Σάββατο 26 Απρίλη 2025 - Κυριακή 27 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Και οι πολεμικές προετοιμασίες «καλά κρατούν»...

Στο 1,3 τρισ. δολάρια οι στρατιωτικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ το 2024

Ταυτόχρονα με τα παζάρια για τη «λεία» στην Ουκρανία, οι πολεμικές προετοιμασίες καλά κρατούν, όπως αποκαλύπτει και η ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Τα κράτη - μέλη δαπάνησαν το 2024 περισσότερα από 1,3 τρισ. δολάρια για στρατιωτικούς σκοπούς, δηλαδή 123 δισ. περισσότερα από το 2023 (1,180 τρισ.).

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 64% του συνόλου.

Χαρακτηριστικό των ανταγωνισμών που φουντώνουν είναι το ότι σε αντίθεση με άλλα χρόνια που τη νόρμα (ορισμένη ήδη από το 2014) κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες την περνούσαν 2-3 κράτη - μέλη, πλέον τον κανόνα εκπληρώνουν 22 από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται να αγγίζει πλέον το 3% (2,99%). Θυμίζουμε ότι στο παζάρι με την κυβέρνηση Τραμπ, που ζητάει τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν το 5% του ΑΕΠ, μια σειρά κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και αυτή της ΝΔ, αντιπροτείνουν το 3%.

Παράλληλα κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα κράτη - μέλη που πιάνουν και την έτερη νόρμα, τουλάχιστον το 20% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνει σε «μείζονες εξοπλισμούς». Τον στόχο εκπληρώνουν 28 από τα 31 κράτη - μέλη, ενώ η Ελλάδα δαπανά για τέτοιους σκοπούς το 36,1% (του 2,99% του ΑΕΠ).

Αντίστοιχο ρυθμό αύξησης παρουσιάζουν και οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες στα προτάγματα του ΝΑΤΟ: Από 3,039 δισ. το 2014 έφτασαν τα 7,126 δισ. ευρώ το 2024 (με υψηλότερο όλων το 2022 με 8,054 δισ., ενώ το 2023 ήταν 6,224), και ήδη έχουν δρομολογηθεί δεκάδες ακόμα δισ. για ΝΑΤΟικής κοπής εξοπλισμούς από την κυβέρνηση με την πλάτη άλλων αστικών κομμάτων.

Παρότι η σχετική αύξηση σε σύγκριση με το 2023 είναι 19,4%, ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, κάλεσε τα ευρωπαϊκά μέλη και τον Καναδά «να κάνουν ένα κβαντικό άλμα όσον αφορά τις συνεισφορές και τις ικανότητες που προσφέρουν» και «να επενδύσουν σημαντικά περισσότερα».

«Τείχος από drone» στην Ανατολική Ευρώπη

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μια νέα στρατιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ από 6 κράτη - μέλη που συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στη Ρωσία (Φινλανδία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία).

Το project, που ονομάζεται «τείχος από drone» («drone nexus»), προορίζεται να λειτουργήσει ως ένα συνεχές στρώμα μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Θα αποτελείται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες drones που θα επιτηρούν τα σύνορα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας ζητούσαν να γίνει με χρηματοδότηση της ΕΕ, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Η επερχόμενη κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία έχει ήδη δρομολογήσει δυσθεώρητες στρατιωτικές δαπάνες, ύψους 1 τρισ. ευρώ, και φυσικά η «μερίδα του λέοντος» θα πάει στις γερμανικές βιομηχανίες, όπως η Quantum Systems, η οποία ήδη παράγει εκατοντάδες drones μηνιαίως.

«Η τεχνολογία είναι έτοιμη. Αυτό που χρειάζεται είναι μια στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ ή ΝΑΤΟ», δήλωσε ο επικεφαλής πωλήσεων της εταιρείας. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για συστήματα ευρωπαϊκής παραγωγής, τα οποία μπορούν να διασφαλίσουν «στρατηγική αυτονομία» και «ευρωπαϊκό έλεγχο» στα «ευαίσθητα δεδομένα».

«Τα περιμένουν με ανυπομονησία στο μέτωπο»

Αντίστοιχες προετοιμασίες, για περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής, εντείνει και η Ρωσία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ακόμη αρκετά από ορισμένα όπλα, μεταξύ των οποίων drones, παρά τη μεγάλη αύξηση στην παραγωγή, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, ο οποίος έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία των drones στους σύγχρονους πολέμους.

Μιλώντας σε σύσκεψη της Στρατιωτικοβιομηχανικής Επιτροπής, είπε πως «σχεδόν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στις παραγγελίες πλήρως πέρσι, παράγοντας σχεδόν διπλάσιο πολεμικό υλικό, περισσότερες από 4.000 μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων, 180 αεροσκάφη και ελικόπτερα», περισσότερα από 1,5 εκατ. drones, για τα οποία είπε πως «δεν είναι αρκετά».

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα ο Σ. Σοϊγκού, μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, «υπενθύμισε» το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καλύπτει και τη Λευκορωσία στα πλαίσια του «Ενωσιακού Κράτους».

Στη Λευκορωσία φαίνεται πως κατασκευάζεται ρωσική πυρηνική βάση στην πόλη Ασιπόβιτσι, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Jamestown και του Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Στις δυο στρατιωτικές εγκαταστάσεις πρόκειται να στεγαστούν τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M και πυρηνικές κεφαλές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ