Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18 ΟΚΤΩΒΡΗ 1947
Ο «Ριζοσπάστης» περνά στην παρανομία

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», της 18 Οκτώβρη 1947. Ακολούθησαν 27 χρόνια παρανομίας...
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», της 18 Οκτώβρη 1947. Ακολούθησαν 27 χρόνια παρανομίας...
Στις 17 Οκτώβρη του 1947, η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη έδινε στη δημοσιότητα το ΛΑ` ψήφισμα, με το οποίο πρόσθετε στο διαβόητο Γ` ψήφισμα του 1946 μια σειρά άρθρα, σχετικά με «τα διά του Τύπου πραττόμενα αδικήματα».

«Εις το ψήφισμα Γ` της 18/25 Ιουνίου 1946 περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων τη δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν - έλεγε το νέο εμφυλιοπολεμικό νομοθέτημα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης υπό τον Σοφούλη - προστίθενται άρθρα 22 μέχρι 27 έχοντα ούτω:

Αρθρον 22. -- Διαρκούσης της ανταρσίας και εις α τμήματα της Επικρατείας ευρίσκεται εν ισχύι το παρόν ψήφισμα, δύναται διά Βουλεύματος του Συμβουλίου των Εφετών, να διατάσσεται η οριστική παύσις των εφημερίδων ή περιοδικών άτινα διά των δημοσιευμάτων αυτών αποδεικνύουν ότι υπηρετούντα εν γνώσει και εκ προθέσεως τους εγείροντας τα όπλα κατά της Πατρίδος και επιβουλευομένους την ακεραιότητα και ησυχίαν της χώρας, αρνούνται συστηματικώς να τηρούν τους νόμους του Κράτους ή υπηρετούν καθ' οιονδήποτε τρόπον την ανταρσίαν...». Το ΛΑ` ψήφισμα προέβλεπε - μεταξύ άλλων - και τη δήμευση της περιουσίας των εφημερίδων ή περιοδικών, των οποίων διετάσσετο η οριστική παύση της κυκλοφορίας».

Το συγκεκριμένο ψήφισμα στόχο είχε το «Ριζοσπάστη», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, το «Ρίζο της Δευτέρας», την «ΚΟΜΕΠ» και την «Ελεύθερη Ελλάδα, εφημερίδα του ΕΑΜ.

Την επομένη μέρα, Σάββατο, 18 Οκτώβρη του 1947, ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφόρησε με έναν κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο, που έδειχνε ότι καταλάβαινε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης να τον βγάλουν στην παρανομία...

«ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΙΕΤΑΞΑΝ ΧΘΕΣ ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», έγραφε ο πρώτος τίτλος. Οι «πλάγιοι τίτλοι» συμπλήρωναν: «Ο ''ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ'' ΑΡΧΙΣΕ ΜΕ 11 ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - Ο ΣΟΦΟΥΛΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ - Ο ''ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ'' ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ».

Το σχετικό ρεπορτάζ, του «Ριζοσπάστη», ανάμεσα στ' άλλα, έλεγε:

«Με κινηματογραφική ταχύτητα η κυβέρνηση κατά τη χθεσινή μέρα αποφάσισε να ολοκληρώσει τα μέτρα εναντίον του Τύπου της Αριστεράς. Κατήρτισε ψήφισμα, το ''πέρασε'' από το υπουργικό συμβούλιο και την επιτροπή εξουσιοδοτήσεως, πήρε ''τηλεφωνικώς'' την υπογραφή του Παύλου και το δημοσίευσε αυθημερόν στην ''Εφημερίδα της Κυβερνήσεως''... Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη σύσκεψη του κ. Σοφούλη με τους κ.κ. Κήλυ, επιτετραμμένο της Αμερικής, Νόρτον πρεσβευτή της Αγγλίας και Γκρίσγουολντ, που έγινε προχθές στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε και η εκτέλεση όλων των καταδικασμένων σε θάνατο Ελλήνων πατριωτών...».

Επίσης στο ίδιο φύλλο, στο πρωτοσέλιδο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας, αναφερόταν:

«Από χτες η κυβέρνηση Σοφούλη απέρριψε εντελώς το προσωπείο της κατευναστικής υποκρισίας και απεκάλυψε γυμνά τα πραγματικά της σχέδια. Σχέδια υπαγορευμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια από τους Αμερικανούς. Σχέδια που συγκλίνουν στην αποκορύφωση της πολιτικής του εγκλήματος, του αίματος, του ωμού φασισμού. Εντελώς ξαφνικά ανακοινώθηκαν χθες δύο κυβερνητικές αποφάσεις που αποτελούν έναρξη της έμπρακτης εφαρμογής του ''εθνικού συναγερμού''. Η πρώτη αφορά τη ''νόμιμη'' δολοφονία στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς ένδεκα λαϊκών αγωνιστών καταδικασμένων σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία, που αποτελεί απαρχή νέας αιματηρής δραστηριότητας των εκτελεστικών αποσπασμάτων. Η δεύτερη στρέφεται εναντίον του Τύπου της Αριστεράς με τη μορφή ψηφίσματος περί Τύπου, που σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο των μη υποταγμένων στην αμερικανοκρατία εφημερίδων του λαού και ειδικότερα του "Ριζοσπάστη", του "Ρίζου της Δευτέρας", της "Ελεύθερης Ελλάδας", της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης"...

Οι φύλακες γρηγορούν και ο "Ριζοσπάστης", που στάθηκε ακλόνητος στις επάλξεις του όταν αντιμετώπιζε τη φωτιά και το σίδερο της χιτλερικής και της αγγλικής κατοχής, δε θα υποστείλει ποτέ την τιμημένη σημαία του. Γιατί η σημαία του "Ριζοσπάστη" είναι σημαία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Σημαία της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της Εθνικής ανεξαρτησίας. Δηλαδή, σημαία της Ελλάδας».

Αυτό το φύλλο του «Ριζοσπάστη» έμελλε να είναι το τελευταίο. Την ίδια μέρα τέθηκε εκτός νόμου με το υπ' αριθμόν 3219 βούλευμα «του Συμβουλίου των εν Αθήναις Εφετών»

Την υπόσχεση που έδωσε στο τελευταίο νόμιμο φύλλο του ο «Ριζοσπάστης» την κράτησε κυκλοφορώντας παράνομα για 27 ολόκληρα χρόνια ως τις 25 Σεπτέμβρη 1974, που ξανακυκλοφόρησε νόμιμος πια και συνεχίζει σαν όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ την ακούραστη μαχητική του δράση ως διαφωτιστής και προπαγανδιστής της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΚΚΕ στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στ' άλλα λαϊκά στρώματα συμβάλλοντας στην οργάνωση της ταξικής πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία σοσιαλιστική - κομμουνιστική

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σημερινή μέρα είναι δικιά μας (2014-09-25 00:00:00.0)
Η «Αδούλωτη Αθήνα», ο «Ριζοσπάστης», τα τυπογραφεία που δεν ανακαλύφτηκαν (2014-07-25 00:00:00.0)
Η κυκλοφορία σε Αθήνα - Πειραιά (2001-02-22 00:00:00.0)
Η κυκλοφορία των εφημερίδων το Νοέμβρη (2001-02-09 00:00:00.0)
Υπόμνημα του «Ρ» στον ΟΗΕ (2000-02-06 00:00:00.0)
Με τη σημαία του "Ριζοσπάστη"... (1997-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ