Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εφιάλτης και φέτος για τους λογιστές οι φορολογικές δηλώσεις

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ απαιτώντας παράταση των δηλώσεων

Σε εφιάλτη εξελίσσεται για μια ακόμα χρονιά η περίοδος της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων για τους φοροτέχνες - ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς του κλάδου. Με τις προθεσμίες που έχουν δώσει η κυβέρνηση και η ΑΑΔΕ να είναι ασφυκτικές, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου που δουλεύουν ατέλειωτες ώρες και μέρες, αδυνατούν να πάρουν μια ανάσα μέσα στο καλοκαίρι, ενώ έχουν απέναντί τους έναν «ψηφιακό λαβύρινθο» και αμέτρητες παγίδες, φανερές και αθέατες «ατέλειες» του συστήματος που κάνουν το έργο τους ακόμα πιο δύσκολο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φοροτέχνες, που απαιτούν να δοθεί εύλογη παράταση για να προλάβουν να διεκπεραιώσουν τις δηλώσεις, αφού παρά την εκκίνηση της φετινής περιόδου, μια σειρά από έντυπα και σχετικές οδηγίες δόθηκαν πολύ αργότερα ναρκοθετώντας στην πράξη την όποια δυνατότητα έγκαιρης δήλωσης. Σημειώνουν ότι οι προθεσμίες που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση έως τις 26 Ιούλη είναι πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν, αφού μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί περίπου το 40% των δηλώσεων.

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ, που επιβεβαιώνει ότι αν και ...«ψηφιακό», το κράτος παραμένει και γίνεται όλο και πιο εχθρικό για τον λαό, είναι το νέο φρούτο των «προσυμπληρωμένων δηλώσεων». Μιλάμε για 1,3 εκατομμύρια τέτοιες δηλώσεις με λάθη σε μια σειρά από πεδία, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις αναπήρων όπου φτάνουν να καταλογίζουν φόρους σε εισοδήματα που κανονικά είναι αφορολόγητα. Οπότε αντί να διευκολύνεται η δήλωση, προστίθεται περισσότερος φόρτος για τον επανέλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων περιπτώσεων. Μάλιστα, ενώ το σύστημα «άνοιξε» στις 25 Απρίλη 2024, τα επιδόματα τέκνων ΟΠΕΚΑ άρχισαν να εμφανίζονται μετά την 1η Μάη, ενώ για επαγγελματίες η επιστρεπτέα προκαταβολή «ανέβηκε» μετά τις 15 Μάη. Εκτακτα επιδόματα συνταξιούχων άρχισαν να εμφανίζονται στο σύστημα μετά τις 6 Ιούνη. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα λάθη να γίνονται ο «κανόνας» για τις «προσυμπληρωμένες δηλώσεις», με όσους κινδύνους συνεπάγονται για τους φορολογούμενους.

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα ανυπέρβλητα εμπόδια που συναντούν π.χ. αλλοδαποί που επιθυμούν να κάνουν πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το σύστημα της ΑΑΔΕ λοιπόν απαιτεί καταχώρηση IBAN (δηλαδή τραπεζικού λογαριασμού). Και όταν οι αλλοδαποί απευθύνονται στις τράπεζες, αυτές τους ζητούν υποχρεωτικά εκκαθαριστικό εφορίας!

Ερώτηση γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση κατέθεσε το ΚΚΕ στο αρμόδιο υπουργείο, σημειώνοντας:

«Η επιμονή για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος, για την αποφυγή προστίμων, οδηγεί χιλιάδες λογιστές κυριολεκτικά στην εξάντληση.

Ταυτόχρονα, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, το ενδεχόμενο λάθους αυξάνεται, ενώ, παράλληλα, καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες αστοχίες στην αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων με ευθύνη κρατικών φορέων ή των τραπεζών. Η έλλειψη χρόνου ακόμα και για τη διασταύρωση πιθανών ατελειών στα προσυμπληρωμένα στοιχεία αυξάνει την πιθανότητα λαθών και κατά συνέπεια αδικαιολόγητων υπέρογκων προστίμων για χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και για μισθωτούς και συνταξιούχους. Το ίδιο ισχύει για τις "προσυμπληρωμένες δηλώσεις" - που τόσο διαφημίστηκαν - οι οποίες θα κατατεθούν αυτόματα με τα όποια ενσωματωμένα λάθη δεν προλάβουν να διορθώσουν οι λογιστές.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο φέρουν μεγάλες ευθύνες για τη φοροληστρική πολιτική που ακολουθούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ και η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση του συστήματος (βλέπε MyData) έχει κύριο στόχο την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης.

Οι μαζικοί φορείς ελεύθερων επαγγελματιών φοροτεχνικών απαιτούν εδώ και τώρα μια σειρά από αυτονόητα μέτρα, που θα διευκολύνουν την εργασία τους και θα δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς να οδηγηθούν σε συνθήκες πλήρους εξάντλησης».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ ρωτά την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για να υλοποιηθούν τέτοια επείγοντα μέτρα, όπως είναι τα εξής:

-- Να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο θα προβλέπει σχετική περίοδο υποβολής που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 5 μηνών (όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη του Ν.4172/2013).

-- Να μην υπάρχει καμία δηλωτική υποχρέωση προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να υπάρχει το περιθώριο ολιγοήμερων διακοπών.

-- Να ισχύσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, για το 2024, η 30ή Σεπτέμβρη.

-- Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων να οριστικοποιούνται μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

-- Να επιλυθούν άμεσα οι τεχνικές δυσλειτουργίες της μηχανογράφησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ