Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ
«Στο πόδι» τα σωματεία σε όλη τη χώρα, δυναμώνει η πάλη για τις ΣΣΕ

Σε περισσότερους χώρους και κλάδους, με νέα σωματεία και με σημαντικές επιτυχίες απλώνεται η δράση

Μόνιμη και σταθερή δουλειά απαίτησαν οι εργαζόμενοι στην σχολική καθαριότητα
Μόνιμη και σταθερή δουλειά απαίτησαν οι εργαζόμενοι στην σχολική καθαριότητα
Με τη φωτιά του αγώνα να μεταφέρεται από χώρο σε χώρο δουλειάς και από κλάδο σε κλάδο, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, με νέα σωματεία να συγκροτούνται από εργαζόμενους που παίρνουν την υπόθεση της οργανωμένης διεκδίκησης στα χέρια τους φουντώνει η προετοιμασία της απεργιακής μάχης της 17ης Απρίλη.

Μάχη που δυναμώνει, μετά και το χτεσινό συγκλονιστικό συλλαλητήριο των συνδικάτων της Αττικής μαζί με τα Σωματεία και τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ (βλ. σελ. 12 - 13), και με το κουράγιο που παίρνουν συνολικά οι εργαζόμενοι από τη σημαντική νίκη που κατάφεραν, στριμώχνοντας την κυβέρνηση και αποσπώντας νέα παράταση στις συμβάσεις τους, αποφεύγοντας τον «ξαφνικό θάνατο».

Στο επίκεντρο της διεκδίκησης βρίσκονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις που για μια σειρά από κλάδους είναι μια διαρκής αναμέτρηση, αφού αποτελούν ένα ουσιαστικό ανάχωμα στη λεηλασία του εισοδήματός τους.

Κι εδώ οι εργαζόμενοι έχουν παραδείγματα αποτελεσματικής δράσης, που με τη συσπείρωση στα συνδικάτα τους καταφέρνουν να αποσπάσουν σημαντικές κατακτήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου το Συνδικάτο Μετάλλου κατάφερε να υπογράψει με την εργοδοσία Συλλογική Σύμβαση, με αυξήσεις πάνω από 9% μεσοσταθμικά, προβλέποντας και άλλα δικαιώματα, όπως για σταθερό ωράριο, ακυρώνοντας στην πράξη τους νόμους Χατζηδάκη - Γεωργιάδη.


Αντίστοιχη είναι η δράση που αναπτύσσεται σε έργα - εμβληματικά για τις επενδύσεις του κεφαλαίου, όπως στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης, αυτό του Ελληνικού, όπου πλέον οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από εργοδότη - εργολαβική εταιρεία και ειδικότητα, έχουν το δικό τους Σωματείο, ενώ σε συντονισμό με τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Ηλεκτρολόγων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κ.ά. κατάφεραν να ακυρώσουν άδικες και εκδικητικές απολύσεις, αλλά και να επιβάλουν μέτρα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια.

Μαζικές είναι οι διεργασίες και στους εκπαιδευτικούς, που συνεχίζουν αποφασιστικά να αντιστέκονται στα σχέδια κατηγοριοποίησης των σχολείων, με χιλιάδες να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποφασίζουν για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, ξεχωρίζοντας τη μάχη της απεργίας στις 17 Απρίλη.

Πανελλαδική απεργία χτες στην ιδιωτική Υγεία

Μια ακόμα σημαντική μάχη δόθηκε χτες σε έναν πολυπληθή κλάδο που τσακίζουν η εντατικοποίοηση, οι συμβάσεις - λάστιχο και οι μισθοί - ψίχουλα, αυτόν της ιδιωτικής Υγείας, με την πανελλαδική κλαδική απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), και με αίτημα αιχμής την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αττική πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην «Ευρωκλινική», διαμηνύοντας ότι δεν πάει άλλο. «Εχουν περάσει 12 χρόνια χωρίς ΣΣΕ, αλλάζοντας τους όρους εργασίας στον κλάδο, το 2016 μάς έβαλαν στον γύψο και σήμερα μιλάνε για νέο "κούρεμα" των μισθών», σημείωσε ο Νίκος Παπακωνσταντίνου εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», στηλιτεύοντας τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΣΝΙΕ και τις «διαπραγματεύσεις» με τους εργοδότες, οι οποίοι προτείνουν αύξηση επί του κατώτατου μισθού, όπως αυτός θα διαμορφώνεται κάθε φορά και έως ...1%, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας. «Να γίνουν συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, να πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα στις 17 Απρίλη και στις 7 Μάη. Μόνο έτσι θα ραγίσει ο φόβος και όχι με παρακάλια "δώσε κάτι και σε εμάς", σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ.

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία απαιτούν να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ιδιωτική Υγεία που να περιλαμβάνει: Αύξηση από τη χαμηλότερα αμειβόμενη ειδικότητα έως την υψηλότερη. Αύξηση στους βασικούς μισθούς με βάση τα 900 ευρώ και αναγνώριση όλων των τριετιών, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023. Επαναφορά επιδομάτων (τέκνων, γάμου, σπουδών, διαχειριστικού λάθους και οθόνης, ανθυγιεινής εργασίας, θέσης, ωρίμανσης). Επαναφορά αδειών κλειστών τμημάτων και μειωμένων ωραρίων. Προσλήψεις προσωπικού. Εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγείας και ασφάλειας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά απαίτησαν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Μάρτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά - Νήσων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων, προβάλλοντας το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, καθώς η πλειοψηφία των καθαριστών/στριών στα σχολεία απασχολούνται για πολλά χρόνια ως συμβασιούχοι.

Στη κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα και από άλλες ειδικότητες από διάφορους δήμους της Αττικής. «Θέλουμε δουλειά με δικαιώματα και όχι ανεργία», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ, με το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά - Νήσων να συμπληρώνει: «Θέλουμε δουλειά, μαζικές προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς».

Στη συγκέντρωση, μίλησαν η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών/στριών Πειραιά και η Μαρία Βουρνά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Ζωγράφου, μεταφέροντας τις διεκδικήσεις για μονιμοποποίηση όλων των συναδέλφων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα, ενώ του επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, η Χριστίνα Καραμαλίκη τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε μόνο ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στην υπουργό, εκτός του βασικού αιτήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά, που σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

«Δεν έχουμε αυταπάτες», επισήμανε, και υπογράμμισε ότι η λύση βρίσκεται στους δρόμου του αγώνα. Στάθηκε στην ανάγκη ότι περισσότεροι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα σωματεία και κάλεσε στις απεργίες στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ