Παρασκευή 7 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προτάσεις σωτηρίας των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης

Ο Γ. Ρόκος, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης

Eurokinissi

Ο Γ. Ρόκος, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης
Δε θα μπορούσε να γιορταστεί πανηγυρικά από τους κατοίκους των παραλίμνιων περιοχών της Μακεδονίας η Μέρα του Περιβάλλοντος. Αποτέλεσε μόνο μέρα περισυλλογής αλλά και έντασης των αγώνων για τη διάσωση των λιμνών, ιδιαίτερα της λίμνης Κορώνειας. Με αυτό το σκεπτικό η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την εναρκτήρια προεκλογική της συγκέντρωση στον Αγιο Βασίλειο της περιοχής Λαγκαδά, μια περιοχή που πολλοί κάτοικοί της ασχολούνταν επαγγελματικά με την αλιεία, όταν η λίμνη ήταν ακόμη «ζωντανή».

«Τώρα θα μπορούσε κανείς να μιλήσει δίπλα από τη λίμνη, μόνο για πένθος», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υποψήφιος νομάρχης Γ. Ρόκος, προσθέτοντας ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή είναι το αποτέλεσμα μιας άναρχης ανάπτυξης που δεν είχε σαν κέντρο της τον άνθρωπο. «Τούτη την καταστροφή την προκάλεσαν συγκεκριμένες πολιτικές συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων», τόνισε από την πλευρά του χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Μ.Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣΥ. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε στους συγκεντρωμένους ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Ναπολέων Χατζηλίας.

Οπως τόνισαν οι ομιλητές, οι λίμνες Κορώνειας και Βόλβης αποτελούν υγρότοπους διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ. Η υπεράντληση των νερών της λίμνης Κορώνειας μαζί με τη μεταφορά υλών από τους γύρω χειμάρρους, είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των νερών της λίμνης. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι τα ποσά ρύπων που δέχεται. Οι ρύποι αυτοί που αποτελούνται από στερεά και υγρά απόβλητα βιομηχανιών, μεταποιητικών επιχειρήσεων, βαφείων, οικισμών, καθώς και υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, έχουν σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εξαφάνιση των ψαριών της λίμνης. Η αλιεία που ήταν παλιότερα μία από τις σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, δεν υπάρχει πλέον.

Για να σταματήσει εδώ η καταστροφή και να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση, συνέχισαν, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως:

- Να προχωρήσει ο βιολογικός καθαρισμός και τα έργα αποχέτευσης του Λαγκαδά.

- Να γίνει μετεγκατάσταση των βαφείων σε βιομηχανικό πάρκο, όπου δε θα ρυπαίνουν τη λίμνη και θα αντλούν νερό από τον υπόγειο υδροφορέα.

- Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια της περιοχής λεκάνη Μυγδωνίας, για ρύπανση, όλο το 24ωρο και εφτά μέρες τη βδομάδα για τη σωστή λειτουργία βιολογικών καθαρισμών.

- Με τη συμμετοχή και των τοπικών φορέων, η ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά να ενταχθεί στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, ώστε η χωροθέτηση βιομηχανιών να εγκρίνεται από τον Οργανισμό και όχι από άλλες υπηρεσίες.

- Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στις παραλίμνιες περιοχές με επιχορήγηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν.

«Πιστεύουμε ότι η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση, μέσα από το συντονισμένο αγώνα, μπορούμε να σταματήσουμε εδώ την καταστροφή. Μπορούμε να επιβάλουμε να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση της λίμνης, σας καλούμε να συμπαραταχτείτε όλοι μαζί για τη σωτηρία της», είπε ο Γ. Ρόκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ