Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»
Με μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση απάντησαν στην εξόντωση της 12ωρης δουλειάς

Κλιμακώνουν με νέες κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη

Με νέα 24ωρη απεργία και μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα μεταλλεία στις Σκουριές, χθες, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική συνέχισαν τον αγώνα τους απαιτώντας από την εργοδοσία να αφήσει τις επικίνδυνες αντεργατικές και παράνομες προτάσεις για εφαρμογή 12ωρης δουλειάς και κατάργηση των αργιών, και να υπογράψει ΣΣΕ, βάσει της πρότασης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ενωμένοι την κλιμάκωση του αγώνα τους με νέα μεγάλη κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 9.30 π.μ. στον Πολύγυρο, στην πλατεία Νομαρχίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μέλη ταυτόχρονα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του ΕΚΘ.

Πιο συγκεκριμένα, τα Σωματεία των μεταλλωρύχων, σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους όλο το προηγούμενο διάστημα, απορρίπτουν τους εκβιασμούς αλλά και τον εμπαιγμό της εργοδοσίας, που μάλιστα πρότεινε στους εργαζόμενους αύξηση 5% στον βασικό μισθό αλλά με την προϋπόθεση να δεχτούν την εφαρμογή «νέου προγράμματος εργασίας», με 12ωρη - 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών, με 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο (!), και αγωνίζονται για να μην καταργηθεί η 8ωρη εργασία, καμία αλλαγή στις αργίες, υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις.


Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου:

-- Καταγράφεται 27% αύξηση της παραγωγής στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.

-- Η μητρική εταιρεία «Eldorado Gold» παρουσίασε πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο το 2023, αύξηση 16% το τελευταίο έτος.

-- Τα μεταλλεύματα πωλούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε έναν χρόνο κατά 9%.

Δεν κάνουμε πίσω αν δεν δικαιωθούμε!

«Είναι η δεύτερη απεργία που κάνουμε και δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε. Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτε άλλο παρά μόνο το 8ωρο», σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου «Στοά 59», Νίκος Παναϊρλής. Και θυμίζει ότι «σύμφωνα με τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, δεν επιτρέπεται να είμαστε στα υπόγεια πάνω από 6 ώρες και 40 λεπτά. Και αυτοί θέλουν το 2024 να δουλεύουμε 12ωρα! Δεν θα τους περάσει».

Και ο Γιάννης Μάλαμας, πρόεδρος του Σωματείου Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, ξεκαθαρίζει: «Δεν θα ανεχτούμε την κατάργηση του 8ώρου και την εργασία στις αργίες! Η περιοχή μας στο παρελθόν έδωσε μεγάλους αγώνες διαχρονικά (...) είμαστε 3ης γενιάς μεταλλωρύχοι και έχουμε ιστορία από μεγάλους νικηφόρους αγώνες. Δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά έχουμε μαζί μας όλη την τοπική κοινωνία και τα χωριά, γιατί μπορεί να μας θεωρούν αυτοί (σ.σ. η εργοδοσία) ότι είμαστε "χαμηλού επιπέδου", όπως λένε στα διάφορα μίτινγκ, αλλά είμαστε περήφανοι και θα νικήσουμε! Μας στηρίζουν πολλά συνδικάτα και σωματεία σε όλη τη χώρα!».

Τη στήριξη από το ΚΚΕ εξέφρασε ο Λ. Στολτίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση: «Με τον αγώνα σας κάνετε κουρελόχαρτο όλους εκείνους τους αντεργατικούς νόμους που είναι Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο και έχουν ψηφιστεί από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ. Η εργοδοσία, αφού παίρνει "ζεστό" χρήμα από το κράτος και το περιβόητο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή λεφτά από τους φόρους που εμείς πληρώνουμε, τώρα ζητάει και τη ζωή σας. Είναι σημαντικός αυτός ο αγώνας για όλη την εργατική τάξη. Το ξέρετε ότι το ΚΚΕ θα είναι εδώ, να δώσει τη μάχη μαζί σας, στηρίζοντας τον αγώνα σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ