Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Σε απεργία οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων για τη ΣΣΕ

Στο πλευρό τους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συζητά με τους απεργούς στα τουριστικά λεωφορεία

RIZOSPASTIS

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συζητά με τους απεργούς στα τουριστικά λεωφορεία
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν προχτές, Κυριακή, οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, μετά από κάλεσμα του Σωματείου τους «Ο Ερμής», απαιτώντας την υπογραφή ΣΣΕ. Η προχτεσινή απεργία αποτελεί κλιμάκωση του αγώνα που δίνουν αρκετούς μήνες οι εργαζόμενοι για υπογραφή ΣΣΕ, σε συνέχεια της προειδοποιητικής στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν στην έναρξη της σεζόν με το ίδιο αίτημα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή τοπικής ΣΣΕ για να διασφαλίσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αυξήσεις των μισθών τους. Καταγγέλλουν μάλιστα την αδιαλλαξία της εργοδοσίας για υπογραφή ΣΣΕ, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να αναγκάζονται να υπογράφουν ατομικές συμφωνίες με εξαντλητικά ωράρια και μισθούς - ψίχουλα.

Αυτά την ίδια στιγμή που η Κρήτη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με χιλιάδες τουρίστες να την κατακλύζουν και φέτος, με τους εργοδότες να βγάζουν εκατομμύρια ευρώ κερδών επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακής εξόντωσης.

Στο πλαίσιο της απεργίας, οι οδηγοί προχώρησαν σε δυναμική συγκέντρωση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία για αύριο, Τετάρτη, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, αλλά υπενθυμίζοντας και τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα που έκαναν το καλοκαίρι του 2020. Τότε μάλιστα είχαν αναγκάσει την εργοδοσία να δεχτεί την υπογραφή της ΣΣΕ.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν συνδικάτα του Ηρακλείου, όπως η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών και το Σωματείο Εργαζομένων στην εμπορική επιχείρηση «The Mart».

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη μεθοδευμένη προσπάθεια της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία, ωθώντας οδηγούς που δεν συμμετείχαν στην απεργία να δουλέψουν εξαντλητικά ωράρια, καθώς και το γεγονός ότι η Τροχαία Ηρακλείου δεν πραγματοποιούσε ελέγχους, κάνοντας ουσιαστικά πλάτη στην εργοδοσία.

Στο πλευρό τους ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των οδηγών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπογραφεί ΣΣΕ καθώς η τουριστική ανάπτυξη και τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου είναι τεράστια.

Από την πλευρά τους, οι οδηγοί ευχαρίστησαν το ΚΚΕ, που ήταν το πρώτο κόμμα που ανέδειξε τα προβλήματα και τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Ο Μ. Συντυχάκης έκανε τηλεφωνική παρέμβαση γι' αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα στην Εφη Κουλάρα, αξιωματικό υπηρεσίας της Τροχαίας Ηρακλείου, στον υποδιοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και στον κ. Κανακούδη, διοικητή της Τροχαίας Ηρακλείου, ζητώντας κλιμάκιο της Τροχαίας να μεταβεί άμεσα στο αεροδρόμιο και να προβεί σε εκτεταμένους ελέγχους στους οδηγούς προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η απάντηση του κ. Κανακούδη ήταν ότι δεν συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει παρουσία της Τροχαίας για να μη... δημιουργούνται εντάσεις. Ο Μ. Συντυχάκης αντέτεινε ότι αυτή η στάση αντικειμενικά δίνει αέρα στα πανιά των πρακτόρων τουριστικών λεωφορείων να λειτουργούν ασύδοτα θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και επέμεινε στην ανάγκη άμεσα να μεταβεί κλιμάκιο της Τροχαίας στο αεροδρόμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ