Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχεί η κυβέρνηση για το επερχόμενο πολιτικό κόστος

Αναμένοντας τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών και το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να δεχτούν, δίχως διαμαρτυρίες, μερίδιο του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων ετών στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Χτες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τα θέματα του ευρωστρατού, της διεύρυνσης της ΕΕ και της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. «Τόνισε, όπως δήλωσε αργότερα ο υπουργός Τύπου, για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει, δεν έχει σταλεί, ούτε σε μας, ούτε στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρόταση του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Την πρόταση αυτή -είπε ο εκπρόσωπος- πιθανό να επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι επιτελείς του». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Χρ. Πρωτόπαππας, άφησε να φανούν τα ίχνη της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, λέγοντας ότι «αν το σχέδιο του Ανάν σταλεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα πρέπει να γίνει εγκαίρως, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Διότι θα πρέπει να τοποθετηθούμε επί της ουσίας - πάντα μετά από συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει τον πρώτο λόγο - αλλά και σε κάθε περίπτωση να δούμε και ποια τυχόν προβλήματα ή μικρότερα προβλήματα -πολλές φορές και τεχνικής φύσεως- δημιουργούνται σε σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο».

Ο υπουργός Τύπου στη συνέχεια των δηλώσεών του προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να περιγράψει τις ελληνικές ανησυχίες, λέγοντας ότι στο σχέδιο Ανάν, «μπορεί να υπάρχει κάποια ρύθμιση που μπορεί να μη δημιουργεί πρόβλημα στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά που μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, μετά από τη διεύρυνση της ΕΕ και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε εγκαίρως στα χέρια μας τις σχετικές προτάσεις για μια συνολική αποτίμησή τους».

Περισσότερο άνετοι στην ανωνυμία τους, κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, σημειώνουν τις τελευταίες μέρες, ότι οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, αν το σχέδιο που θα υποβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ δε θα διασφαλίζει τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος είτε να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, είτε να αποδεχτεί μια απεχθή διευθέτηση του Κυπριακού. Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος, κάτω από «τα νέα δεδομένα», να αναβληθεί η ένταξη της Κύπρου. Στη δεύτερη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία θα αντιμετωπίσουν οξύτατες εσωτερικές αντιδράσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διδάγματα για το μέλλον (2005-03-22 00:00:00.0)
Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»... (2004-04-02 00:00:00.0)
Δε συμφώνησαν... (2004-04-01 00:00:00.0)
Οταν τα 'λεγε το ΚΚΕ... (2004-04-01 00:00:00.0)
Σφίγγουν τη θηλιά στους Ελληνοκύπριους (2004-03-31 00:00:00.0)
Ενταξη «πάση θυσία»... (2002-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ