Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
«Εξορθολογισμός» με αυξήσεις - σοκ για τους ασφαλισμένους

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρήζει μεταρρυθμίσεων. Οποιος δεν το βλέπει πάσχει από ιδεολογική τύφλωση». Με κάτι τέτοια ξεκίνησε την ομιλία του στην πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει «μια σειρά ισορροπημένων μέτρων», με τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας, της αύξησης του ΑΕΠ, των επενδύσεων στην «καινοτομία», δηλαδή με όλα αυτά τα εργαλεία που προϋποθέτουν το χτύπημα των λαϊκών αναγκών και στη λαϊκή φαρμακευτική περίθαλψη.

Εξαγγέλλοντας μερικά από τα «ισορροπημένα μέτρα», ο υπουργός Υγείας ξεχώρισε την ενίσχυση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων πάνω από το 40%, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιβάρυνση του λαού κατά 80 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο ώστε «να συνεχίσουν να φτάνουν στη χώρα όλα τα καινοτόμα φάρμακα». Σημειώνεται ότι μόνο το 2021 η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο έφθασε στο 1,608 δισ. ευρώ.

Αυξήσεις - σοκ σε μια σειρά φάρμακα

Μάλιστα ο ...εξορθολογισμός ξεκίνησε με το νέο δελτίο φαρμάκων που ισχύει ήδη από την περασμένη Δευτέρα και προβλέπει αυξημένες συμμετοχές για τους ασφαλισμένους. Οι αυξήσεις αφορούν εκατοντάδες σκευάσματα και έρχονται μέσω της παρέμβασης του υπουργείου Υγείας στις λεγόμενες «ασφαλιστικές τιμές» των φαρμάκων, δηλαδή τις τιμές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και καθορίζουν το πόσο πληρώνει τελικά ο ασθενής.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο μειώνει πολλές από τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, αυξάνοντας έτσι τη διαφορά μέχρι τη λιανική τιμή, διαφορά την οποία πληρώνει έτσι κι αλλιώς ο ασφαλισμένος πλέον της συμμετοχής του. Σε ένα τυχαίο παράδειγμα, σκεύασμα με λιανική τιμή 10 ευρώ, «ασφαλιστική τιμή» 9 ευρώ και συμμετοχή ασθενούς 15%, κόστιζε μέχρι σήμερα 1,5 ευρώ (λόγω της συμμετοχής 15%) συν 1 ευρώ λόγω διαφοράς λιανικής - ασφαλιστικής τιμής, σύνολο 2,5 ευρώ. Με μια μείωση της «ασφαλιστικής τιμής» στα 8 ευρώ, προστίθεται άλλο 1 ευρώ που επιβαρύνει την τσέπη του ασθενούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σκευάσματος που λαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς για τη χοληστερίνη (συσκευασία 10 mg - 28 τεμάχια), που με το προηγούμενο δελτίο τιμών είχε λιανική τιμή ίδια με την ασφαλιστική τιμή, στα 12,41 ευρώ, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 3,10 ευρώ. Ενώ, με την αναθεώρηση του δελτίου τιμών, η ασφαλιστική τιμή πέφτει στα 7,29 ευρώ, επομένως η επιβάρυνση του ασφαλισμένου υπερτριπλασιάζεται, στα 6,94 ευρώ!

Αντίθετος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Κατηγορηματικά αντίθετος με αυτές τις ανατιμήσεις είναι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σημειώνοντας ότι από την περασμένη Δευτέρα ήδη οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Ο Σύλλογος διευκρινίζει ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμιά ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και τονίζει ότι «οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας».

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ