Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνεται ο αυταρχισμός της ΕΕ

Τα διεθνή κινήματα βρίσκονται υπό την αίρεση και την καλή διάθεση των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό είναι πλέον το καινούριο χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της ΕΕ τις κινητοποιήσεις και τα κινήματα της Ευρώπης, ενδεικτικό της ολοένα και μεγαλύτερης αντιδραστικής στροφής που παίρνουν.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την είδηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον ιταλικό Τύπο ότι η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να αναστείλει την ισχύ της Συνθήκης Σένγκεν, με στόχο να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή αντιπολεμική διαδήλωση που θα γίνει στη Φλωρεντία στις 9 Νοέμβρη 2002.

Στη Νίκαια, το Γκέτεμποργκ, τη Γένοβα, τη Μαδρίτη, τη Σεβίλλη, την Πράγα οι κυβερνήσεις (σοσιαλδημοκρατικές, «πλουραλιστικής αριστεράς», συντηρητικές ή άλλες) λάμβαναν μέτρα επιτήρησης - με την ανάπτυξη συστοιχίων πυραύλων, πολεμικών αεροσκαφών, δυνάμεων του στρατού, καθώς και σειράς μέτρων καταστολής - στο όνομα της προστασίας των ηγετών της ΕΕ και των επισήμων στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ ή στις συναντήσεις του «G8» από τους «τρομοκράτες».

Ομως τώρα, στη Φλωρεντία, δεν υπάρχει ανάλογη δραστηριότητα και ούτε ακόμα και αυτό το πρόσχημα. Αντίθετα, πρόκειται για μια σύναξη κινημάτων από χώρες της Ευρώπης και μια διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, το ρατσισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ. Και αυτό ακριβώς δείχνει ότι τα κατασταλτικά μέτρα που θα ληφθούν στοχεύουν στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των εργαζομένων ακόμα και των χωρών μελών της ΕΕ - για να μη συζητάμε για τις χώρες εκτός ΕΕ, γιατί η ενδεχόμενη εφαρμογή αυτών των μέτρων σημαίνει απαγόρευση μετάβασης «μη Ιταλών» πολιτών στη Φλωρεντία... Σηματοδοτούν την απροκάλυπτη επιδίωξη οι οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις να γίνονται μόνο υπό τον πλήρη έλεγχο και τους όρους που θα θέτει η ΕΕ. Ο κρατικός αυταρχισμός και τρομοκρατία στο αποκορύφωμά της.

Και αν έτσι σήμερα έχουν τα πράγματα σε μια τέτοιου είδους διαδήλωση στη Φλωρεντία, τι θα γίνει στις 20 του Νοέμβρη με την άλλη μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα ή με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, του χρόνου το καλοκαίρι, στη Θεσσαλονίκη;

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη επιφέρει τις πρώτες αντιδράσεις προς την ιταλική κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι και όχι μόνο. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους και απαιτούν από την ιταλική κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα που να προστατεύουν την ελεύθερη μετακίνηση των διαδηλωτών. Επίσης, απευθυνόμενοι προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού αρκετοί θα είναι οι Ελληνες που θα συμμετέχουν σε αυτές τις διαδηλώσεις, απαιτούν να προβεί στις απαραίτητες αντίστοιχες ενέργειες.

Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από διάφορους φορείς, όπως η ΓΣΕΕ και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ