Την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς και διεξάγει εγκληματικούς πολέμους και επεμβάσεις σε πολλά μέτωπα, σχεδόν 2 εκατομμύρια Ισραηλινών ζούσαν το 2023 κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Ασφαλίσεων της χώρας. Ανάμεσά τους, μάλιστα, βρίσκονται 870.000 παιδιά και 158.500 άνθρωποι τρίτης ηλικίας, με την πραγματική φτώχεια να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Αναλυτικότερα, 1,98 εκατ. άνθρωποι ζούσαν το 2023 κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας, που αντιστοιχεί στο 20,7% των κατοίκων του Ισραήλ. Η φτώχεια αγγίζει σχεδόν ένα στα τρία παιδιά (27,9%) και το 12,8% των ηλικιωμένων. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε αραβικές κοινότητες και στις κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων, ενώ η πιο φτωχή περιοχή είναι ο οικισμός των υπερορθόδοξων στο Μοντιλίν Ιλίτ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με την Ιερουσαλήμ να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.
Αλλη έκθεση, ενός ισραηλινού μη κερδοσκοπικού οργανισμού με την επωνυμία «Latet», αναδεικνύει τη συνολικότερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης για τα λαϊκά στρώματα του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, 678.200 νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες φτώχειας (2.756.000 άνθρωποι), ανεβάζοντας στο 28,7% το ποσοστό των Ισραηλινών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 25% των Ισραηλινών ζει σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας, όπως και το 34% των παιδιών του Ισραήλ (1.075.000 παιδιά).
Το 80% όσων λαμβάνουν βοήθεια από τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, δεν μπορούν να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες φαγητού και περίπου το 50% των γονέων σταμάτησαν να αγοράζουν βρεφικό γάλα για τα παιδιά τους! Μάλιστα, όπως επισημαίνει η έρευνα, για το 65% αυτών των οικογενειών η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο. Το 86,4% των φτωχών δήλωσε ότι αναγκάστηκε να σταματήσει να λαμβάνει βοήθεια ψυχικής υγείας και το 70,8% ότι σταμάτησε να αγοράζει φάρμακα ή να αναζητεί την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.
Αλλες έρευνες επισημαίνουν ότι το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ζωής για ένα ισραηλινό νοικοκυριό έχει αυξηθεί κατά 6,9% μόνο τον τελευταίο χρόνο, που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Γάζα. Το 2023, ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά χρειαζόταν τουλάχιστον 12.735 σέκελ (3.390 ευρώ) τον μήνα και το 2024 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 13.617 σέκελ (3.625 ευρώ). Σε αυτό επιδρά και ο πόλεμος, που τις συνέπειές του πληρώνουν οι λαοί.
Τι δείχνουν τα στοιχεία; Οτι πίσω από την «πιο τέλεια πολεμική μηχανή» της Μέσης Ανατολής, στην «πιο ολοκληρωμένη δημοκρατία» της περιοχής και στην «πιο προηγμένη οικονομία», κρύβεται η εκμετάλλευση που μεγαλώνει, μαζί με τη σχετική και απόλυτη φτώχεια. Ο λαός πληρώνει με διαρκείς συγκρούσεις, στρατιωτικοποίηση της ζωής και ανασφάλεια τις συνέπειες της κατοχής που έχει επιβάλει η αστική τάξη στους Παλαιστίνιους. Και, βέβαια, πληρώνει ακόμα και με την ίδια του τη ζωή την επιστράτευση και τη συμμετοχή του στον πόλεμο, για συμφέροντα που καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικά του.
Τα στοιχεία αυτά είναι η καλύτερη απάντηση και σε όσους «ξεπλένουν» τα εγκλήματα του Ισραήλ με άλλοθι το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα». Οπως προκύπτει, τη μόνη «αυτοάμυνα» που εξυπηρετούν τα δολοφονικά σχέδια της ισραηλινής αστικής τάξης και των Ευρωατλαντικών συμμάχων της (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), είναι αυτή που αφορά τα ζωτικά της συμφέροντα, τα κέρδη και τη γεωπολιτική ισχύ της στην περιοχή, την ώρα που ο λαός γίνεται θύμα αυτής της πολιτικής και σε συνθήκες «ειρήνης» και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.