Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 96
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις

«Νέος άνδρας» του Τ. Μαντζαβίνου
«Νέος άνδρας» του Τ. Μαντζαβίνου
Με έκθεση βιο-μορφικών έργων του Θόδωρου Στάμου εγκαινιάστηκε ο νέος χώρος περιοδικών εκθέσεων της συλλογής του Ζαχαρία Πορταλάκη. Πρόκειται για τον 8ο όροφο του κτιρίου στην οδό Πεσμαζόγλου 8. Η έκθεση «Θόδωρος Στάμος, τα βιομορφικά έργα 1945-1949» καλύπτει την πρώτη περίοδο δουλιάς του καλλιτέχνη, στην οποία η φύση, ο πρωτογονισμός και η σύνδεση φυσικού και νοητού κόσμου αποτελούν καίρια ζητήματα.

Η συλλογή του Ζ. Πορταλάκη άρχισε να συγκροτείται πριν δεκαπέντε χρόνια, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας καλλιτεχνών που δημιούργησαν μετά τον πόλεμο έως τη σύγχρονη εποχή. Η συλλογή αποτελεί μία επιλεκτικά αντιπροσωπευτική καταγραφή της Ελληνικής Τέχνης αλλά και σημαντικών διεθνών σύγχρονων φάσεων. Η έκθεση έργων του Θ. Στάμου θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη (6-8 μ.μ.) και Σάββατο (11 π.μ.-3 μ.μ.).

  • Παρατείνεται έως τις 30/7 η έκθεση έργων του Αντρέα Μαρτινέλλι στο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3 και 7, Πλάκα). Ακολουθεί (3/7) η 3η πρόταση-προσέγγιση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής με τίτλο «Ενα εικαστικό ταξίδι». Οπως σημειώνει η επιμελήτρια του Μουσείου, Αννα Πρίντεζη, πρόκειται για «παρουσίαση της σύγχρονης γενιάς των Ελλήνων δημιουργών-εκπροσώπων ενός σύγχρονου, βιωματικού εξπρεσιονισμού, ιδιαίτερα "ελληνικού" όσο και διεθνούς. Είναι η γενιά του '80, οι νεότεροι Ελληνες και -- ως επί το πλείστον -- γαλλοτραφείς καλλιτέχνες...». Συγκεκριμένα, έως τις 6 του Οκτώβρη θα εκτίθενται έργα των: Εδ. Σακαγιάν, Τ. Μισούρα, Μ. Μανουσάκη, Α. Βερούκα, Στ. Δασκαλάκη, Γ. Ρόρρη, Τ. Μαντζαβίνου, Κ. Παπανικολάου. Δίπλα τους και καλλιτέχνες της δεκαετίας του '90. Οι: Θ. Κατσιπάνος, Μ. Μπιτσάκης, Ν. Μόσχος.
  • Με τέσσερις σημαντικές εικαστικές εκθέσεις γιόρτασε τα 7χρονά του το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης. Πρόκειται για τις εκθέσεις: «Αφή στον κύκλο» (Ταμί Ιμπραήμ Χαν στη Φορτέτσα), «Το ναυάγιο της γαλήνης» (στο χώρο Πυροβολικό στη Φορτέτσα), «Πορφυρή γαία» (στο χώρο τέχνης «8», Χειμάρας 8) και «Ανθρωποι - Πρόσωπα - Μορφές» στη Δ. Πινακοθήκη «Λ. Κανακάκις» και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Χειμάρας 5).

«Οι τρεις Ερινύες» του Θ. Στάμου
«Οι τρεις Ερινύες» του Θ. Στάμου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ