Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οργανώνουν την επιτυχία της απεργίας τους στις 22 Φλεβάρη

Εφτά σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία καλούν σε παναττική σύσκεψη συμβασιούχων την Κυριακή

Στο «μη παρέκει» βρίσκεται πλέον η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τους εργαζόμενους σ' αυτό να κλιμακώνουν τη δράση τους με νέα πανελλαδική απεργία στις 22 Φλεβάρη, απαιτώντας τα αυτονόητα: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Οι διεκδικήσεις τους συγκλίνουν μάλιστα στην πάλη ενάντια στην επιχειρηματική δράση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κόντρα στην κυβερνητική πολιτική που την απογειώνει, φέρνοντας και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία απεργία των υγειονομικών, δεκάδες ήταν οι κινητοποιήσεις και οι συνελεύσεις των σωματείων εργαζομένων ενάντια στις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων που είναι σε εξέλιξη, στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων, στην παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους, στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας.

Την Κυριακή η σύσκεψη με τους συμβασιούχους

Προετοιμάζοντας την επιτυχία της απεργίας, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Aιγινήτειο, «Δαφνί», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Λαϊκό», «Μεταξά» πραγματοποιούν την Κυριακή 18 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στο ΕΚΑ (2ος όροφος στην οδό 3η Σεπτεμβρίου 48Β), παναττική σύσκεψη συμβασιούχων στην Υγεία.

Τα 7 Σωματεία απευθύνονται στους χιλιάδες συμβασιούχους (επικουρικούς, με ΣΟΧ, μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ, εργολαβικούς, του ΕΟΔΥ στο «Philos» και στις ΚΟΜΥ) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αναπληρώνοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και εργάζονται με «πετσοκομμένα» δικαιώματα. Που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο, και οι κυβερνήσεις αρνούνται κατηγορηματικά το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίησή τους.

Καλούν «όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια, απομονώνοντας όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, τη μοιρολατρία και το "διαίρει και βασίλευε" μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων και να συγκροτήσουν Επιτροπές συμβασιούχων», που μαζί με τα αγωνιστικά σωματεία θα οργανώσουν τον κοινό αγώνα για:

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες
  • Κατάργηση των νόμων για την επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια.

Στο μεταξύ, την περασμένη Δευτέρα «εδέησε» η κυβέρνηση να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ την παράταση ενός έτους στη θητεία των συμβασιούχων του προγράμματος «4.000 στην Υγεία» της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε μάλιστα μια βδομάδα αφότου είχε απολυθεί σημαντικό τμήμα των συμβασιούχων του προγράμματος, οι οποίοι πλέον είναι μετέωροι. Ομως, και για εκείνους που παραμένουν «υπό τους ίδιους όρους και στις ίδιες θέσεις» συνεχίζεται η μισθολογική αδικία σε βάρος τους με τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, τη μη καταβολή επιδομάτων παραμεθορίου, καθώς και μη απόδοση των αυξήσεων που προβλέπονται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας, στις 22/2, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων και ΚΥ, των Ενώσεων νοσοκομειακών ιατρών και όλων των υγειονομικών της Β. Ελλάδας.

Στο πλευρό τους θα διαδηλώσουν και τα συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που έχουν ορίσει προσυγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Κοζάνης καλούν σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει στις 22/2 στις 11 π.μ., στην πλατεία της Κοζάνης, απαιτώντας να παρθούν μέτρα για τη δημόσια Υγεία - Πρόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ