Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η παράταση δεν πρέπει να περάσει

Καταιγιστικό ρυθμό παίρνουν οι αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μέχρι τις 11 το βράδυ στις τουριστικές περιοχές. Μετά την άμεση και ξεκάθαρη αντίδραση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της ΓΣΕΒΕΕ, χτες προστέθηκε και αυτή της ΓΣΕΕ, ενώ ήδη μία σειρά πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου με ανακοινώσεις έχουν δηλώσει την πλήρη άρνησή τους στο καινούριο αντεργατικό τερατούργημα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών και τσακίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε χτεσινή επιστολή της στους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης, η ισχύουσα υπουργική απόφαση για το καθεστώς ωραρίου έχει διαμορφωθεί μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων, διαβουλεύσεις και συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των εργαζομένων και των αντίστοιχων εργοδοτικών οργανώσεων. Γι' αυτό, όπως υπογραμμίζει, «το ζήτημα δεν είναι να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση, αλλά να ελεγχθεί αυστηρά και συστηματικά η εφαρμογή της».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στη δικαιολογία του τουρισμού, την οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, σημειώνει ότι υπάρχουν τα καταστήματα που διαθέτουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ που έχουν δικαίωμα διευρυμένου ωραρίου. Τέλος, στην επιστολή της θεωρεί ότι με την τροποποίηση της απόφασης θα καταστρατηγηθούν εργασιακά δικαιώματα, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο.

Να υπενθυμίσουμε ότι την αντεργατική απόφαση του υπουργείου Εργασίας αποκάλυψε ο «Ρ» το προηγούμενο Σάββατο, όταν παρουσίασε το έγγραφο που είχε στείλει στις 13 Αυγούστου στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι επειδή υπάρχει αίτημα φορέων σε τουριστικές περιοχές, αποφάσισε οι εργαζόμενοι στο εμπόριο να δουλεύουν μέχρι τις 11 τη νύχτα.

Οπως σημείωνε συγκεκριμένα το υπουργείο, στο έγγραφο «προχώρησε σε τροποποίηση - συμπλήρωση της αριθ. 1162/97 ΚΥΑ, παρατείνοντας τη λήξη του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων τροφίμων που εδρεύουν στις τουριστικές περιοχές, μέχρι την 23.00 ώρα κατά τη θερινή περίοδο». Μετά τις έντονες αντιδράσεις όμως που ακολούθησαν, το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να αναδιπλωθεί, υποστηρίζοντας με ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει απόφαση, αλλά θα στείλει το θέμα για γνωμοδότηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και ύστερα στους συναρμόδιους υπουργούς για να αποφασίσουν.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην τροποποίηση δηλώνει ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει να περάσει αυτό το τερατούργημα που θα επιβάλει να δουλεύουν μέχρι τις 11 το βράδυ καθημερινά και αργότερα και την Κυριακή.

Η μαζική και δυναμική αντίδραση, σημειώνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας ότι θα είναι η απάντηση στην απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Εργασίας και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια.

Κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων του εμπορίου, σημειώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου ότι θα είναι η απάντηση στην απόφαση του υπουργείου, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δε θα επιτρέψουν καμία διεύρυνση του ωραρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ