Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο στόχαστρο οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΕΕ - αστικών τάξεων και η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας

Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί της ΕΕ, των αστικών τάξεων για επέκταση των ιμπεριαλιστικών αποστολών της και η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα «Ανυποχώρητα ενάντια στην ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σφαγών των λαών, της εμπλοκής για τα συμφέροντα των ομίλων», που πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, ενώ τον λόγο πήρε έπειτα ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την Κωνσταντίνα Κούνεβα, πρώην ευρωβουλευτή, τον Ανέστη Τσουκαράκη, συνταγματάρχη εν αποστρατεία, επίτιμο πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), τον Νίκο Ζώκα, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), τον Μανώλη Παπαδομανωλάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, την Αλεξάνδρα Σταματελάτου, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, και τον Θόδωρο Καραγιάννη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.

Η ψήφος στο ΚΚΕ ξεχωρίζει και στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Κώστας Παπαδάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και σε παλιότερα μακελέματα λαών που έχουν τη σφραγίδα ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως σε Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και Συρία. Σημείωσε ότι «η αιτία αυτών των πολέμων είναι ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα των καπιταλιστικών αγορών, των πηγών του πλούτου, την εξασφάλιση σπάνιων γαιών καθοριστικών για την κερδοφορία των ομίλων της ψηφιακής και της λεγόμενης "πράσινης" στρατηγικής μετάβασης. Στο επίκεντρο είναι ο καθοριστικής γεωπολιτικής σημασίας έλεγχος περιοχών που μετά τις ανατροπές αποτέλεσαν "κενό χώρο" και πεδίο δράσης για τα ανταγωνιζόμενα συμφέροντα μονοπωλίων».


Για τα προσχήματα που αξιοποιεί για τη διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων, ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε ότι «η ΕΕ αποτελεί μια διακρατική ένωση του κεφαλαίου που καθώς είναι στην υπηρεσία του, διεξάγει πολέμους με τα γνωστά χιλιοευτελισμένα προσχήματα περί δημοκρατίας, ελευθερίας, "ενάντια σε αυταρχικούς ηγέτες" που προηγουμένως ήταν αγαστοί στρατηγικοί εταίροι της στην επιχείρηση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και της λεγόμενης "αποκομμουνιστοποίησης"».

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε και στα «εργαλεία» που αξιοποιεί η ΕΕ για να υλοποιήσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της. Σημείωσε ότι η λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα συμπυκνώνει τους επιθετικούς σχεδιασμούς της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτήν την κατεύθυνση επικαιροποιούνται τόσο η "Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας" (ΚΠΑΑ) όσο και η "Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας" (ΚΕΠΠΑ).

Ο γεωπολιτικός σχεδιασμός της ΕΕ σε όλη την υδρόγειο καθορίζεται επίσης από τη λεγόμενη στρατηγική για την "Παγκόσμια Πύλη" (Global Gateway) με προσανατολισμό την ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών κι άλλων δεσμών της ΕΕ με τις χώρες - "εταίρους" της».

Σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς ανέφερε: «Ηδη η Γαλλία ανακοίνωσε τη Διαστημική Στρατηγική της, με τη Γερμανία να έπεται. Βασική επιδίωξη αποτελεί η επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης, η λεγόμενη "ενισχυμένη διαλειτουργικότητα", ενώ ταυτόχρονα τα "γεράκια" της ΕΕ έχουν σπεύσει να βάλουν εμπόδια και καθυστερήσεις στους ανταγωνιστές τους ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία με σειρά δήθεν ηθικοπλαστικών κριτηρίων για τους εξοπλισμούς, όπως τα περί "αρχών υπεύθυνης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης", "αποφυγής κακόβουλης χρήσης της", περί "αποφυγής χρήσης των λεγόμενων αυτόνομων όπλων", χωρίς δηλαδή ανθρώπινη επίβλεψη κι άλλες τέτοιες... υποκριτικές ευαισθησίες».

Αναφορά έκανε και στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ λέγοντας: «Η ΕΕ λοιπόν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα όχι μόνο για την έκβαση των εξελισσόμενων πολέμων ή τις πιθανές νέες εστίες αλλά και για τους όρους που αυτοί οι πόλεμοι θα διεξαχθούν στο άμεσο μέλλον. Για να ωφεληθούν τα δικά της μονοπώλια και να μην πολεμά, στο μέτρο των δυνατοτήτων της βέβαια, με όπλα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος έκλεισε την ομιλία του με τα εξής: «Οι εργαζόμενοι μπορούν αποφασιστικά να απαντήσουν σε όλα αυτά και με την ψήφο τους στο ΚΚΕ, μια ψήφο που κι εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο ξεχωρίζει. Γιατί οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ενημερώνουν και προειδοποιούν τον λαό, αποτελούν εδώ μέσα τη φωνή των αγώνων και των αιτημάτων του. Πάνω από 100 παρεμβάσεις, ομιλίες, Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, αιτιολογήσεις ψήφου πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αυτά τα χρόνια μόνο για τα ζητήματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ και στην καθημερινή δράση και στις ευρωεκλογές συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, όπως λέει ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης: "Ανυποχώρητα ενάντια στην ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σφαγών των λαών, της εμπλοκής για τα συμφέροντα των ομίλων"».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να προστατεύουν τα σύνορα, όχι τα συμφέροντα των εφοπλιστών και τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Ο Νίκος Παπαναστάσης, από τη μεριά του, σχολίασε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα τα εξής: «Ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, παρουσίασε τη συμμετοχή στην επιχείρηση ως υποχρέωση απέναντι στους εφοπλιστές, εφόσον η αστική τάξη διαθέτει από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο που χρησιμοποιούν αυτήν τη θαλάσσια οδό. Αρα, η κυβέρνηση θεωρεί "αυτονόητη" υποχρέωση να προστατεύουν οι Ενοπλες Δυνάμεις τα συμφέροντα και τα κέρδη των εφοπλιστών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε επίσης την κλήτευση σε απολογία δόκιμου έφεδρου αξιωματικού, τονίζοντας ότι «κλήθηκε σε έγγραφη διοικητική απολογία - επί της ουσίας διώκεται - επειδή είπε το αυτονόητο: Οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίζουν την προστασία των συνόρων του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και όχι να στηρίζουν το πολεμικό - δολοφονικό έργο των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος άλλων λαών.

Διώκεται επίσης επειδή απαίτησε να ακυρωθεί η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα, να σταματήσουν οι συνεκπαιδεύσεις με τις ΗΠΑ που προπαρασκευάζουν πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες δολοφονούν λαούς, όπως στην Παλαιστίνη, στην Ουκρανία, στους πολέμους που σπέρνουν σε όλη την υφήλιο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Παπαναστάσης στους πολεμικούς εξοπλισμούς που εφοδιάζεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τις ανάγκες ΕΕ - ΝΑΤΟ τονίζοντας τα εξής: «Αυτή η μεγάλη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην πολεμική βιομηχανία αντανακλά αφενός τα νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη "τρέχουν", προγράμματα παγωμένα για σχεδόν μία δεκαετία, και αφετέρου τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων, την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας και τη σημασία υποδομών και στην Ελλάδα για τον πόλεμο (...)

Την τελευταία περίοδο το ελληνικό κράτος προχώρησε σε έναν τεράστιο όγκο νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και πολεμικών δαπανών, που σημαντικό κομμάτι τους αφορά δαπάνες για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, παρά τις ιδιαιτερότητες στην οικονομία της, είναι πρωταγωνιστής στα εξοπλιστικά, υπερκαλύπτοντας το όριο του 2% του ΑΕΠ που βάζει το ΝΑΤΟ και φτάνει στο 3,5% του ΑΕΠ».

Με αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ο βουλευτής του Κόμματος ανέφερε τα εξής: «Το ΚΚΕ πριν από περίπου δύο χρόνια αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έστειλε επιχειρησιακά - και όχι αποθηκευμένα, όπως έλεγε ο Παναγιωτόπουλος - όπλα, πυρομαχικά και οπλικά συστήματα στον Ζελένσκι. Τα όπλα αυτά, μέχρι την προηγούμενη μέρα, κρατούσαν στο χέρι τους στρατευμένοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποστολή... να υπερασπιστούν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Συγκεκριμένα στάλθηκαν: 2.100 ρουκέτες RM-70, 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG, 40 ΤΟΜΑ BMP-1, με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που τα αφαιρούν από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά ενημέρωση για το τι έχει σταλεί».

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία τόνισε τα εξής: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία όπως και η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - κατακτητή Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε μεγάλο κατατρεγμό τους λαούς αυτών των περιοχών αλλά και σε δραματική αύξηση του κόστους ζωής για όλους τους λαούς στην ΕΕ. Μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική βυθίζουν εκατομμύρια εργατικές - λαϊκές οικογένειες και παιδιά στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στις αξεπέραστες δυσκολίες».

Κλείνοντας την παρέμβασή της ανέφερε: «Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών, των Ελλήνων και ξένων εργατών, των προσφύγων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην πολεμική εμπλοκή της κυβέρνησης της ΝΔ με τη στήριξη όλων των άλλων κομμάτων.

Για να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης στο άσυλο, στη δουλειά με δικαιώματα, στην πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προσφυγιά. Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή».

Ο Ανέστης Τσουκαράκης στάθηκε στους υπέρογκους πολεμικούς εξοπλισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τις ανάγκες ΕΕ - ΝΑΤΟ, λέγοντας τα εξής: «Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Εκεί όπου βρίσκονται πάντα για τις βάρβαρες πολιτικές αστικών κυβερνήσεων. Θα τα πάρουν από τον ελληνικό λαό. Πώς; Από την ακρίβεια που καλπάζει, από την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, από τη διατήρηση των ειδικών φόρων, από τη φοροαπαλλαγή, τη φοροελάφρυνση και τη φοροασυλία του κεφαλαίου, από την εμπορευματοποίηση του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, από την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, από την κλοπή των πραγματικών μισθών που οφείλονται στους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε αναφορά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι «είναι εργαζόμενοι, μισθωτοί. Είναι παιδιά του λαού. Προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών της κατ' επίφαση ευημερούσας ΕΕ, που οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν πιστά (...)

Σήμερα οι Ελληνες στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται ως δωρεάν εργατικό δυναμικό σε οποιαδήποτε εργασία ή εθνική κρατική μηχανή έχει κενά. Γιατί έχει κενά; Γιατί δεν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Βασικές κρατικές δομές υποχρηματοδοτούνται και υποστελεχώνονται με στόχο να δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους. Οι στρατιωτικοί το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι».

Ο Νίκος Ζώκας στην ομιλία του ανέφερε: «Η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος έχουν επίσης τη δική τους συνεισφορά στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και στην έκφραση της λαϊκής αντίδρασης. Οι μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σ' αυτούς έφεραν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Δείχνουν τις δυνατότητες δημιουργίας ενός ρεύματος λαϊκής αντίστασης που θα συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις (...)

Ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν βάσεις - στρατηγεία - υποδομές είναι ανάγκη να συμβάλουμε στην οργάνωση του αγώνα, στην κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, για να εκφραστεί μαζικά και οργανωμένα η αντίθεση του λαού μας σε όλους αυτούς τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς».

Απ' την Κρήτη έως τον Εβρο μια απέραντη βάση

Στην παρέμβασή του ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης έκανε αναφορά στη βάση της Σούδας λέγοντας τα εξής: «Από εδώ φόρτωσαν πυραύλους τα αντιτορπιλικά και οι φρεγάτες που βομβάρδισαν τους λαούς. Αυτό γίνεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Γάζα, και από δω θα υποστηριχθεί η ιμπεριαλιστική ναυτική επιχείρηση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα και η αντίστοιχη συμπληρωματική της ΕΕ στην ίδια περιοχή (...)

Η Κρήτη είναι περικυκλωμένη από ΝΑΤΟικά σκάφη και δίπλα τους ρωσικά καταδρομικά. Οι απολογητές του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, οι κυβερνητικοί, κρατικοί μηχανισμοί, η Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, συμφέροντα συνδεδεμένα με τη βάση, είναι αντίπαλοι του κρητικού λαού. Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη είναι το γνωστό παραμύθι που πλασάρουν για να κλείσουν τα μάτια των εργαζομένων και των παιδιών τους που ζουν πάνω σε μια απενεργοποιημένη βόμβα».

Η Αλεξάνδρα Σταματελάτου, από τη μεριά της, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι «το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα γύρω στρατόπεδα αξιοποιούνται στο έπακρο, προκειμένου εκατοντάδες άρματα μάχης, ελικόπτερα, στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό υλικό να προωθούνται στο μέτωπο της Ουκρανίας και στη μεθόριο με τη Ρωσία, να συμμετάσχουν σε διάφορες πολεμικές, ΝΑΤΟικές ασκήσεις, σε πρόβες πολέμου».

Τόνισε επίσης τα εξής: «Η μετατροπή της πόλης, συνολικά της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, σε στρατιωτικό, ενεργειακό, διαμετακομιστικό κόμβο όχι μόνο δεν αντισταθμίζει αλλά ούτε φέρνει λύση στα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα της περιοχής, που δεν διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη χώρα. Τα πανάκριβα καύσιμα, Ενέργεια, τρόφιμα και ενοίκια συνεχίζουν να εξανεμίζουν το εισόδημα του λαού. Συνεχίζει η περιοχή μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην ενεργειακή φτώχεια, στην ανεργία των νέων, στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση».

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση του Θόδωρου Καραγιάννη, που έφερε πείρα από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που εκτυλίσσονται τα τελευταία χρόνια στον νομό Μαγνησίας, με επίκεντρο την αναβάθμιση του ρόλου της 111 Πτέρυγα Μάχης με νέα όπλα και πυρομαχικά, την κατασκευή νέου ναυστάθμου στον Αλμυρό και την αναβάθμιση της παραγωγής στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ