Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργαζόμενοι στην προκρούστεια κλίνη της εργοδοτικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης

Ενας εργάτης σκοτώνεται στο μεροκάματο κάθε 3 μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023

Την αθλιότητα των συνθηκών εργασίας αναδεικνύουν τα στοιχεία, για το 2023, της Εκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, όσο και αν η διοίκησή της προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Τα στοιχεία καταγράφουν τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την εντατικοποίηση, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και τους μηδαμινούς ελέγχους.

Ξεχωρίζουν ο μεγάλος αριθμός νεκρών εργατών, η αύξηση της ανήλικης εργασίας, η εδραίωση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης. Ακόμα, η διαχρονική αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, που συμβάλλει στο «φούντωμα» της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Ενας νεκρός εργάτης κάθε 3 εργάσιμες μέρες!

Το 2023 αναγγέλθηκαν σχεδόν 15.000 εργατικά «ατυχήματα» (για την ακρίβεια 14.920), σημειώνοντας νέο ρεκόρ, από το 2000, το πρώτο ολόκληρο έτος καταγραφής των εργατικών «ατυχημάτων» από την Επιθεώρηση Εργασίας. Από το σύνολο των εργατικών «ατυχημάτων» το 2023 τα 108 ήταν θανατηφόρα. Σχεδόν ένας νεκρός εργάτης ανά τρεις εργάσιμες μέρες. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών.

Από την Εκθεση αλλά και προηγούμενες δηλώσεις εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας είναι φανερό ότι γίνεται μια εξοργιστική προσπάθεια να εξαφανίσουν τα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν παθολογικά ή τροχαία αίτια. Γι' αυτό, όπως αναφέρει η Εκθεση, από το σύνολο των 15.000 εργατικών «ατυχημάτων» διερευνήθηκαν μόνο τα μισά (το 52,5% του συνόλου) γιατί πλέον η Επιθεώρηση Εργασίας δεν διερευνά τα «ατυχήματα» που έχουν παθολογική ή τροχαία αιτιολογία, τα οποία δεν θεωρεί εργατικά!

Αυτός ο άθλιος διαχωρισμός, που μόνο στόχο έχει να εξαφανίσει τα μισά εργατικά «ατυχήματα» (που έχουν παθολογική ή τροχαία αιτία), γίνεται και στα θανατηφόρα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Εκθεση: «Διευκρινίζεται πως από τα εργατικά ατυχήματα που αναγγέλλονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, καταχωρίζονται μεν αλλά δεν διερευνώνται ως προς τα αίτιά τους όσα έχουν παθολογική ή τροχαία αιτιολογία (...)». Για πρώτη φορά, τα εργατικά παθολογικά ή τροχαία θανατηφόρα «ατυχήματα» αν και παρουσιάζονται στα κείμενα της Εκθεσης, έχουν εξαφανιστεί από τους σχετικούς πίνακες. Ετσι, στους πίνακες από τα 108 θανατηφόρα το 2023 εμφανίζονται μόνο τα 47 που δεν έχουν παθολογική ή τροχαία αιτία!

Και, βέβαια, ο επίσημος αριθμός των θανάτων είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της πραγματικότητας καθώς σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολλαπλάσιοι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν καταγράφονται... Οπως αναδείχθηκε σε εκδήλωση με θέμα «Επαγγελματική νοσηρότητα, ένας θαμμένος κίνδυνος», που διοργανώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», τον Απρίλη του 2024, στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, οι θάνατοι από επαγγελματικές νόσους υπολογίζεται ότι είναι 5 έως 7 φορές περισσότεροι.

«Πανδημία» μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης

Ενδεικτική της έντασης της εκμετάλλευσης είναι η γενίκευση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης.

Η Εκθεση αναφέρει ότι το 2023 κατατέθηκαν 1.562.985 συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, αυξημένες σχεδόν κατά 10% σε σχέση με το 2022 και κατά 40% σε σχέση με το 2021! Επίσης, κατατέθηκαν 46.915 μετατροπές συμβάσεων, από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Ως προς τις νέες προσλήψεις το 48,6% ήταν συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από την άλλη, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης δεν αντιστοιχούν απαραίτητα σε θέσεις μόνιμης εργασίας. Η συνεχής αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου δείχνει το διαρκές πέρασμα από την εργασία στην ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», σε κάθε 100 προσλήψεις αντιστοιχούν περίπου 95 απολύσεις.

Το 2023 καταγράφεται νέα «πρωτιά» και στην εργασία ανηλίκων. Θεωρήθηκαν 17.739 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), τα περισσότερα από το 2005. Από αυτά τα 9.618 αφορούσαν αγόρια και τα 8.121 κορίτσια.

Προκλητική η ασυλία στην εργοδοσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» και των Εκθέσεων της Επιθεώρησης Εργασίας, από τη σύγκριση των ετών 2023 και 2017 προκύπτουν τα εξής: Ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 19,5% και των εργαζομένων κατά 27%. Ομως, οι επιθεωρητές Εργασίας αυξήθηκαν μόνο κατά 9,4% ενώ οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία μειώθηκαν κατά 2 άτομα!

Ουσιαστικά η κατάσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν είναι καν στάσιμη αλλά αποδυναμώνεται διαρκώς.

Για τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια εργαζομένων το 2023 υπήρχαν μόλις 408 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 243 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας πανηγυρίζει μιλώντας για ιστορικό ρεκόρ ελέγχων που, όπως λέει, έφθασαν τους 74.000. Το ερώτημα είναι τι είδους έλεγχοι είναι αυτοί και αν γίνονται σε βάθος με τόσο λίγο προσωπικό. Η Εκθεση αναφέρει ότι το 2023 έγιναν 40.220 έλεγχοι από τους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 27.924 έλεγχοι από τους επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Με άλλα λόγια, καθεμία από το σύνολο των επιχειρήσεων μπορεί να ελεγχθεί μία φορά κάθε 9 χρόνια για τις συνθήκες εργασίας και μία φορά κάθε 12,5 χρόνια για την τήρηση μέτρων Υγείας και Ασφάλειας. Δηλαδή, η εργοδοσία είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ