Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνημένη παράδοση Κουφοντίνα

Ο Δ. Κουφοντίνας στη φωτογραφία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Αστυνομία

ICON

Ο Δ. Κουφοντίνας στη φωτογραφία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Αστυνομία
Με μια συμφωνημένη παράδοση του «καταζητούμενου» Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος, με τη δήλωση που έκανε μέσω της δικηγόρου του, έδειξε ότι συνεχίζει να παίζει το ρόλο που έπαιζε τόσα χρόνια, συνεχίστηκε χτες από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τις ελληνικές και ξένες υπηρεσίες και κυβερνήσεις το ξετύλιγμα της υπόθεσης «εξάρθρωση της τρομοκρατίας».

«Συνήθως μετά από τέτοιες συναντήσεις κάτι γίνεται. Μήπως ετοιμάζονται νέες συλλήψεις;» ρωτούσε χτες το μεσημέρι δημοσιογράφος τον υπουργό Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί περίπου στη 1 το μεσημέρι και διήρκεσε μία ώρα.

«Οι συλλήψεις αποφασίζονται από τις αρχές ασφαλείας και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Δεν αποφασίζονται σε πολιτικό επίπεδο», απαντούσε ο υπουργός Τύπου, την ώρα που «ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος για την Αστυνομία», ο Δημήτρης Κουφοντίνας, παραδινόταν σε έναν φρουρό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). «Σήμερα και περί ώρα 14.35 προσήλθε αυθόρμητα στο κτίριο της ΓΑΔΑ και παραδόθηκε ο καταζητούμενος Δημήτριος Κουφοντίνας του Κωνσταντίνου και της Βάιας, που γεννήθηκε το 1958 στην Τερπνή Βισαλτίας Σερρών. Ευθύς αμέσως οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, όπου και κρατείται εξεταζόμενος από τον εποπτεύοντα τις έρευνες για την τρομοκρατία εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Διώτη και αξιωματικούς της Υπηρεσίας. Ο ανωτέρω, όπως είναι γνωστό, εδιώκετο με το υπ' αριθ. 2/2002 ένταλμα του ειδικού εφέτη ανακριτή». Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εκδόθηκε αφού προηγήθηκε δακτυλοσκοπική εξέταση για να βεβαιωθούν ότι πράγματι ο παραδοθείς ήταν ο Κουφοντίνας.

Με μεταγενέστερες δηλώσεις του ο Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε ότι κατά την ώρα της συνάντησης Σημίτη-Χρυσοχοΐδη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δε γνώριζε για την επικείμενη παράδοση. Υποστήριξε επίσης ότι ο Δ. Κουφοντίνας οδηγήθηκε σε αυτή του την απόφαση μετά από τον ασφυκτικό κλοιό που είχαν αναπτύξει οι διωκτικές αρχές γύρω από τον περίγυρό του. Σε αυτά τα άτομα είχε διαμηνυθεί να μην κάνουν τίποτα που να τον υποστηρίξει γιατί θα υπήρχαν δυσμενείς επιπτώσεις γι' αυτούς. Η πίεση αυτή, καθώς και οι φήμες ότι θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος της συντρόφου του, Α. Σωτηροπούλου, τον ώθησαν προς την είσοδο του αστυνομικού μεγάρου.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι έγιναν διαπραγματεύσεις!

Μόλις μαθεύτηκε η παράδοση του Δ. Κουφοντίνα, η κυβέρνηση έσπευδε σε όλους τους τόνους να τονίσει πως δεν μπήκε σε καμιά διαπραγμάτευση και με κανέναν για την παράδοσή του. Και μόνον το γεγονός ότι ο «πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ελλάδα» πήγε με ταξί στη ΓΑΔΑ και είπε «γεια σας ήρθα», δεν πείθει. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης, κληθείς να απαντήσει στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΦΑ» αν «στις 13 Αυγούστου συναντήθηκε με τον Κουφοντίνα», δεν απάντησε μεν καταφατικά, αλλά ουσιαστικά παραδέχτηκε το γεγονός. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις, δίνοντας και συγκεκριμένη ώρα που επιτεύχτηκε η συμφωνία μεταξύ Εγγλέζων και Αμερικανών, στην οποία μάλιστα έπαιξε ρόλο και «γυναίκα υπουργός».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας διάβηκε την πόρτα του αστυνομικού μεγάρου στις 14.35. Πριν μισή ώρα περίπου, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά, κατά πληροφορίες, από περίπτερο του Πειραιά, με τη δικηγόρο Ι. Κούρτοβικ, στην οποία ανακοίνωσε την απόφασή του να παραδοθεί στις αρχές. Σύμφωνα με δηλώσεις της Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, η δικηγόρος επικοινώνησε με τον συνάδελφό της Γ. Αγιοστρατίτη και τον ενημέρωσε. Την ίδια ώρα στο γραφείο του δικηγόρου βρισκόταν και η Α. Σωτηροπούλου. Η Α. Κορτέζ και η Ι. Κούρτοβικ πήγαν στο κτίριο της ΓΑΔΑ όπου επιβεβαίωσαν την παράδοση του Δ. Κουφοντίνα.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί πού κρυβόταν. Ορισμένες πληροφορίες τον ήθελαν να κρύβεται σε ακατοίκητα διαμερίσματα πολυκατοικίας στην οδό Φίλωνος στον Πειραιά, κάτι όμως που διέψευσε κατηγορηματικά η ιδιοκτήτρια Ε. Βιταλιώτη.

Συνεχίζει τον προβοκατόρικο ρόλο

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ η δικηγόρος Ι. Κούρτοβικ, ο Δ. Κουφοντίνας «εμφανίστηκε για να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του» και της ανέθεσε να διαβάσει την εξής δήλωσή του: «Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσες ενέργειες ανέλαβε η "17Ν". Αρνείται την ενοχή του για τις πράξεις που του αποδίδονται σύμφωνα με τον τρόπο που περιγράφονται στο κατηγορητήριο. Δηλώνει ότι η αξία που καθόρισε την προσωπική του πορεία ήταν η πίστη του στην οικοδόμηση ενός επαναστατικού κινήματος και το όραμα για μια σοσιαλιστική κοινωνία. Εκφράζει την αλληλεγγύη του για όσους κρατούνται γι' αυτή την υπόθεση δίκαια ή άδικα και υπενθυμίζει ότι βασική αξία για τον κάθε αγωνιστή σε τέτοιες στιγμές είναι η αξιοπρέπεια».

Παράλληλα, η Ι. Κούρτοβικ ανέφερε ότι ο Δ. Κουφοντίνας παραδόθηκε με δική του θέληση, δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τις αρχές, ήταν αποφασισμένος να παραδοθεί και γι' αυτό δεν υπήρξε καμιά συνεργασία και συνεννόηση. Επίσης πως δεν έχει γίνει καμία δικονομική παραβίαση και ότι τα δικαιώματα του πελάτη της έχουν γίνει σεβαστά.

Ο Δ. Κουφοντίνας αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα Κ. Καρούτσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ