Κυριακή 26 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»
Συμπαράταξη νίκης

Διευρύνεται με νέες δυνάμεις η συσπείρωση στο συνδυασμό

Δύο νέα ονόματα που στηρίζουν τη δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό της, ανακοινώθηκαν από τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Αγάπιο Σαχίνη. Πρόκειται για το δημοσιογράφο Γιάννη Παπαμίχο και τον Δημήτρη Λαλέα, ταγματάρχη εν αποστρατεία, ο οποίος την περίοδο του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και των έντονων αντιΝΑΤΟικών διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, υπηρετούσε ως υποδιοικητής στο ΝΑΤΟικό Κλιμάκιο που έδρευε στο στρατόπεδο Κόδρα. «Ο Γιάννης Παπαμίχος είναι γνωστός στην πόλη και για τους δημοκρατικούς και για τους δημοσιογραφικούς του αγώνες», σημείωσε ο Α. Σαχίνης. Επίσης, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή του Δημήτρη Λαλέα, τόνισε: «Σήμερα νομίζω ότι αποδεικνύεται πως τα κάγκελα ενός στρατοπέδου δεν μπορούν να χωρίσουν τους ανθρώπους. Η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο, είναι η απόδειξη πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Και είναι η βεβαιότητα πως η πολιτική αξιοπρέπεια, το ήθος, και το όραμα για μια πόλη όπου έχουν όλοι το δικαίωμα "διά να ομιλούν", το αποδεικνύουμε στην πράξη. Η παράταξή μας, "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα", δείχνει πως αγκαλιάζει όλες τις εκφράσεις της πόλης μας», κατέληξε.

Πλάι στη θάλασσα, πίνοντας καφέ, και συζητώντας. Εκεί τους βρήκαμε να οραματίζονται τη Θεσσαλονίκη της προκοπής του λαού της.

«Η μοναδική υποψηφιότητα πίσω από την οποία δε στοιχίζονται οικονομικά συμφέροντα, είναι του Αγάπιου Σαχίνη», δήλωσε ο Γιάννης Παπαμίχος και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι η μοναδική υποψηφιότητα που εκφράζει τα γνήσια λαϊκά συμφέροντα. Τα προβλήματα της πόλης δε φυτρώνουν από μόνα τους. Εχουν προέλευση ταξική. Κουβαλάνε μια ιδεολογική φόρτιση και εμείς δεν μπορούμε να τα βλέπουμε αποϊδεολογικοποιημένα και αποπολιτικοποιημένα. Δεν μπορεί να μιλάμε για όμορφη Θεσσαλονίκη με ωραία δειλινά και πρωινά και από την άλλη η πραγματικότητα να μας δείχνει μια πόλη με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, με βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση και πολύ ασχήμια. Κυρίως, ένα μέλλον αβέβαιο που ήδη ορισμένοι με τις ενέργειές τους το έχουν υποθηκεύσει».

Ο Δημήτρης Λαλέας, ταγματάρχης εν αποστρατεία σήμερα, εξηγεί πώς από στέλεχος του ΝΑΤΟ, έφτασε να στηρίζει και να συμμετέχει στη δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Ηταν υποδιοικητής στον Προκεχωρημένο Σταθμό Διοικήσεως του ΝΑΤΟ. Ηταν μέσα, όταν οι διαδηλωτές πολιορκούσαν το στρατόπεδο Κόδρα καταγγέλλοντας το βρώμικο πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, «την εισβολή στο Κόσσοβο», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος. Και εκεί πρωτοαντάμωσαν με τον Αγάπιο Σαχίνη.

«Από τότε δήλωσα ότι "μαζί σας", αλλά επειδή είμαι στρατιώτης και φοράω τη στολή είμαι αναγκασμένος να είμαι μέσα από τα κάγκελα.

Εξάλλου, όσοι Ελληνες ήμασταν εκεί, στηρίζαμε - το έβλεπα στα μάτια τους - τα παιδιά του ΚΚΕ που ήταν έξω από τα κάγκελα και δεν έλεγαν τίποτε άλλο από "ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία" και "έξω οι δολοφόνοι από τα Βαλκάνια"», δήλωσε.

Και εξηγεί ότι ταυτίστηκε με τους «απ' έξω», ημιενεργά, διότι «δεν μπορούσα να βλέπω στη Γιουγκοσλαβία να χτυπάνε τρένο με αμάχους, να βλέπω παιδάκια ακρωτηριασμένα, σκοτωμένα μέσα στα πάρκα. Δεν μπορούσα να είμαι απαθής. Δεν ήθελα αυτή η εικόνα δίπλα από την πατρίδα μου να μεταφερθεί σε λίγο καιρό στην πατρίδα μου.

Εγώ λοιπόν, είπα: κάτι χρωστάω από τότε που δεν μπορούσα να είμαι έξω από τα κάγκελα. Ηρθε η ώρα να το ανταποδώσω. Για να δούμε την πόλη μας καλύτερη».

Ο Δ. Λαλέας, είναι ανιψιός του στρατηγού Κ. Σπυριούνη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό, αποκαλύφθηκε στο τέλος της συζήτησης, όταν προσπαθώντας να δείξει την απήχηση της υποψηφιότητας τού Α. Σαχίνη, ανέφερε: «Οταν τον ενημέρωσα ότι προτίθεμαι να συμμετέχω στο συνδυασμό του Α. Σαχίνη, με προέτρεψε με θέρμη να ξεκινήσω, λέγοντάς μου εγώ είμαι μαζί σου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ