Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα διεκδίκησης ενάντια στη διάλυση και την εμπορευματοποίηση

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαίτησαν με τη χτεσινή στάση εργασίας και τη συγκέντρωση στην Αθήνα

Ηχηρή απάντηση στην υπονόμευση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης αλλά και στην προσπάθεια φίμωσης των υγειονομικών και ποινικοποίησης των αγώνων τους έστειλαν, χτες, οι εργαζόμενοι, σχεδόν απ' όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποιώντας μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ και σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και μαζικούς φορείς, μεταξύ άλλων τον Σύλλογο παιδιών με καρδιοπάθειες, τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Ζωγράφου κ.ά.

Μαζί τους ήταν και οι υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Δήμητρα Σταματέλου και Στέλλα Βαλαβάνη. Στο πλευρό τους στάθηκαν μαζικοί φορείς.

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, διαφήμιζε το «ρεκόρ χειρουργικών επεμβάσεων» το 2024 και ψευδώς ισχυριζόταν ότι «το θέμα τακτοποιήθηκε» στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μετά τη μετακίνηση μιας αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ξεμπρόστιαζαν την πολιτική που θέλει την Υγεία εμπόρευμα και τον ασθενή πελάτη, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σχεδόν 4.000 παιδιά στις ντροπιαστικές λίστες αναμονής


Τα παραπάνω μπορούν να δώσουν διέξοδο στην τραγική εικόνα με τα τουλάχιστον 3.000 παιδιά να παραμένουν στη λίστα αναμονής στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία («Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»).

Την ίδια στιγμή, «στο Παίδων Πεντέλης 800 παιδιά είναι στη λίστα αναμονής, που έχει ξεπεράσει το 2026!», σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Ιωάννα Πασπάτη. Πρόσθεσε ότι πολλά απ' αυτά έχουν να κάνουν με σοβαρές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, οι οποίες γίνονται πολύ αργά λόγω της έλλειψης, ιδιαίτερα νοσηλευτικού, προσωπικού.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για να λειτουργήσουν οι μόλις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες του «Αγλαΐα Κυριακού», θα κλείσει αναγκαστικά - μετά τη μετακίνηση αναισθησιολόγου - μια χειρουργική αίθουσα στο Παίδων Πεντέλης, οπότε οι τεράστιες λίστες τροφοδοτούνται κι άλλο, δημιουργώντας πελατεία για τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Δεν τρομοκρατούμαστε, κλιμακώνουμε τον αγώνα

Την εικόνα από τη συμμετοχή στη στάση εργασίας μετέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου: «Δεν υπάρχει ούτε ένας αναισθησιολόγος στο Λεκανοπέδιο Αττικής που να μη συμμετέχει στη στάση εργασίας. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση: Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν εκβιαζόμαστε. Μας αποκάλεσαν "ακροαριστερούς τρομοκράτες", μας κατηγόρησαν ως "στυγνούς εκβιαστές", μας έσυραν στα δικαστήρια απαιτώντας να βγει παράνομη και καταχρηστική όχι μόνο η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο "Αγλαΐα Κυριακού", αλλά και κάθε απεργιακή κινητοποίηση από δω και πέρα και στο διηνεκές, θέλοντας στην πραγματικότητα να βγάλουν παράνομες και καταχρηστικές τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Μας κατηγόρησαν ότι κρατάμε ομήρους τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους και ότι υποκινούμαστε μπροστά στις ευρωεκλογές. Αυτοί που κρατούν ομήρους με την πολιτική τους τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, αυτοί που τους εκβιάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και τους μετατρέπουν σε πελατεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας που αντιμετωπίζουν τον παιδιατρικό πληθυσμό σαν φιλέτο. Είναι αδίστακτοι αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Το ξέρουν όλοι, ακόμα και το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των αναισθησιολόγων να καλυφθούν, πάλι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών, δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των μικρών ασθενών που απευθύνονται στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Δεν είναι λύση οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων που δεν έχουν την αναγκαία εξειδίκευση για να μπορούν να χορηγούν με ασφάλεια αναισθησία στους παιδιατρικούς ασθενείς. Δεν είναι λύση η εντατικοποίηση και η εξόντωση των συναδέλφων γιατί εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Αυτούς που λογαριάζουν τη ζωή μικρών παιδιών ως κόστος δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να αλώσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού ώστε να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των παιδιών που απευθύνονται στα νοσοκομεία παίδων, για ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς».

Στην εξαθλίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας αναφέρθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αγλαΐα Κυριακού», Κ. Ντουζέπη, σημειώνοντας ότι η λίστα αναμονής για χειρουργεία βρεφών και παιδιών φτάνει και τον ενάμιση χρόνο.

Εξόντωση για το προσωπικό, μαρτύριο για τους ασθενείς

«Ως εδώ. Φτάνουν οι διαβεβαιώσεις ότι το θέμα "τακτοποιήθηκε". Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι 6 κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα 2.000 παιδιά στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα εκατοντάδες χαμένα ρεπό, τα τμήματα - "φάντασμα" όπως η Παιδοκαρδιοχειρουργική, η Πυρηνική Ιατρική. Στη ΜΕΘ αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για 2 - 3 κρεβάτια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Λάμπρος Μπάνος, εκ μέρους της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του Παίδων «Αγία Σοφία».

Για τις τραγικές συνθήκες εργασίας μίλησε η Ολγα Σιάντου, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο Παίδων «Αγία Σοφία»: «Δουλεύουμε πάνω από τα όρια της αντοχής μας. Οι δύτες παίρνουν ανάσα, εμείς όχι. Αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα χιλιάδες ρεπό και μέρες άδειας από το 2021 που χρωστούν στον καθένα μας, αλλά και από τα τεράστια κενά». «Καλοκαιρινές άδειες δεν παίρνουμε, μας λένε ότι θα πάρεις Δευτέρα με Παρασκευή την καλοκαιρινή άδεια και θα δουλεύεις τα Σαββατοκύριακα. Δεκάδες συμβασιούχοι παραιτούνται. Δεν πάει άλλο!».

ΚΑΤ: 28 χρόνια ρεπό (!) και αδειών χρωστούμενα στον χειρουργικό τομέα

«Οπως οι μικροί ασθενείς περιμένουν στις λίστες αναμονής για να χειρουργηθούν, έτσι περιμένουν και οι γονείς και οι παππούδες τους στα μεγάλα νοσοκομεία. Ο αγώνας είναι κοινός, αφορά όλους τους υγειονομικούς. Κανείς υγειονομικός δεν μπορεί να συκοφαντηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης. Το δίκιο του λαού δεν κρίνεται στα δικαστήρια, αλλά στον δρόμο του αγώνα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Φερεντίνος.

«Στο μεγαλύτερο ορθοπαιδικό νοσοκομείο της χώρας, στο ΚΑΤ, υπάρχουν 800 κενές θέσεις, εκ των οποίων οι 400 αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό. Στον Χειρουργικό τομέα είναι κλειστές 3 χειρουργικές αίθουσες και το σύνολο των χρωστούμενων ρεπό και αδειών είναι ...28 χρόνια (10.250 μέρες)! Στη λίστα αναμονής βρίσκονται 5.896 άνθρωποι», είναι η εικόνα που μετέφερε η Αντα Τερβόλη, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΑΤ.

«Η μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση είναι η απάντησή μας στις απειλές του υπουργείου Υγείας, που μας στέλνει στα δικαστήρια, λοιδορεί τον αγώνα μας», είπε μεταξύ άλλων η γγ της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη.

Ο Π. Παπανικολάου, γγ της ΟΕΝΓΕ, υπενθύμισε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις από τις 30/11/2023 για 1.250 προσλήψεις γιατρών με fast track διαδικασίες, όμως ακόμη και αυτές οι ελάχιστες προκηρύξεις «δεν έγιναν ποτέ». «Οι αναισθησιολόγοι είναι η αφορμή. Τα νοσοκομεία λειτουργούν έξω από τα όρια ασφαλείας», ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», Κ. Πατρικίου. «Τα πράγματα είναι άσχημα και στα νοσοκομεία της Αττικής και στην Πάτρα, στη Μακεδονία, σε όλα τα νησιά. Είναι επιλογή και της ΝΔ για υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Λαϊκό», Τ. Αντωνόπουλος. Την άρνηση του Χειρουργικού τομέα στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» να συνεχίζουν να υπερεφημερεύουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, η οποία οδηγεί στο κλείσιμο της μαιευτικής εφημερίας του νοσοκομείου, μετέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Κ. Καταραχιάς.

«Πολεμάμε όποιον απειλεί τα παιδιά μας»

«Χωρίς εσάς δεν υπάρχουμε, δεν υπάρχει φροντίδα για τους χρόνιους πάσχοντες. Εν έτει 2024, με όλες τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, παιδιά πεθαίνουν, ΑμεΑ τα στέλνουν στον Καιάδα. Εμείς όμως γεννήσαμε τα παιδιά μας για να ευτυχήσουν», υπογράμμισε η Α. Καπράλου, εκ μέρους του Συλλόγου Οικογένειας παιδιών με καρδιοπάθειες.

«Διαδηλώνουμε για τα αυτονόητα που οφείλει το κράτος να διασφαλίσει στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οποιος απειλεί τα παιδιά μας τον πολεμάμε. Πολεμάμε τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην Υγεία», υπογράμμισε η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Περιφέρειας Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Σας φέρνουν στα όριά σας, επικίνδυνο για τα παιδιά μας. Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για τα παιδιά μας, γιατί ο αγώνας σας, μας αφορά όλους», είπε η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ζωγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ