Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Η Ελλάδα «θεματοφύλακας» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή

Μπροστάρισσα για να τρέξουν τα ευρωατλαντικά σχέδια και στα Βαλκάνια η κυβέρνηση, όπως αναδείχθηκε και στη χτεσινή Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων με στόχο «να δοθεί περαιτέρω ώθηση στη νέα δυναμική για τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση, μεταξύ άλλων με τη διερεύνηση τρόπων εμβάθυνσης της σχέσης αυτής και συμπόρευσης προς ένα κοινό μέλλον εντός της ΕΕ», όπως λέγεται επισήμως.

Μπούσουλας, βέβαια, είναι η διεύρυνση των μπίζνες στην περιοχή, με τις Βρυξέλλες να βάζουν σκοπό «να ενσωματωθούν περαιτέρω οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία αγορά της ΕΕ μέσω της προώθησης της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας», τονίζοντας ότι το «σχέδιο ανάπτυξης» της περιοχής «έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομική μεγέθυνση στην περιοχή μέσα στην επόμενη δεκαετία και να επιταχύνει την κοινωνικοοικονομική σύγκλιση μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εταίροι θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, όπως τις έχουν καθορίσει στα αντίστοιχα θεματολόγια μεταρρυθμίσεων», που θα ανοίξουν περισσότερα πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Υπογραμμίζουν δε ότι «η ΕΕ παραμένει ο στενότερος εταίρος, ο βασικός επενδυτής και εμπορικός εταίρος, καθώς και ο κύριος χορηγός της περιοχής».

Ταυτόχρονα, ΕΕ και Αλβανία υπέγραψαν συμφωνία εταιρικής σχέσης, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας να κάνει λόγο για «ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί μια πλατφόρμα για ενισχυμένο διάλογο και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, αντικατοπτρίζοντας την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να αντιμετωπίσουν μαζί τις κοινές προκλήσεις ασφάλειας».

Το περιεχόμενο της «εταιρικής σχέσης» επιβεβαιώνει ότι τα πάντα σημαδεύονται από την εντεινόμενη προσπάθεια πολεμικής προετοιμασίας της ΕΕ στην κόντρα με τους ανταγωνιστές της στην περιοχή, αφού αυτή αφορά τομείς όπως η υποστήριξη στο καθεστώς του Ζελένσκι, η «αντιμετώπιση υβριδικών απειλών», η κυβερνοασφάλεια κ.λπ. Αλλωστε, με απόφαση της ΕΕ τον περασμένο Ιούλη οι αλβανικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν λάβει 13 εκατομμύρια ευρώ, με την κίνηση αυτή - όπως αναφέρεται - να αντανακλά «την εκτίμηση της ΕΕ για την πλήρη ευθυγράμμιση της Αλβανίας με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ενωσης».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσήλθε στη Σύνοδο με τη θέση ότι «η Ελλάδα έχει υποστηρίξει επί της αρχής την ενταξιακή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Τόνισε π.χ. ότι «η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Σερβία, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαραίτητο» να επιταχύνει την πορεία ένταξής της στην ΕΕ, καθώς «είναι η μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, είναι σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην περιοχή». Με ωμό δε τρόπο έβαλε θέμα η σερβική αστική τάξη «να εναρμονίσει τις αποφάσεις της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική με τις κοινές αποφάσεις της ΕΕ». Αλλωστε, από το Μαξίμου απευθύνουν «προειδοποίηση» ότι «η υποβάθμιση της ευρωπαϊκής της προοπτικής απλώς αφήνει τις πόρτες ανοιχτές σε τρίτους "παίκτες", οι οποίοι περιμένουν αυτήν την ευκαιρία για να ασκήσουν επιρροή στη Σερβία και να επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή». Σε αυτό το πνεύμα, στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Σερβίας «γεωπολιτική αναγκαιότητα», επιχειρήματα που ο Μητσοτάκης ανέπτυξε και με σχετική επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες της ΕΕ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ζητώντας τους «να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και να ανοίξουν ένα ακόμα κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι.

Προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού χθες το πρωί στην Αθήνα με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών M. Τζούριτς, ο οποίος αργότερα είδε και τον Ελληνα ομόλογό του, με τον Γ. Γεραπετρίτη να υποστηρίζει εκ μέρους της Αθήνας τη «διαδικασία διαλόγου» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Συζήτησαν επίσης έργα που ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, όπως αυτά της διασυνδεσιμότητας στον τομέα των Μεταφορών (η σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιάς - Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι - Κεντρική Ευρώπη) και σ' αυτόν της Ενέργειας (ο Κάθετος Διάδρομος, ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο αγωγός φυσικού αερίου Σερβίας - Βουλγαρίας).

Καθώς εξάλλου στο φόντο της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στο Βελιγράδι, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Σέρβο ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ