Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ - ΡΟΔΟΠΗ
Χιλιάδες πρόσφυγες κρατούνται σε άθλιες συνθήκες

Διέφυγαν από τα άθλια κρατητήρια 160 οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες στις Σάπες Ροδόπης, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εγκλεισμού τους που δεν πληρούν τους στοιχειώδης κανόνες υγιεινής και διαβίωσης. Οι πρόσφυγες που είχαν περάσει τις τελευταίες μέρες παράνομα από τον Εβρο, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς και συνοροφύλακες και είχαν οδηγηθεί σε κρατητήρια όπου επικρατούσε αφόρητη ζέστη και μεγάλος συνωστισμός. Τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν οι φρουροί όταν οι πρώτοι αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας να απωθήσουν τις πόρτες των κρατητηρίων και να πάρουν τους δρόμους με κατεύθυνση την Κομοτηνή. Μετά από ανθρωποκυνηγητό σε δρόμους και χωράφια, οι πρόσφυγες συνελήφθησαν από άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης και αρχικά οδηγήθηκαν στο γήπεδο Σαπών και στη συνέχεια σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο χωριό Βένα. Δύο συλληφθέντες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής με κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Σημειώνεται ότι μέχρι το μεσημέρι χτες είχαν συλληφθεί μόνο στο Βόρειο Εβρο 1.700 πρόσφυγες και η επιχείρηση συνεχιζόταν και το απόγευμα.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Β. Εβρου του ΚΚΕ Τάσος Γκατζίδης, οι άνθρωποι αυτοί έχουν συλληφθεί και κρατούνται στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον σε τρεις αποθήκες στα χωριά Δίκαια, Ελαφοχώρι και Μεταξάδες. Οι αποθήκες αυτές είναι εντελώς ακατάλληλες για να προσφέρουν κατοικία σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Και η ίδια η αστυνομία έχει σηκώσει τα χέρια και δηλώνει ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος τής σίτισης και διαμονής τόσων ανθρώπων απαιτείται απόφαση και σχέδιο της κεντρικής εξουσίας, της κυβέρνησης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την πλευρά της κυβέρνησης για λύση του προβλήματος.

Γενικότερα, στους νομούς Εβρου και Ροδόπης κρατούνται σε πρόχειρα κρατητήρια 2.700 πρόσφυγες.

Υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, εκτιμούν τοπικές πηγές. Υπάρχουν εγκαταλειμμένα στρατόπεδα που με κάποιες εργασίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμονή των ανθρώπων αυτών και αφού στο μεταξύ εξασφάλιζε η κυβέρνηση τα μέσα για τη σίτισή τους.

Την ίδια εικόνα μας έδωσε και ο Νίκος Φακιρίδης, γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ που χτες το πρωί επισκέφθηκε τους 200 περίπου που κρατούνταν στο Δημοτικό Στάδιο Σαπών. «Η κατάστασή τους είναι άθλια και όμως σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης δε γνωρίζει κανένας υπεύθυνος, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Το μόνο που συζητείται είναι η μεταφορά τους σε μια αποθήκη στο χωριό Βένα που μετατρέπεται σε χώρο υποδοχής οικονομικών μεταναστών», δήλωσε ο Ν. Φακιρίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ