Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΛΚΙΣ
Η «σταθερότητα» και η «ελευθερία» της ΕΕ φέρνουν απολύσεις και αναδουλειά

Σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι στα βαφεία - πλεκτήρια της ΦΙΕΡΑΤΕΞ

Μετά το κλείσιμο της «Sonoco Hellas» στον νομό Κιλκίς, οι εργαζόμενοι στα βαφεία - πλεκτήρια της ΦΙΕΡΑΤΕΞ είναι τα επόμενα θύματα της πολυδιαφημισμένης καπιταλιστικής «ανάπτυξης», της πολιτικής «σταθερότητας» και των ελεύθερων ευρωπαϊκών αγορών που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η εργοδοσία αποφάσισε να βγάλει σε διαθεσιμότητα δεκάδες εργαζόμενους, αφήνοντας ολόκληρες οικογένειες με μισό εισόδημα μέσα σε συνθήκες αβάσταχτης ακρίβειας και εκβιάζει σε παραιτήσεις.

Στο πλευρό των εργαζομένων, την Κυριακή, στην πρωινή βάρδια, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη καλώντας τους εργαζόμενους αγωνιστικά να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας για να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις της.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι αυτή η εξέλιξη «είναι το αποτέλεσμα του άθλιου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και όσους συμμετείχαν σε αυτές, όπως τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ο Βελόπουλος, η Κωνσταντοπούλου.

Ολοι αυτοί οι νόμοι που λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας για να μπορεί να επιβάλλει ό,τι την βολεύει για να διασφαλίσει την κερδοφόρα δραστηριότητά της, είναι Οδηγίες και κατευθύνσεις γέννημα - θρέμμα της ΕΕ. Το καθεστώς της διαθεσιμότητας, η δυνατότητα για μονομερείς ενέργειες από την πλευρά του εργοδότη, η λεγόμενη εκ περιτροπής εργασία, οι κομμένες άδειες, οι αναστολές συμβάσεων, μέχρι και οι μαζικές απολύσεις πριν γίνουν νόμοι στην ελληνική Βουλή, είχαν προηγουμένως συζητηθεί, αποφασιστεί, ψηφιστεί και εφαρμοστεί στην Ευρωβουλή και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό είναι το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" που μας πιπιλάνε!

Η ΦΙΕΡΑΤΕΞ είναι επιχείρηση στην οποία στο διάστημα 2015 - '23 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν σημαντικό πλούτο με κύκλους εργασίας 9ετίας πάνω από 220 εκατ. και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων που ξεπερνάνε τα 6 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα η εργοδοσία καλύπτει τόσα χρόνια τα λειτουργικά έξοδα, αγοράζει νέα μηχανήματα, κάνει αποσβέσεις, αποπληρώνει δάνεια και άλλες υποχρεώσεις. Και ενώ οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια διασφαλίζουν με την εργασία τους τη λειτουργία της επιχείρησης, η εργοδοσία σήμερα είναι γνωστό ότι επιλέγει να ακυρώνει πελάτες, να αρνείται παραγγελίες και να αφήνει εκτός λειτουργίας ολοκαίνουργια μηχανήματα που αγόρασε με τα κέρδη που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι. Επιβεβαιώνεται ότι από τη μία οι εργαζόμενοι με την εργασία τους κρατάνε ανοιχτά τα εργοστάσια και από την άλλη το κυνήγι του κέρδους και η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων της ΕΕ τις οδηγούν στην απαξίωση και στο κλείσιμο».

Τονίζει ότι παρά το άνοιξε - κλείσε των εργοστασίων, ανάλογα με τα κέρδη και τις ορέξεις των διαφόρων επενδυτών, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες με το έμπειρο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, με τις ποιοτικές πρώτες ύλες και το επίπεδο της επιστήμης, που θα μπορούσαν να καθορίσουν την παραγωγή με βάση όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ανάγκες του λαού. Για να γίνει αυτό πράξη πρέπει να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές και τα εργοστάσια να περάσουν στα χέρια των πραγματικών παραγωγών, της εργατικής τάξης, να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Να λειτουργούν κάτω από ένα πανεθνικό, επιστημονικό σχέδιο με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ