Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Το συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη να γίνει σταθμός κλιμάκωσης του αγώνα

Σύνθημα μάχης και δράσης κάθε μέρα σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο από τη μεγάλη σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης έστειλαν τα εκατοντάδες συνδικάτα και στη μαζική σύσκεψη της Αθήνας
Μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης έστειλαν τα εκατοντάδες συνδικάτα και στη μαζική σύσκεψη της Αθήνας
Στη μάχη του μεγάλου συλλαλητηρίου την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, μπαίνουν τα συνδικάτα της Αττικής, υλοποιώντας την απόφαση της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα, στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα σε κλάδους και χώρους δουλειάς και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ανάπτυξης του κοινού βηματισμού δίνουν τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που φέρνει η κυβέρνηση και για να απαιτήσουν την αύξηση του λαϊκού εισοδήματος και την προστασία της ζωής τους.

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» δίνει συνέχεια στο ρεπορτάζ της σύσκεψης, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών που μετέφεραν πείρα από τους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στους κλάδους τους.

Με όλες μας τις δυνάμεις για το μεγάλο συλλαλητήριο

Ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μιλώντας για το συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη σημείωσε πως όλα τα μέτωπα, που έχουν ανοιχτεί από συνδικάτα, μπορούν να συνενωθούν σε ένα μεγάλο μέτωπο μπροστά στο συλλαλητήριο και πως αυτό το μέτωπο μπορεί να ενισχύεται μέσα στους αγώνες που δίνονται στους χώρους δουλειάς. Το συλλαλητήριο, τόνισε, «μπορεί να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και συνολικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία. Αυτό το κάλεσμα το απευθύνουμε σε όλα τα συνδικάτα. Κάθε συνδικάτο, συνδικαλιστής, εργαζόμενος πρέπει να παλέψουμε για να έχουμε ένα πολύ μαζικό συλλαλητήριο».


Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Αθήνας, τόνισε πως πρέπει τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι να διαψεύσουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης ότι θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς αντιδράσεις. Θύμισε ότι όταν η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, νόμιζε πως θα το περάσει χωρίς αντιδράσεις. Ομως τα συνδικάτα έκαναν τη μεγαλύτερη, από τη σκοπιά των αποφάσεων και της συμμετοχής, απεργιακή κινητοποίηση, χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Τον Σεπτέμβρη είχαν πάρει απεργιακές αποφάσεις 31 Εργατικά Κέντρα και 20 Ομοσπονδίες. Οπως τα καταφέρανε τότε, μπορούν και τώρα να δώσουν τη μάχη, για να έχει επιτυχία το συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη, να συμμετέχουν χιλιάδες για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.

Πάλη για ΣΣΕ με αυξήσεις η απάντηση στην ακρίβεια

Στην πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στους χώρους δουλειάς, αλλά και στον αγώνα με αιτήματα για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια και τη φορολεηλασία, αναφέρθηκε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κινητοποιήσεις στην εταιρεία «NEXI», όπου οι εργαζόμενοι μετά από επτά μέρες απεργίας έκαμψαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και την ανάγκασαν να δεχθεί τα αιτήματά τους.

Κλιμακώνονται οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία

Στις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για τον χώρο της απεξάρτησης, με τη συγχώνευση όλων των δομών και υπηρεσιών σε έναν οργανισμό, στάθηκε η Λεμονιά Φάκαρου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. Με το επίμαχο νομοσχέδιο, όπως εξήγησε, υποβαθμίζονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, ομογενοποιούνται όλες οι υπηρεσίες στη λογική της «μείωσης της βλάβης», παγιώνονται η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση. «Το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει όλα τα σωματεία, να συζητηθεί, να παρθούν αποφάσεις», υπογράμμισε.

Την πλήρη και απόλυτη διαφωνία της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την απεξάρτηση μετέφερε ο Μάκης Σίμος. «Ολοι οι οργανισμοί και τα δημόσια προγράμματα κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους», ξεκαθάρισε. Στο φόντο αυτό, κάλεσε κάθε σωματείο και φορέα σε στήριξη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Ο Σταμάτης Καρδιασμένος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο», αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας σε βάρος των εργαζομένων και των ασθενών. Ειδικά για τον τομέα της Ψυχικής Υγείας επισήμανε πως η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων χτυπά τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία για να δώσει περισσότερο χώρο στις ιδιωτικές κλινικές που αριθμούν πάνω από 4.000 κλίνες, ενώ το ΕΣΥ διαθέτει μόνο 900. Ακόμα καταργεί προγράμματα απεξάρτησης, διαλύει στην πράξη δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.

Τη συνεχώς επιδεινούμενη υποστελέχωση στα δημόσια νοσοκομεία κατήγγειλε η Στέλλα Αγγελόγλου, γιατρός στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων. Εστιάζοντας στο νοσοκομείο που εργάζεται, σημείωσε τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και ανέφερε πως παρότι το νοσοκομείο είναι ογκολογικό, δεν γίνονται μαστογραφίες, καθώς δεν υπάρχουν ακτινολόγοι να τις γνωματεύσουν. «Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την πολιτική διάλυσης της δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέτρεξε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχει οργανώσει το Σωματείο, ασκώντας πίεση για να λυθούν οξύτατα προβλήματα. Τη σκυτάλη στη δράση παίρνει, τόνισε, η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ.

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων μετέφερε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη κινητοποίησή τους, τόνισε πως έκαναν καθαρό στην κυβέρνηση «ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε μετά από 13 χρόνια περικοπών, που αφορούν το σύνολο των δικαιωμάτων μας, με τα ψίχουλα που μας δίνουν» και πρόσθεσε ότι οι συνταξιούχοι θα είναι παρόντες στους αγώνες των εργατικών συνδικάτων.

Πείρα από τη δράση σε χώρους δουλειάς

Ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μετέφερε την πείρα από τη στάση εργασίας που έκαναν οι εργαζόμενοι στον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μετά την απόλυση πρωτοπόρου συναδέλφου τους. «Είναι η πρώτη στάση που οργανώνεται απέναντι στη σκληρή εργοδοσία του ομίλου», επισήμανε, χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους που έσπασαν τον φόβο και την τρομοκρατία.

Την υποβάθμιση και υποστελέχωση κάθε υπηρεσίας που αφορά τους πολίτες, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει «ρολόι» όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των «επενδυτών», σχολίασε ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Γαλατσίου. Στον δήμο που ο ίδιος εργάζεται «δεν έχουμε ούτε έναν μόνιμο ηλεκτρολόγο», αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή του φωτισμού από εργολάβο. Χαρακτήρισε «κοροϊδία» την πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση «αύξηση» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η πραγματική μείωση, σε σύγκριση με το 2008, προσεγγίζει το 50%.

Εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και εισόδημα στα επίπεδα του ...2011: Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και την εστίαση, όπως ανέδειξε ο Διαμαντής Δημητρακόπουλος, γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αυξημένη συμμετοχή στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, με 3.300 ψηφίσαντες, μεταξύ των οποίων πάνω από 500 μετανάστες, αλλά και περίπου 1.000 νέα μέλη. «Προκειμένου να προστατεύσουμε τη ζωή και το εισόδημά μας, ενισχύουμε την πάλη μας σε κοινό συντονισμό με τα υπόλοιπα συνδικάτα», τόνισε.

Ο Τάσος Οικονόμου, από την Επιτροπή Νεοπροσληφθέντων στον ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρθηκε στη δράση της Επιτροπής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με νόμο το 2019 μεταξύ άλλων έδωσε το δικαίωμα στη ΔΕΗ και τις θυγατρικές να προσλαμβάνουν εκτός ΑΣΕΠ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά παρέκκλιση των όρων που περιλαμβάνουν επιχειρησιακές ΣΣΕ. Μέχρι τώρα έχουν προσληφθεί με αυτόν τον τρόπο περίπου 1.000 εργαζόμενοι, που ανακάλυψαν ότι η ατομική σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν υστερεί κατά πολύ από την ΣΣΕ και τον Κανονισμό Προσωπικού, από τα οποία καλύπτεται η πλειοψηφία των μόνιμων συναδέλφων τους, που είχαν προσληφθεί με προκηρύξεις μέχρι το 2018. Οι εργαζόμενοι οργάνωσαν τη δράση τους, ενώ από τις συναντήσεις με τα σωματεία του χώρου φάνηκε ότι οι δυνάμεις που πλειοψηφούν σε αυτά και την Ομοσπονδία προσπάθησαν να βάλουν φρένο στους αγώνες τους. Ομως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν, έχοντας αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αγκαλιάζονται από πολλούς συναδέλφους.

Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, τόνισε πως όσο κρίσιμο είναι να παρεμβαίνουν τα συνδικάτα για καθετί στους χώρους δουλειάς, το ίδιο κρίσιμο είναι η ενοποίηση της δράσης και να αναδεικνύουν τι είναι αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των αιτημάτων για αύξηση των μισθών, νοσοκομεία, ΣΣΕ κ.ά. Ακόμα αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναπτύξει συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου για την προετοιμασία της παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 6 Δεκέμβρη και των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Για τον αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί για τη διεκδίκηση ΣΣΕ μίλησε η Θεοδώρα Δριμάλα, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη», αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Αναφέρθηκε ακόμα στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση σχολείων, στο οξυμένο πρόβλημα των ακατάλληλων κτιριακών υποδομών, των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και στον αγώνα που δίνουν για την προστασία των εργαζομένων από κάθε είδους εργατικά «ατυχήματα».

Ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, έφερε την πείρα από την οργάνωση και πραγματοποίηση της πρόσφατης πανελλαδικής απεργίας των οικοδόμων για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, αυξήσεις στους μισθούς κ.ά. Σημείωσε ότι ο κλάδος θα πάει σε νέα απεργία στις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς.

Ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών, απαντώντας στο επιχείρημα πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν οι αυξήσεις στους μισθούς και άλλα αιτήματα των συνδικάτων, είπε πως «ως κλάδος έχουμε βαρεθεί να μετράμε δισεκατομμύρια» για λογαριασμό των εταιρειών και «σε εμάς να μη φτάνουν τα λεφτά στο τέλος του μήνα». Ακόμα αναφέρθηκε στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου σε μεγάλη εταιρεία και από αυτή την εταιρεία έχουν ψηφίσει, για πρώτη φορά, στις αρχαιρεσίες της ΕΛΕΠΑ το 1/3 των εργαζομένων.

Σε κοινό αγώνα για το εισόδημα εργαζόμενοι και μικροί επαγγελματίες

«Στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στο εισόδημά μας, μέσα και από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, η μόνη απάντηση που έχουμε να δώσουμε είναι κοινός, ενωτικός, συλλογικός αγώνας», τόνισε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Αναφέρθηκε στην ακρίβεια που πλήττει συνολικά τα λαϊκά στρώματα, ενώ διογκώνει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν μέσα στον Νοέμβρη με μαζική συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών ενάντια στο φορολογικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση. Από το βήμα της σύσκεψης μετέφερε το κάλεσμα της Ομοσπονδίας στους επαγγελματίες να διαδηλώσουν στη Βουλή με κλειστά καταστήματα τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Στους αγώνες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο αναφέρθηκε και η Βάγια Γκουνέλα, γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, σημειώνοντας ότι οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι θεωρούνται «συνεργάτες», φορολογούνται σαν αυτοαπασχολούμενοι και θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρους που ισοδυναμούν τουλάχιστον με δύο μισθούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι στους δρόμους στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό για αυξήσεις στους μισθούς(2023-11-28 00:00:00.0)
Να γίνει βήμα αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης και απεργιακού ξεσηκωμού(2022-09-10 00:00:00.0)
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!» το μήνυμα του παλλαϊκού ξεσηκωμού(2022-02-22 00:00:00.0)
Σήμερα διαδηλώνουμε μαζικά για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού!(2020-10-13 00:00:00.0)
Μέχρι την τελευταία στιγμή στη μάχη για το συλλαλητήριο του Σαββάτου(2020-09-12 00:00:00.0)
«Οργάνωση παντού» το σύνθημα στους εργαζόμενους του κλάδου(2015-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ