Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Εμφάνιση 2 ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά

Σε μια περίοδο που τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν γίνονται στόχος επίθεσης των Υεμενιτών Χούθι (λόγω της στήριξης που παρέχουν οι χώρες τους στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα), στην περιοχή έκαναν χτες την εμφάνισή τους ρωσικά πολεμικά πλοία από το Στόλο του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πρόκειται για το αντιτορπιλικό «Baryag» και τη φρεγάτα «Marshal Shaposhnikov». Ο τελικός προορισμός των πλοίων δεν έγινε γνωστός, μόνο ότι έχουν αναλάβει καθήκοντα στο πλαίσιο «θαλάσσιας εκστρατείας μεγάλου εύρους».

Πριν περίπου δυο βδομάδες οι Χούθι της Υεμένης είχαν ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύουν να βάλουν στο στόχαστρό τους πλοία της Ρωσίας και της Κίνας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, με πιθανό αντάλλαγμα την πολιτική και διπλωματική στήριξη από τις δύο χώρες, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, με δυνατότητα άσκησης βέτο σε αποφάσεις του.

Νωρίτερα χτες η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά κατέρριψαν 4 μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη των Χούθι, χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματίες σε πλοία των ΗΠΑ και του συνασπισμού χωρών που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Prosperity Guardian».

Στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου φάνηκε χτες να κατεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης, μετά τις προχτεσινές πολύνεκρες επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας σε χωριά και κωμοπόλεις του νότιου Λιβάνου. Το πρωί και το βράδυ της Τετάρτης βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο (σύμφωνα με νεότερο απολογισμό) 16 Λιβανέζων, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν άμαχοι.

Την Τετάρτη το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι απέστειλε επιστολές στον γγ του ΟΗΕ και στον προεδρεύοντα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας 22 περιπτώσεις κατά τις οποίες το Ισραήλ παραβίασε το ψήφισμα 1702 του ΣΑ. Προέτρεψε επίσης τις χώρες του ΣΑ να καταδικάσουν συλλογικά αυτές τις επιθέσεις.

Χτες το βράδυ ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη συνοικία Sayyidah Zaynab της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, προκαλώντας - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - τον τραυματισμό δύο πολιτών και υλικές ζημιές σε κτίρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ