Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ερμηνείες»: «Η πιο εύκολη "ερμηνεία" για τη διόγκωση της Ακροδεξιάς εστιάζεται στην αύξηση της μετανάστευσης με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την ανεργία και την εγκληματικότητα. Πρόκειται για επικίνδυνη υπεραπλούστευση. Πρώτα απ' όλα, πολλές από τις χώρες με ανερχόμενη Ακροδεξιά έχουν μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς μετανάστευσης. Αίφνης στη Γαλλία το ποσοστό των μεταναστών στο σύνολο του πληθυσμού μειώθηκε στη δεκαετία 1988-1998 κατά 7,4%, ενώ στην Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό έμεινε στάσιμο την ίδια περίοδο...» (Πέτρος Παπακωνσταντίνου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Περισσότερος» Μπλερ!: «Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να εντοπίσουμε τα πολιτικά σφάλματα των κεντροαριστερών κυβερνήσεων, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση: Πρόκειται για την αδυναμία τους να εκσυγχρονισθούν περισσότερο. Στο σκεπτικό του "τρίτου δρόμου" βρίσκονται δύο κύρια στοιχεία: Το πρώτο είναι μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας... Το άλλο είναι η ανάγκη των σοσιαλδημοκρατών να εγκύψουν σε ζητήματα που παραδοσιακά θεωρούνται "αποκλειστικότητα" της Δεξιάς, όπως η εγκληματικότητα και η μετανάστευση» Αντονι Γκίντενς - θεωρητικός του «τρίτου δρόμου» του Τ. Μπλερ - ΛΕ ΜΟΝΤ - ΤΟ ΒΗΜΑ.

Κυρίαρχη ιδεολογία!: «Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα που δεν έλυσε ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών: Οτι, ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων, η Ακροδεξιά έχει κερδίσει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη των ιδεών. Είναι δυστυχώς το ίδιο ακριβώς σενάριο με τον Μεσοπόλεμο, προτού ακόμη η φασιστική και ναζιστική λαίλαπα κυριαρχήσει σχεδόν παντού» (Ι. Κ. Πρετεντέρης - ΤΟ ΒΗΜΑ).

Διαφορές: «Το γεγονός ότι άνευ ουδενός δισταγμού σύμπασα η γαλλική Αριστερά, από τις πλέον μετριοπαθείς έως την κομμουνιστική συνιστώσες της, ετάχθη αναφανδόν υπέρ της επανεκλογής του εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής Δεξιάς, του Ζακ Σιράκ, αποδεικνύει ότι οι διαφορές και οι αντιθέσεις Αριστεράς-Δεξιάς είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που χωρίζουν τη Δεξιά με την Ακροδεξιά» (Από το κύριο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ