Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στις 28 Φλεβάρη θα ακουστεί δυνατά: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων, Επιτροπών Πλημμυροπαθών, Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλόγων Αυτοαπασχολούμενων

Από τη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο
Από τη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο
Να αποτελέσει η απεργία στις 28 Φλεβάρη σταθμό στην πάλη των εργαζομένων και του λαού της περιοχής απέναντι στην εγκληματική πολιτική που θεωρεί την προστασία της ζωής τους κόστος, καθώς και να σταλεί το μήνυμα ότι δεν θα ξεχαστεί τίποτα από το έγκλημα στα Τέμπη στη συμπλήρωση ενός χρόνου από αυτό, ήταν το αποφασιστικό μήνυμα που έστειλε η μαζική και μαχητική σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το απόγευμα της Τρίτης, για την οργάνωση της απεργιακής μάχης. Η απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη θα γίνει στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ.

Μαζί με την απεργία στις 28 Φλεβάρη αποφασίστηκαν και μια σειρά από δράσεις όπως: Δημιουργία τοιχογραφίας στις 24 Φλεβάρη στον χώρο του εγκλήματος. Εκείνη τη μέρα θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις με συγκέντρωση φοιτητών κ.ά. Επίσης, τοποθέτηση μεταλλικής πλακέτας στον χώρο της Πλατείας του ΟΣΕ με αποκάλυψη τη μέρα της απεργίας.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, Επιτροπών Πλημμυροπαθών, Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλόγων Αυτοαπασχολούμενων.

Δεν θα περάσει η συγκάλυψη, το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο

Στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Γιάννης Σκόκας, απηύθυνε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στην οργάνωσή της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Λάρισας, όπως πριν έναν χρόνο. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν οφείλεται σε "ανθρώπινο λάθος" ή στην "κακιά στιγμή", αλλά ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες και ενόχους. Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος. Αυτή την πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης που οδήγησε στις περικοπές των δαπανών, στην τεράστια έλλειψη προσωπικού, στην υποσυντήρηση του υλικού και της υποδομής και όλες εκείνες τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα».

Ο Γιάννης Σκόκας αναφέρθηκε αναλυτικά και στις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία της ζωής μας και των οικογενειών μας, δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κόμματα που υπηρετούν διαχρονικά την ίδια πολιτική, αφού δεν αποφέρει κέρδος σε αυτούς που υπηρετούν, δηλαδή στα μονοπώλια, στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, στη μεγαλοεργοδοσία. Εχουν περάσει 5 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα.

Οι πρωτοβουλίες των Επιτροπών Πληγέντων της περιοχής μας, ο συντονισμός 100 και πλέον φορέων της Θεσσαλίας είναι ο μόνος δρόμος για τη συνέχιση, το δυνάμωμα των αγωνιστικών διεκδικήσεων. Αυτή η διεκδίκηση με μαζικό τρόπο να εκφραστεί στις 28/2. Να οργανώσουμε άλλες πρωτοβουλίες όπως παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΥΑΛ. Μπροστά μας είναι και η απόφαση που έχουμε πάρει για κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα». Ενώ, μιλώντας για τους αγώνες των αγροτών, σημείωσε ότι «η θέση μας είναι στο πλάι των χιλιάδων αγροτών στη Λάρισα, στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και αγωνίζονται για το ψωμί και το δίκιο τους».

Ειδική αναφορά έγινε και στην εμπλοκή της χώρας αλλά και ιδιαίτερα της Λάρισας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «απογειώνουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, μπλέκοντας τη χώρα μας άμεσα σε δύο πολεμικές συγκρούσεις (Ουκρανία, Μέση Ανατολή). Στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο που εδράζεται στην 1η Στρατιά θα γίνεται η εποπτεία της επιχείρησης "Aspides" της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα θα αποσταλεί και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Συζητάνε, επιπλέον, την αναβάθμιση των ΝΑΤΟικών υποδομών στην 110 Πτέρυγα Μάχης και τη μετατροπή της σε "Σούδα 2"».

Και κάλεσε τα σωματεία να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας για μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη στις 22 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., με σημείο εκκίνησης το parking στο «ΑΛΚΑΖΑΡ».

Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από συνδικαλιστές που ανέδειξαν πτυχές της αντιλαϊκής επίθεσης στους χώρους τους, ενώ στάθηκαν στο σχέδιο παρεμβάσεων που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες από τα σωματεία και στην πείρα από τους αγώνες που έχουν γίνει.

Σε όλη τη Θεσσαλία

Σημειώνεται ότι απεργιακή απόφαση έχουν πάρει και τα 4 μεγάλα Εργατικά Κέντρα της Θεσσαλίας (Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων).

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη και στην Ελασσόνα, όπου αναμένεται να παρθεί σήμερα απόφαση για απεργία από το τοπικό Εργατικό Κέντρο.

Σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. οργανώνεται η σύσκεψη σωματείων στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο. Τη Δευτέρα 19 Φλεβάρη θα γίνει η σύσκεψη των σωματείων του Βόλου (6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο), και την Τρίτη 20 Φλεβάρη η σύσκεψη στα Τρίκαλα (6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ