Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΒΙΒΗ ΔΑΓΚΑ
Το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται ούτε την «πυρηνική» οικογένεια, ούτε το πρότυπο του «φροντιστή»

Eurokinissi

«Ο τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου περί "ισότητας στον γάμο" παραπλανά, γιατί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να αποσπαστεί από την αναγνώριση της κοινής γονικής τους ευθύνης», επισήμανε από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο τροφοδοτεί παραπέρα την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας. «Από τη στιγμή που αντικειμενικά ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορεί να έχει από κοινού συμβολή στη διαμόρφωση της νέας ζωής, το νομοσχέδιο γενικεύει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», ανέφερε. Αυτό ακριβώς κάνει το άρθρο 11, αναγνωρίζοντας τη γονική σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό. «Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα, μια ακραία μορφή εκμετάλλευσης των γυναικών που ισχύει στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά. Για να νομιμοποιήσετε αυτή την απαράδεκτη εμπορευματοποίηση ισχυρίζεστε, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα, ότι η παρένθετη μητρότητα είναι μια αλτρουιστική πράξη. Ομως, πραγματικά, για ποιον αλτρουισμό μπορούμε να μιλάμε όταν παγκόσμια μόνο το 2% των περιπτώσεων παρένθετης κύησης ήταν αλτρουιστική πράξη; Οι υπόλοιπες ήταν με ανταλλάγματα. Οταν τα μεγαθήρια της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αναμένουν να εκτοξευθεί ο τζίρος τους, που μόνο το 2022 ήταν 14 δισ. δολάρια;», υπογράμμισε.

Συνοψίζοντας προτάσεις που έγιναν στις Επιτροπές της Βουλής, σχολίασε πως ετοιμάζονται «νέα επεισόδια στη νομιμοποίηση του ανορθολογισμού». Συγκεκριμένα, προτάσεις όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ να αντικατασταθεί η παρένθετη μητρότητα από τη διατύπωση «πρόσωπο που κυοφορεί» οδηγούν στην «αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος», ενώ οι απόψεις που υποστηρίζουν πως σε λίγα χρόνια η επιστημονική εξέλιξη θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η διάκριση του φύλου στην ανθρώπινη αναπαραγωγή «είναι βαθιά αντιδραστικές, ταυτίζουν αυτή τη λειτουργία, που έχει κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και βιολογικό υπόβαθρο, με τη λειτουργία μιας μηχανής».

Παράλληλα, η Β. Δάγκα κατήγγειλε τη νομιμοποίηση ιδιωτικών και διακρατικών υιοθεσιών, που γίνονται «με μεσάζοντες διεθνείς ΜΚΟ, που έχουν βγάλει ακόμα και τιμοκατάλογο πόσο κοστίζει η απόκτηση ενός παιδιού από άλλη χώρα». «Είναι δυνατόν ως ΚΚΕ να συμβιβαστούμε ότι η ζωή ενός παιδιού, η φροντίδα του κοστολογείται; Τι σχέση έχει όλο αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο με την αγωνία ζευγαριών και ανθρώπων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να δώσουν στοργή σε ένα παιδί;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα μιλούν υποκριτικά για τα δικαιώματα των απροστάτευτων παιδιών, χωρίς να λένε λέξη για τις οικονομικές - κοινωνικές αιτίες που οδηγούν ένα παιδί να στερηθεί τους φυσικούς του γονείς.

«Η γονική σχέση θεσμοθετήθηκε πάνω σε μια αντικειμενική βάση, την αλληλοσυμπληρούμενη σχέση μητρότητας - πατρότητας, μια σχέση που έχει βιοκοινωνικό χαρακτήρα», ανέφερε η βουλευτής του Κόμματος και σχολίασε πως το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα άλλο κριτήριο για την αναγνώριση της γονικής σχέσης, «το κριτήριο της φροντίδας, παρακάμπτοντας την ανάγκη του παιδιού στη σχέση μητρότητας - πατρότητας». Μάλιστα, τα κόμματα που έχουν αναλάβει το καθήκον να κολλήσουν στην κυβέρνηση «ένσημα προοδευτισμού» λογίζουν ως πρόοδο την απόσπαση της ανθρώπινης αναπαραγωγής από το βιολογικό της υπόβαθρο. Αναφερόμενη στο άρθρο 6, που περιλαμβάνει την επέκταση της άδειας μητρότητας, κατήγγειλε την απόσπαση της συγκεκριμένης άδειας από το φύλο του γονέα που τη δικαιούται, με αποτέλεσμα να απαλείφονται οι πρόσθετες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας λόγω της μητρότητας. «Είναι ένα ακόμα επεισόδιο απαξίωσης της μητρότητας και των μέτρων προστασίας του γυναικείου οργανισμού από το κράτος, στο όνομα μάλιστα της ισότητας», σχολίασε.

«Υπερασπίζεστε την πυρηνική οικογένεια ως οικονομική - κοινωνική μονάδα, την επεκτείνετε και σε άλλες μορφές συμβίωσης», διαπίστωσε η Β. Δάγκα και ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται ούτε την οικογένεια αυτή, ούτε το πρότυπο του «φροντιστή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ