ιλιον, Αγ. Αναργύρους - Καματερό.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, και η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα. Επίσης, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Χαϊδάρι και Ικαρία, Μιχάλης Σελέκος και Φανούρης Καρούτσος, αντίστοιχα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν στους δρόμους του Περιστερίου κατευθύνθηκαν προς το αποψιλωμένο Κέντρο Υγείας, διαμηνύοντας ότι «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» και «Δώστε λεφτά για δωρεάν Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία».

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία, «απαιτώντας τα στοιχειωδώς αναγκαία για να αποφευχθεί η κατάρρευση στο σύστημα Υγείας», και κάλεσε στη σημερινή συγκέντρωση, στις 12 μ., στο υπουργείο Υγείας.

Εκ μέρους του Παραρτήματος Περιστερίου του ΕΣΥΝ μίλησε η Μαρία Στρούπα, στηλιτεύοντας την κλιμάκωση της επίθεσης στις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των εξαρτημένων που θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. «Η απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ενίσχυση και όχι διάλυση», είπε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο πήρε ο Φίλιππος Φλουσκούνης, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Περιστερίου, μεταφέροντας το ότι οι αντοχές της τσέπης των λαϊκών οικογενειών εξαντλήθηκαν, δεν μπορούν να πληρώνουν για τα πάντα στην Υγεία, από ένα εμβόλιο, μέχρι τα πιστοποιητικά άθλησης. «Δεν είμαστε εδώ για να διατηρηθεί η σημερινή άθλια κατάσταση, αλλά για να έχουμε την Υγεία που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας», τόνισε.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ, ο Γιώργος Καλαϊτζίδης εξέφρασε την ανησυχία που προκαλεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, δηλώνοντας την απόλυτη διαφωνία και την απαίτηση να αποσυρθεί.

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στην 1η και 2η ΥΠΕ, ο Τρύφωνας Τριφουλτσάνης επισήμανε τις τεράστιες ελλείψεις και θύμισε ακόμα και τις πρόσφατες μετακινήσεις υγειονομικών από τα ΚΥ για να στελεχώσουν τις ΜΑΦ εγκεφαλικών στο «Αττικόν».

Ο Θωμάς Δημουλάς, από τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, σημείωσε πως το κράτος σήμερα διαλύει ό,τι έχει απομείνει στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, παραδίδοντας υπηρεσίες σε ΜΚΟ και επιχειρηματίες Υγείας.

«Είμαστε σε μια διαρκή μάχη για τη δημόσια Υγεία, απέναντι σε μια διαρκή επίθεση που θέλει να τη διαλύσει, υποβαθμίσει, ιδιωτικοποιήσει, από τη συμμαχία των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είμαστε σε μια διαρκή συμμαχία εργαζομένων και υγειονομικών, του λαού της Δυτικής Αθήνας, γιατρών, νοσηλευτών», είπε αρχικά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος. Ο αγώνας και η σύγκρουση, είπε, με την αντιλαϊκή πολιτική είναι πλέον υπόθεση ζωής. Η κυβέρνηση επιμένει να επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων, όπου η θεραπεία της ασθένειας θα γίνεται βάσει της προκαθορισμένης τιμής αγοράς για τον μέσο χρόνο νοσηλείας.

ΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΕΡΑΚΑΣ
Στα αιτήματα της συγκέντρωσης, όπως η ανάγκη να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας, να γίνουν μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας, να ανοίξει το πρώην Νοσοκομείο «Λοιμωδών» στην Αγία βαρβάρα, αναφέρθηκε ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ.

Μεγάλο παμπειραϊκό συλλαλητήριο

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να ρημάζουν τα νοσοκομεία, να υπολειτουργούν και να κλείνουν τμήματα και κρίσιμες δομές, να παραχωρούνται σε ιδιώτες, διατράνωσαν χτες το απόγευμα σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά στην πλατεία Κοραή.

Το μαζικό παμπειραϊκό συλλαλητήριο, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, απαίτησε για μια ακόμα φορά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, με ουσιαστικά μέτρα στήριξής της. Παράλληλα κατήγγειλε την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ της πόλης, με την οποία είναι αντιμέτωποι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής.

Παρευρέθηκαν ο Νίκος Αμπατιέλος και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές Α' και Β' Πειραιά, αντίστοιχα.

«Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Διεκδικούμε: Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις», ανέγραφε το κεντρικό πανό των σωματείων και των φορέων που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, όπου μίλησαν εκπρόσωποί τους. Συγκεκριμένα, μίλησαν η Εύα Πολύζου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά», ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, η Αννα Λεουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Νόστος», ο Μάκης Τσελέντης, εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας. «Οι νοσοκομειακοί γιατροί που απεργούμε σήμερα και αύριο, συμμετέχουμε στη σημερινή συγκέντρωση στην πόλη του Πειραιά για να φωνάξουμε μαζί με τους υγειονομικούς από το Κρατικό, από το Τζάνειο, από το "Μεταξά", μαζί με τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και τον λαό του Πειραιά, ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, που «δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς, για την ενεργή συμμετοχή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, έχει αφήσει τα νοσοκομεία σε άθλια κατάσταση, χωρίς προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό».

Χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι ...μόλις 5 - 6 νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα. «Οταν τα τελευταία 10 χρόνια οι μόνιμοι υγειονομικοί είναι 20.000 λιγότεροι. Οταν λείπουν 6.500 γιατροί. Οταν από το 2013 μέχρι το 2019 η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 30%».

Εστιάζοντας στην «αποκαλυπτική κατάσταση» που επικρατεί στα νοσοκομεία του Πειραιά, σημείωσε: «Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από όταν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς του Πειραιά είχαμε κινητοποιηθεί έξω από το "Μεταξά" επειδή είχαν αναβληθεί οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών γιατί είχε αρρωστήσει ο μοναδικός φαρμακοποιός. Τι έχει γίνει από τότε; Τίποτα! Καμία πρόσληψη!

Στο Τζάνειο, ένα από τα δύο δημόσια γενικά νοσοκομεία του Πειραιά, λειτουργούν οι 6 από τις 13 χειρουργικές αίθουσες. Και βέβαια αυτό δεν είναι πρωτοτυπία του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Στην Αττική, από τις 203 συνολικά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 145. Δηλαδή το 70%. Σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργεί το 60%.

Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός τομέας κάνει χρυσές δουλειές. Μόνο οι 2 μεγαλύτεροι όμιλοι λειτουργούν στην Αττική πάνω από 90 χειρουργικές αίθουσες. Αν σε αυτά προστεθούν τα αναρίθμητα μεγαλύτερα και μικρότερα ιδιωτικά θεραπευτήρια, προσεγγίζουν το δυναμικό όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής.

Η σκόπιμη πολιτική όλων των ως τώρα κυβερνήσεων, της υποστελέχωσης, υποβάθμισης και υπολειτουργίας τμημάτων με σκοπό να κερδίσει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας είναι ορατή σε όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το παράδειγμα του αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, που "πωλείται όπως είναι επιπλωμένο", όπως λέει και το τραγούδι, είναι αποκαλυπτικό. Εδώ και έναν χρόνο άδειαζε σιγά σιγά από γιατρούς. Παρά τις παρεμβάσεις μας η διοίκηση και η κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα.

Βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι για να μη βρει στο "ταβάνι" των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στις ανάγκες μας».

«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», ακούστηκε δυνατά στη συνέχεια, στη μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.

Συμβολικά η πορεία πέρασε μπροστά από το Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου ο Γιάννης Παπαζαχαρίας, γιατρός εκεί, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα από την υποστελέχωση και του συγκεκριμένου νοσοκομείου, στη συνέχεια κάλεσε σε συμπαράσταση στη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ.

Στον Γέρακα

Κινητοποίηση για την Υγεία πραγματοποιήθηκε επίσης στην πλατεία του Γέρακα, με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σωματεία και φορείς της περιοχής να απαιτούν τη δημιουργία γενικού δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε μίλησαν ο Κώστας Αγόρος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Σπάτων - Αρτέμιδας και πέριξ δήμων, ο Σταύρος Τονικίδης, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Σπάτων, η Νατάσα Αρμενιάκου, εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Παλλήνης (μέλος της ΟΓΕ) και ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Αναφέρθηκε στην εκρηκτική κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής εξαιτίας της υποστελέχωσης, ενώ επανέλαβε το αίτημα για άμεση δημιουργία γενικού δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, αίτημα που, όπως είπε, είναι ευθύνη του λαού της περιοχής να το παλέψει και να το διεκδικήσει για να γίνει πράξη, κόντρα στις πολιτικές εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Γέρακα και στη λεωφ. Μαραθώνος, η οποία κατέληξε στον σταθμό του μετρό στην Παλλήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ