Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Μπροστά στη διαδήλωση

Η σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που συγκάλεσε το ΠΑΜΕ την περασμένη Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για να καθοριστεί το πλαίσιο και η μορφή της κινητοποίησης στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αποτέλεσε με τα συμπεράσματα και τις κατευθύνσεις της ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, με αντίστοιχο πολιτικό μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες: Κυβέρνηση, ΣΕΒ, κόμματα του ευρωενωσιακού «μονόδρομου», κοινωνικούς «φορείς» που οι πλειοψηφίες τους εμφορούνται από τη γραμμή της συναίνεσης και του κοινωνικού εταιρισμού, όπως ΕΚΘ, Δήμος Θεσσαλονίκης, Νομαρχία, Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήρια κλπ., ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στη μαζική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, μέσα από γόνιμη και πλούσια συζήτηση, καταλήξαμε ότι όλοι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για ν' αποτελέσει το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 7 Σεπτέμβρη, στην πλατεία ΧΑΝΘ, βήμα δυναμικής ταξικής αντίθεσης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Βήμα αντίθεσης όλων των εργαζομένων, με προοπτική τη δημιουργία όρων ρήξης και σύγκρουσης με το σύνολο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι η πρώτη απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην τρομο-λαγνεία των τελευταίων δύο μηνών, που καθοδηγείται από την κυβέρνηση με ανομολόγητο, αλλά πασιφανή στόχο τη δημιουργία κλίματος ενοχοποίησης της ταξικής πάλης, του μαζικού συλλογικού αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι η πρώτη απάντηση μέσα από τη μαζική δράση των εργαζομένων ότι η λαϊκή συνείδηση δεν αφιονίζεται από την «τρομοθωράκιση» της κοινωνίας, ότι τα λαϊκά αντανακλαστικά δεν τρομοκρατούνται, ότι η εργατική τάξη συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ εξακολουθεί να αμφισβητεί στην πράξη, με τους αγώνες της, την πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την πολιτική που κάνει τους λίγους πλούσιους πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχούς φτωχότερους.

Καταλήξαμε ότι επιβάλλεται ν' απαντήσουμε αγωνιστικά στην ανέξοδη κυβερνητική υποσχεσιολογία των ημερών των εγκαινίων της ΔΕΘ και στο σκηνικό της συναίνεσης που στήνεται κάθε χρόνο με πρωταγωνιστές τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης. Να καταρρίψουμε για μια ακόμα φορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ και των διαφόρων «φορέων» ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας και της φτώχειας για την εργατική τάξη και το λαό είναι αναγκαία και η μόνη ρεαλιστική και ότι οι μαζικές διαδηλώσεις που εναντιώνονται σ' αυτήν την πολιτική είναι άστοχες, επιζήμιες έως και επικίνδυνες.

Συμφωνήσαμε ότι την απάντηση πρέπει να τη δώσουν οι εργαζόμενοι με τη μεγαλύτερη μαζικότητα και συσπείρωση για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων τους, με κατεύθυνση τη ρήξη με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική. Τέτοια προοπτική στη ΔΕΘ μπορούν να σηματοδοτήσουν μόνο οι δυνάμεις που ακολουθούν τη γραμμή της ταξικής πάλης και όχι οι δυνάμεις της συναίνεσης, του κοινωνικού εταιρισμού, που αν οργανώσουν ευκαιριακά κινητοποιήσεις το κάνουν με στόχο να «ψαρέψουν στα θολά νερά» και να αξιοποιήσουν προεκλογικές σκοπιμότητες. Δε βάζουμε λοιπόν σε κανέναν πλάτη για συλλαλητήριο βελτίωσης ή παραλλαγής αυτής της πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ καταθέτει την πρότασή του

Πανεργατικό κάλεσμα για αγωνιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη με αγωνιστικό πλαίσιο:

1. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - αύξηση του εργατικού εισοδήματος, συλλογική πάλη ενάντια στην ακρίβεια, στο μπαράζ των ανατιμήσεων, αντιμετώπιση των φορομπηχτικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μισθοί - Συντάξεις. Αναδείχνουμε την πρότασή μας για αύξηση αποδοχών και συντάξεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Για μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα σχολικά είδη και τις παιδικές τροφές, αύξηση συντελεστών στη φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Εργασιακές Σχέσεις - Ανεργία. Αναδείχνουμε την πάλη ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης και βιομηχάνων, για υπεράσπιση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, διεκδίκηση του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, πάλη ενάντια στα ελαστικά ωράρια, στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Εδώ απαντάμε και στο πρόβλημα της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης, το κλείσιμο των εργοστασίων, τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης, ιδιαίτερα αρνητικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα. Διεκδικούμε μια άλλου τύπου ανάπτυξη για την περιοχή που θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, θα στηρίζει την παραγωγική βάση προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

3. Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια. Αμφισβητούμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους, διεκδικούμε την ανατροπή τους και την υλοποίηση των προτάσεων του ΠΑΜΕ για τη Δημόσια Καθολική Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση με Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.

4. Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Παλεύουμε για κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από Δημόσιο και Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σύστημα, στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, ολόπλευρη γενική μόρφωση για όλους τους νέους έως 18 χρονών, ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλους, δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση, αναβάθμιση και στήριξη των Δημόσιων Τεχνικών Σχολών του ΟΑΕΔ, αύξηση του κονδυλίου και των δαπανών για την παιδεία.

5. Υπεράσπιση δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών - πάλη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Να πάψει η ποινικοποίηση των απεργιών, να μπει φραγμός στην ασυδοσία των απολύσεων και των δικαστικών διώξεων σε βάρος των πρωτοπόρων εργατών και υπαλλήλων. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων απεργίας, των διαδηλώσεων, των πορειών, της συνδικαλιστικής και πολιτικής προβολής ιδεών στους χώρους δουλιάς. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τη βίαιη καταστολή και επιστράτευση των ναυτεργατών.

Αυτοί είναι οι κύριοι άξονες του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ. Θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια να εμπλουτιστούν, να εξειδικευτούν, ανάλογα και με τον κάθε χώρο.

Είναι αναγκαίο το κάθε σωματείο, ο κάθε κλάδος να βγάλουν το δικό τους προσκλητήριο για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συμφωνούμε ότι οι εργαζόμενοι μέσα από την πάλη τους πρέπει να βγάλουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα υπερψηφίζοντας αγωνιστές υποψήφιους Δημάρχους και Νομάρχες στις προσεχείς εκλογές, αλλά και γενικότερα για αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στην προοπτική του Λαϊκού Μετώπου.

Καταλήγουμε ότι δεν πρέπει να περάσει ούτε λεπτό χαμένο, να μη μείνει ανενημέρωτος ούτε ένας εργαζόμενος για τη δράση του ΠΑΜΕ και το συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ.


Θεόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ και ΓΓ του ΕΚΘ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ