Αμεση απάντηση από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία, με συλλαλητήριο και 24ωρη απεργία
Από τη συγκέντρωση στο λιμάνι της Πάτρας την Παρασκευή |
Ηταν η 47χρονη ναυτεργάτρια Π. Κ., μέλος του πληρώματος του επιβατικού - οχηματαγωγού πλοίου σημαίας Ιταλίας «AF Glaudia» της ναυτιλιακής εταιρείας «Adria Ferries». Το πλοίο που βάφτηκε με το αίμα της εργαζόμενης είναι ναυλωμένο από την «Attica Group» και εκτελούσε το δρομολόγιο Ιταλία - Ηγουμενίτσα - Πάτρα, όταν κατά τη διαδικασία φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι, το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, έγινε το δυστύχημα:
Η εργαζόμενη παρασύρθηκε από επικαθήμενο τράκτορα και έχασε τη ζωή της, με τη σορό να μεταφέρεται με το ΕΚΑΒ στο ΠΓΝΠ του Ρίου. Ταυτόχρονα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» ο 44χρονος οδηγός του οχήματος, ο οποίος υπέστη σοκ.
Σημειωτέον, ο καταπέλτης του πλοίου είναι κοινός για οχήματα και επιβάτες, με ό,τι κίνδυνους συνεπάγεται αυτό για επιβάτες και εργαζόμενους. Ο οδηγός λοιπόν του φορτηγού οχήματος, που κινούνταν με την όπισθεν εκείνη τη στιγμή, φέρεται να μην είδε την άτυχη ναυτικό, παρασύροντάς την και τραυματίζοντάς την θανάσιμα.
Αμεση ήταν η αντίδραση από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που πραγματοποίησε παρέμβαση στο Λιμεναρχείο αλλά και στο πλήρωμα του πλοίου «AF Glaudia», απαιτώντας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού συμβάντος. Ταυτόχρονα προκήρυξε 24ωρη απεργία στο λιμάνι από τις 7 μ.μ. της Παρασκευής έως τις 7 μ.μ. του Σαββάτου, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση στις πύλες του λιμανιού, που θα επαναληφθεί το Σάββατο, στις 11 π.μ.
Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τα μέλη της ΚΕ Σωτήρη Παρίση και Νίκο Καραθανασόπουλο. Επίσης αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.
Παρέμβαση στο Λιμεναρχείο και στο πλοίο πραγματοποίησε και αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, που μαζί με αντιπροσωπεία του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» συμμετείχαν και στη συγκέντρωση.
«Είμαστε εδώ δίπλα σας, δίπλα σε κάθε εργαζόμενο», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Μαρμούτας, καλώντας τους ναυτεργάτες σε συσπείρωση στα σωματεία τους και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι το τραγικό συμβάν δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.
«Φτάνει πια! Κάθε λίγες μέρες θρηνούμε και έναν νεκρό συνάδελφο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα ακόμα τραγικό περιστατικό, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι ζωές των εργαζομένων δεν μετρούν μπροστά στα κέρδη των εφοπλιστών».
«Κανένας άλλος ναυτεργάτης νεκρός στο αδυσώπητο κυνήγι της εφοπλιστικής κερδοφορίας!», τονίζουν από την πλευρά τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» σε ανακοίνωσή τους για το εργοδοτικό έγκλημα, απαιτώντας τη διερεύνησή του και την έγγραφη ενημέρωσή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.
Τα σοβαρά προβλήματα των ναυτεργατών και τους μεγάλους κινδύνους εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις φέρνει στην επιφάνεια με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ. Ξεχωρίζει μεταξύ άλλων τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, που οδηγεί σε εντατικοποίηση και υπερεργασία τους ναυτικούς, τα εξοντωτικά δρομολόγια, τον γερασμένο και υποσυντήρητο ακτοπλοϊκό στόλο.
Και τονίζει: «Δεν είναι η "κακιά στιγμή", ούτε είναι "τυχαία γεγονότα", είναι όλα προδιαγεγραμμένα εργοδοτικά εγκλήματα. Ολες διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) με την αντεργατική πολιτική τους, πιστές στις επιταγές της ΕΕ και με γνώμονα τα κέρδη εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών, που είναι βουτηγμένα στο αίμα των εργατών, έχουν μετατρέψει σε αρένες θανάτου τους χώρους δουλειάς!».
Η Οργάνωση του Κόμματος θυμίζει μάλιστα την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 4150/2013, τονίζοντας ότι η κατάσταση με τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών ιδιαίτερα στη γραμμή της Αδριατικής έχει επιδεινωθεί δραματικά (υπερεργασία, εντατικοποίηση, αυξημένο άγχος για τα πληρώματα, που έχουν μειωθεί δραστικά, κ.λπ.).