Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά

Τα χρώματα της πρόληψης οδηγούν σε ώριμες προσωπικότητες
Τα χρώματα της πρόληψης οδηγούν σε ώριμες προσωπικότητες
«Το ΚΚΕ και με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών καταθέτει το μήνυμά του, συνεχίζει τον αγώνα του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και τονίζει:

  • Θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι μια κοινωνία ελεύθερη στα ναρκωτικά.
  • Διεκδικούμε μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς ναρκωτικά και υποκατάστατα ζωής.

«Το ΚΚΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, καλεί τους νέους και τις νέες, την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους στην πόλη και στο χωριό, να απορρίψουν κάθε προσπάθεια που επιχειρείται, να υιοθετηθεί η αποδοχή των "μαλακών" ναρκωτικών, ο διαχωρισμός τους από τα "σκληρά". Λέμε ΟΧΙ σε κάθε ναρκωτική ουσία, σε κάθε ψυχοσωματική εξάρτηση. Λέμε ΝΑΙ στη διαμόρφωση νέων, που θα είναι ώριμες και αγωνιστικές προσωπικότητες.

Το ΚΚΕ υψώνει φωνή καταγγελίας, γιατί, ενώ το φαινόμενο της εξάρτησης από τα ναρκωτικά εξαπλώνεται, και μάλιστα σε όλο και νεότερες ηλικίες, ενώ νέες ουσίες και τρόποι χρήσης εμφανίζονται, οδηγώντας στην πολυτοξικομανία, ενώ οι θάνατοι και η εξαθλίωση πληθαίνουν, η κυβέρνηση αδιαφορεί. Η πολιτική της κινείται και εξαντλείται στα πλαίσια της διαχείρισης του προβλήματος. Απροκάλυπτα συρρικνώνει τις κοινωνικές παροχές, μειώνει αντί να αυξάνει τα κονδύλια των θεραπευτικών κοινοτήτων, ενισχύει τις υπηρεσίες διανομής υποκατάστατων, καλλιεργεί την ιδέα της νομιμοποίησης των ναρκωτικών αποδεχόμενη τη ναρκωκουλτούρα. Μέσα από τις λογικές της νομιμοποίησης, του διαχωρισμού σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα αίτια που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα, να θεσμοθετήσει ένα ιδιότυπο κοινωνικό περιθώριο, να οδηγήσει τον ελληνικό λαό στη συνήθεια να ζει με τα ναρκωτικά.

Το πρόβλημα δε λύνεται με την επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης που προτείνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, αφού έτσι διαιωνίζεται η χρήση και παραβλέπεται η επανένταξη των ατόμων στην κοινωνία. Η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη και τα στεγνά προγράμματα, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης διαφορετικής πολιτικής, που δε θα ενισχύει τη χρήση αποτελούν τον πυρήνα των μέτρων που πρέπει άμεσα να λυθούν.

Δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση της τοξικομανίας δίχως κεντρική στρατηγική, που θα περιέχει ως πυρήνα της την πρόληψη, κατά συνέπεια την εξασφάλιση των πολιτικών, των νομικών, των κοινωνικών και των πολιτιστικών προϋποθέσεων που απαιτούνται, ώστε οι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν ανοιχτούς ορίζοντες στη ζωή τους».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, χρειάζεται:

  • Η δημιουργία δικτύου επιμόρφωσης γονιών - εκπαιδευτικών.
  • Η διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας.
  • Η ύπαρξη ειδικού συμβούλου στήριξης σε όλα τα σχολεία.
  • Η στήριξη και ανάπτυξη με πολιτική και οικονομική ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς, ολοκληρωμένου δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών.

«Είναι, συνεχίζει, ευθύνη του κράτους να παρέχει τη δυνατότητα απεξάρτησης σε όσους αποφασίζουν να απεξαρτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο:

  • Να λειτουργεί τόσες θεραπευτικές μονάδες, όσες είναι απαραίτητες για να καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει για θεραπεία.
  • Να στηρίζει την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, εξασφαλίζοντάς τους εκπαίδευση και εργασία.

Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση αποτρεπτικά απέναντι στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

  • Οι ποινές των εμπόρων ναρκωτικών πρέπει να είναι βαριές και εξαιρετικά αυστηρή η δικαστική τους αντιμετώπιση.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι 2791/99 και 2161/93 που δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και ελεύθερης διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
  • Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους εξαρτημένους χρήστες.

Να διαμορφωθούν ειδικά σωφρονιστικά - θεραπευτικά καταστήματα.

Να δημιουργηθεί ειδικό σώμα δικαστών, κατάλληλα εκπαιδευμένων, για το χειρισμό υποθέσεων χρηστών που παραβαίνουν τους νόμους για τα ναρκωτικά. Αυτοί οι δικαστές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ειδικές γνώσεις και λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις παραμέτρους (ηλικία, ψυχοσύνθεση, ιδιαίτερα προβλήματα) να μπορούν να διακρίνουν τις περιπτώσεις (απλή χρήση, εξάρτηση, εμπορία) και να επιβάλλουν κατάλληλες ποινές, που στόχο θα έχουν να διευκολύνουν την απεξάρτηση των τοξικομανών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να οργανώσει έναν μεγάλο αγώνα για την ανατροπή των αιτιών που παράγουν το πρόβλημα. Οι αιτίες ταυτίζονται με την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την ανεργία, το πέταγμα έξω από τα σχολεία χιλιάδων νέων, την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, του πολιτισμού, της πρόνοιας και κάθε τομέα που οι νέοι άνθρωποι βρίσκουν κλειστές τις πόρτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ