Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Περιορίζεται σε «υποδείξεις» και «συστάσεις»

Με «υποδείξεις» και «συστάσεις» έκανε χθες παρέμβαση το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σε μια προσπάθεια να βάλει φραγμό στο τηλεοπτικό τοπίο της ασύδοτης τρομο-λαγνείας. Οι οδηγίες, όμως, και οι «συστάσεις» δε φθάνουν ποτέ στα ώτα των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών, αφού καθημερινά ο διασυρμός ενηλίκων και ανηλίκων γίνονται «θέαμα» προς άγραν τηλεθέασης. Το ΕΣΡ μπορεί να έχει εκδώσει οδηγίες, όμως όλο αυτό το διάστημα - με εξαίρεση την προβολή από το «ALTER» της φωτογραφίας του τραυματισμένου Σάββα Ξηρού - δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική και συγκεκριμένη παρέμβαση. Καλές είναι οι οδηγίες, όταν γίνονται σεβαστές και όχι όταν παραμένουν στα χαρτιά, τη στιγμή που η τηλεοπτική οθόνη «γεμίζει» τα παράθυρά της, σπιλώνοντας υπολήψεις και κατασκευάζοντας σενάρια παραπληροφόρησης.

Το ΕΣΡ χθες έκανε «υπόδειξη» για το ανήλικο παιδί της Αγγελικής Σωτηροπούλου που τους τελευταίους μήνες - ακόμη και χθες - γίνεται «θύμα» της αδηφάγας κάμερας. Χαρακτηριστικό της μη ουσιαστικής παρέμβασης του ΕΣΡ, είναι πως ενώ έχει «διαπιστώσει» - όπως αναφέρεται στην «υπόδειξη» - πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί προβάλλουν τις «κινήσεις» του ανηλίκου παιδιού, εντούτοις έχει αφήσει στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους των παραβιάσεων. Παραβιάσεων, που έχουν να κάνουν με την προστασία της παιδικής ηλικίας.

Με χτεσινή του ανακοίνωση, το ΕΣΡ «υποδεικνύει» στους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην προβάλλουν τις κινήσεις ανηλίκου και να μη σχολιάζουν την ιδιωτική ζωή του παιδιού.

Με χθεσινή του «σύσταση», επίσης, αναφέρεται στις οδηγίες που ήδη έχει εκδώσει, με σκοπό, όπως αναφέρει, την αποφυγή της μεταβολής του χώρου της ενημέρωσης «σε θεατρική σκηνή αυτόκλητων δημοσίων κατηγόρων λαϊκού δικαστηρίου».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σύσταση, η προσπάθεια αύξησης της τηλεθέασης από ορισμένες ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων, με «τρόπο που ξεφεύγει από τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, έχει αποκτήσει μια αρνητική δυναμική ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού». Η σύσταση αναφέρεται σε «ευφάνταστους συνομιλητές», που η παρουσία τους στα τηλεοπτικά παράθυρα «έρχεται να τους νομιμοποιήσει ως ειδήμονες». Το ΕΣΡ μιλά για «σύνεση» και «αυτοσυγκράτηση» και για στοιχειώδη τήρηση κανόνων δεοντολογίας, που, εάν δεν επικρατήσουν, θα κυριαρχήσει ο «εκχυδαϊσμός του χώρου της ενημέρωσης».

Παίρνοντας υπόψη του την επιρροή που ασκεί ο «δημοσιογραφικός λόγος» και η τηλεοπτική εικόνα, το ΕΣΡ απευθύνει προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς σύσταση, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση των παρουσιαστών και να συνεργατών τους να τηρούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είναι φανερό πως η χθεσινή «σύσταση» δεν είναι άσχετη και με τις πρόσφατες συνεντεύξεις του Σάββα Ξηρού.

Σύμφωνα με τη «σύσταση», η παρουσίαση ειδησεογραφικών εκπομπών οφείλει να σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές και τα θεμελιώδη δικαιώματα, που αποτελούν την πεμπτουσία της συνταγματικής τάξης. Η «παρουσίαση», επίσης, ειδησεογραφικών εκπομπών «οφείλει να μη διαμορφώνει βήμα άμεσης ή έμμεσης δικαίωσης αξιόποινων πράξεων ή εκθείασης των κατηγορουμένων». Οι ενημερωτικές εκπομπές οφείλουν να μη μεταβάλλονται σε «χώρο σφετερισμού αρμοδιοτήτων, οι οποίες ανήκουν στις δικαστικές αρχές». Οι ειδησεογραφικές εκπομπές θα πρέπει να είναι αντικειμενικές και να παρουσιάζουν ισότιμα όλες τις απόψεις. Δε θα πρέπει, ακόμη, η έννοια της πληροφόρησης να «εκπίπτει σε σκανδαλοθηρία ή να προσβάλλει την τιμή και αξιοπρέπεια προσώπων υπό το πρίσμα δημιουργίας εντυπώσεων».

Οι παραβιάσεις, όπως επισημαίνεται στη «σύσταση», θα έχουν επιπτώσεις και στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Αναφέρεται ότι σε κάθε περίπτωση η παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, όπως εξειδικεύεται με τις οδηγίες, τις συστάσεις και τις υποδείξεις του ΕΣΡ, σύμφωνα με διάταξη του νόμου 2328 του 1995, «λαμβάνεται αρνητικά υπόψη κατά την εξέταση των αιτήσεων αδειοδότησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ