Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα

Λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές του δικομματισμού, η πρωτεύουσα έχει να γιατρέψει αμέτρητες πληγές. Υπηρεσίες του δήμου επισκέφθηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Σπ. Χαλβατζής

Τι συμβαίνει με του χώρους άθλησης της Αθήνας; Τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες και να είναι ανοιχτές στα πλατιά λαϊκά στρώματα; Γιατί δεν προχωρούν οι απαλλοτριώσεις χώρων για την ανάπτυξη έργων πρασίνου; Γιατί τα παιδιά στριμώχνονται σε τάξεις - «κουτιά»; Οι περιοδείες του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Χαλβατζή συνεχίζονται και κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτονται προβλήματα, ευθύνες, υπαίτιοι και η μόνη λύση: Η στήριξη των ταξικών δυνάμεων και στις επερχόμενες δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» επισκέφτηκε χτες τον Οργανισμό Νεολαίας - Αθλησης του δήμου. Η πρόεδρος Αγγ. Κανελλοπούλου και οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις ελλείψεις γυμναστών και χώρων άθλησης, στα αναδρομικά και τα πριμ παραγωγικότητας που δε δίνονται. Ο Σπ. Χαλβατζής αναγνώρισε ότι ο ΟΝΑ, με τις σημαντικές δραστηριότητές του, μπορεί και πρέπει να συμβάλλει δημιουργικά στην πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα των νέων. «Είναι ανάγκη - συνέχισε - η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει ακόμη περισσότερους χώρους για άθληση και γήπεδα». Τόνισε ότι οι υπηρεσίες του ΟΝΑ πρέπει να παρέχονται δωρεάν και ο δήμος να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία τα ανάλογα κονδύλια.

Στην Διεύθυνση Σχεδίου Πόλης, οι υπάλληλοι αναφέρθηκαν στην έλλειψη συντονισμού με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, στη γραφειοκρατία και τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή αποφάσεων. Είπαν ότι αποφασίζονται απαλλοτριώσεις υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, οι προθεσμίες περνούν, οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες δε δίνονται και οι αποφάσεις εκπίπτουν. Λαμβάνονται αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση που αφορούν στο έργο της Διεύθυνσης, εν αγνοία του δήμου. Π.χ., δίνεται η δυνατότητα στον «Αθήνα 2004» να σχεδιάζει πολεοδομικές παρεμβάσεις κατά πως θα συμφέρουν τους λίγους για το 15νθήμερο των Αγώνων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της Διεύθυνσης.

Οπως παρατήρησε ένας από τους εμπειρότερους υπαλλήλους στο Σχέδιο Πόλης, ο αρχιτέκτονας - μηχανικός Β. Γαβριελάτος (συνηγόρησαν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι), υπάρχει μεγάλη ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό. Ο δε προϋπολογισμός της Διεύθυνσης είναι κάθε χρόνο και μικρότερος, ενώ αργούν απελπιστικά οι εκταμιεύσεις για την απαλλοτρίωση χώρων προκειμένου να γίνουν έργα πρασίνου, σχολεία, γήπεδα. Οτι ξεκινούν να κάνουν ρυμοτομικές μελέτες, αλλά από τα κεντρικά του δήμου εκφράζεται απροθυμία να χρηματοδοτηθούν τα έργα.

Ο Σπ. Χαλβατζής παρατήρησε ότι λείπει η πολιτική βούληση να προστατευτεί η πόλη και οι άνθρωποί της. Προειδοποίησε ότι λόγω του 2004, η Διεύθυνση θα κληθεί να νομιμοποιήσει και να αναλάβει την τελική ευθύνη για εγκλήματα που σχεδιάζεται να γίνουν σε βάρος της Αθήνας. Τόνισε την ανάγκη διαρκούς πάλης όλων μας για να προστατευτούν, να αναδειχτούν οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι και να εκταμιευτούν τα αναγκαία κονδύλια γι' αυτό το σκοπό.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τους εργαζομένους στη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας. Ο διευθυντής κ. Γερονικολός περιέγραψε τη γνωστή άσχημη εικόνα των σχολείων (διπλοβάρδιες, κτίρια μισθωμένα και παμπάλαια, κλπ.).

Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και κάλεσε όλους τους εργαζομένους να αναλογιστούν τα αίτια των προβλημάτων τους. Να αναλάβουν και οι ίδιοι την ευθύνη τους και στις 13 του Οκτώβρη να στηρίξουν τις μόνες δυνάμεις που δεν απουσίασαν ποτέ από τους αγώνες για φιλολαϊκές λύσεις. Τη «Συμπαράταξη» και σε νομαρχιακό τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Αργότερα το απόγευμα, ο Σπ. Χαλβατζής επισκέφτηκε τη Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ