Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιοι πάντα οι τρομοκράτες

Πέρασαν δεκαπέντε μήνες από τα τρομοκρατικά πλήγματα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης και στο Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Δεκαπέντε δραματικοί μήνες, στη διάρκεια των οποίων: Πραγματοποιήθηκε ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν. Προετοιμάζεται νέος κατά του Ιράκ. Τέθηκε σε πολεμική ετοιμότητα και δράση ολόκληρη η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ. Στις ΗΠΑ, στις χώρες της ΕΕ και σε πολλές άλλες ψηφίστηκαν (ή ετοιμάζεται η θεσμοθέτησή τους) νόμοι, που οχυρώνουν περισσότερο το οπλοστάσιο κατά της ...τρομοκρατίας. Οι Παλαιστίνιοι γνώρισαν όλο το εγκληματικό μένος του ισραηλινού ιμπεριαλισμού. Μια έντονη ιδεολογική επίθεση ξεδιπλώνεται για τους κινδύνους που απειλούν τον πολιτισμένο (καπιταλιστικό) κόσμο. Ολων των παραπάνω και πολλών άλλων ακόμη, με όσα συνεπάγονται, είμαστε μάρτυρες τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001.

Ολων, εκτός από ένα: Των αποδείξεων, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ όφειλε να προσκομίσει, προκειμένου να θεμελιώσει τον ισχυρισμό της, ότι τα τρομοκρατικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από την «Αλ Κάιντα» και ότι, εφόσον πραγματοποιήθηκαν από αυτή, δεν υπήρξε κανένας άλλος ηθικός αυτουργός πλην της ίδιας της «Αλ Κάιντα», κανένας άλλος εγκέφαλος των χτυπημάτων.

Οφειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποδείξει τα παραπάνω. Αλλά δεν το έκανε. Ούτε οι σύμμαχοί της εν όπλοις (μαζί και η ελληνική κυβέρνηση) το απαίτησαν... Αντίθετα, οι σύμμαχοί της παπαγάλισαν (γνωρίζοντας τι ...λένε), εκείνο που είπε ο Μπους, «ένοχος είναι η "Αλ Κάιντα" και ο Μπιν Λάντεν», ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής, που θα διερευνήσει την αδυναμία της κυβέρνησης Μπους να αποτρέψει τα τρομοκρατικά πλήγματα!! Αλλά το πιο ωραίο είναι ότι επικεφαλής της επιτροπής διερεύνησης της υπόθεσης ορίστηκε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χένρι Κίσινγκερ!! Δηλαδή, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση: Στη θέση θαψίματος της υπόθεσης... Κάτι σαν την «επιτροπή Γουόρεν», που είχε αναλάβει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι. Και την εξιχνίασε... Τόσο, ώστε μετά από περίπου σαράντα χρόνια να κυριαρχεί ακόμη το σκοτάδι.

Ετσι, λοιπόν, το ερώτημα «ποιοι ευθύνονται για τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001;» παραμένει. Και όσο θα περνάει ο καιρός, όσο θα εντείνεται η δολοφονική επίθεση του ιμπεριαλισμού, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, δίχως να προσκομίζονται αδιάσειστα στοιχεία, τόσο θα κερδίζει έδαφος η πεποίθηση εκατομμυρίων ανθρώπων, ότι το χτύπημα καθοδηγήθηκε από το εσωτερικό των ΗΠΑ! Ο καθένας δικαιούται να το υποστηρίζει, εφόσον δε δίνονται αποδείξεις για το αντίθετο.

Επί μήνες οι εργαζόμενοι βομβαρδίστηκαν, παγκοσμίως, με τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την εξόντωση της «Αλ Κάιντα» στο Αφγανιστάν, όπου βρίσκονταν η έδρα και οι βασικές δυνάμεις της. Επί μήνες, τα έντυπα και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έκαναν αναφορές στις επιτυχίες της «δημοκρατίας» κατά του σκοταδισμού. Στο κυνήγι του Μπιν Λάντεν, που καταδιωκόταν από όρος σε όρος και από σπήλαιο σε σπήλαιο. Και τώρα, δεκαπέντε μήνες αργότερα, τα ίδια δημοσιογραφικά μέσα «ενημερώνουν» για τη δράση της «Αλ Κάιντα» που συνεχίζεται! Για τον Μπιν Λάντεν, που μπορεί να ζει, αν δε ...σκοτώθηκε! Για οργανώσεις συγγενείς της «Αλ Κάιντα», που έχουν στενές σχέσεις με το Ιράκ και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών! Πληροφορείται ο εργαζόμενος κόσμος ότι το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κένια προήλθε από μια τέτοια οργάνωση. Οπως και τα προηγούμενα στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία...(Στο μεταξύ σταμάτησε - γιατί και πώς άραγε; - η φασαρία με τους φακέλους που περιείχαν άνθρακα και που ταχυδρομούνταν παντού, ακόμη και μέσα στο Πεντάγωνο)!

Βεβαίως, ο χαρακτήρας και ο ρόλος οργανώσεων τύπου «Αλ Κάιντα» είναι γνωστός. Εχει ομολογηθεί, ακόμη και από Αμερικανούς ιθύνοντες, ο στενός δεσμός της CIA με τις παραπάνω οργανώσεις, και με τη συγκεκριμένη. Ωστόσο, τούτη η παράμετρος, αν ενισχύει κάτι, αυτό είναι ο ύποπτος ρόλος τέτοιων οργανώσεων, κατά συνέπεια και η χρησιμοποίησή (ή αξιοποίησή) τους από τα κράτη που έχουν συμφέρον να υπάρχουν τέτοιες οργανώσεις. Και ιδού η πρόσφατη συνέχεια:

α) Το ισραηλινό κράτος αποφάσισε να πάρει μέρος στο κυνήγι του Μπιν Λάντεν και της «Αλ Κάιντα», μετά τη διπλή επίθεση στη Μομπάσα της Κένια!! Κι αυτό, παρά το γεγονός, όπως οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές λένε, ότι δεν είναι γνωστό ποιες οργανώσεις βρίσκονται πίσω από τα χτυπήματα! Την ευθύνη, επισήμως, ανέλαβε η οργάνωση (;) «Στρατός της Παλαιστίνης». Εκπρόσωποι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν πρόκειται γι' αυτήν, αλλά για κάποια οργάνωση που ονομάζεται «Αλ Ισλαμίγια» και εδρεύει στη Σομαλία! Ομως, το Ισραήλ επιμένει ότι πρόκειται για τον Μπιν Λάντεν, αν και κάνει αναφορά στην ύπαρξη ενδείξεων (sic) και όχι αποδείξεων! Την ίδια ώρα, πολιτικοί του Ισραήλ θεωρούν ότι η Μοσάντ απέτυχε (!), αν και είχε πληροφορηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Αυστραλίας ότι επίκειται τρομοκρατικό πλήγμα στην Κένια και σε άλλες περιοχές!! Το θέμα, όμως, είναι ότι το Ισραήλ μπαίνει και τυπικά (ουσιαστικά, είχε μπει) στο λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό αγώνα»! Ο τρομοκράτης κατά των «τρομοκρατών»! Δηλαδή, κατά του παλαιστινιακού λαού και Κύριος οίδε εναντίον ποιων άλλων...

β) Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, σύμφωνα με ομιλία του, θεωρεί πως μια χώρα (η δική του) είναι έτοιμη να επιχειρήσει χτυπήματα εναντίον άλλων γειτονικών χωρών, δίχως την άδεια των κυβερνήσεών τους εννοείται, αν περιέλθει σε γνώση της η ύπαρξη τρομοκρατικής οργάνωσης σ' αυτές τις χώρες!

Φυσικά, ο Αυστραλός πρωθυπουργός είναι πιο ειλικρινής (κυνικός) από τον Μπους. Κάνουν και οι δύο το ίδιο (τρομοκρατούν), με τη διαφορά ότι ο ένας (ο Μπους) χρησιμοποιεί τον ΟΗΕ ως «φύλλο συκής», ενώ ο Αυστραλός πετάει από πάνω του και το «φύλλο».

Ενα βασικό αποτέλεσμα όλης αυτής της εκστρατείας είναι η τερατώδης ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών των ιμπεριαλιστικών χωρών, που στοχεύουν πρωταρχικά τους ίδιους τους λαούς τους, παράλληλα και ταυτόχρονα με το χτύπημα άλλων λαών και κινημάτων. Αυτοί οι μηχανισμοί, στους οποίους ουδέποτε αναφέρονται οι λαλίστατοι «σύγχρονοι προοδευτικοί» υποστηρικτές της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, αποτελούν σωστά καρκινώματα, που εξαπλώνονται με πρόσχημα τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Ως πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί ν' αναφερθεί η Μεραρχία Ειδικών Δραστηριοτήτων, στρατιωτική δύναμη της CIA, η οποία συντίθεται από ανθρώπους - τέρατα, ειδικά εκπαιδευμένους σε «αντίξοες ψυχολογικές συνθήκες»!! Τέτοιες δυνάμεις είχε καθοριστεί το πώς και πού θα δράσουν στο Αφγανιστάν, πολύ πριν την 11η Σεπτέμβρη 2001! Κατά την οποία 11η Σεπτέμβρη - ειρήσθω εν παρόδω - ο Μπους και κάποιοι επιτελείς του γνώριζαν τι θα συμβεί, όπως αποκάλυψαν και Αμερικανοί γερουσιαστές!..

Ενα πελώριο σύννεφο ψεύδους έχει υψωθεί παντού, επιχειρώντας να εξαφανίσει κάθε ρωγμή, απ' όπου μπορεί να εισχωρήσει λίγο φως, αλλά και να ρίξει στο πυρ το εξώτερον κάθε φωνή που προσπαθεί να μιλήσει για την αληθινή εξέλιξη των πραγμάτων.

Σε τούτο το τελευταίο αποσκοπεί και το βιβλίο «Καλά να πάθουν!» του δημοσιογράφου Μ. Βασιλάκη. Ενα βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας του επιχειρεί να στηλιτεύσει οποιαδήποτε άποψη έρχεται σε σύγκρουση, έστω και κατ' ολίγον, με την επίσημη πολιτική των ΗΠΑ, σχετικά με τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001! Το βιβλίο αυτό (θα επανέλθουμε αναλυτικά κάποια άλλη στιγμή) δεν είναι ασφαλώς το μοναδικό μέσο στηλίτευσης και προσπάθειας άσκησης ιδεολογικής τρομοκρατίας. Οι TV πρωταρχικά, μαζί και η κρατική, έχουν αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή των όσων μεταδίδει το CNN ή το «Αλ Τζαζίρα» και του ατυχούς Ελληνα τηλεθεατή. Και μια σειρά δημοσιογράφοι τους είναι έτοιμοι να προσφέρουν τα πάντα (και προσφέρουν), δίχως, εννοείται, να ιδρώνει το αυτί της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ και άλλων δημοσιογραφικών ενώσεων, παρά τις φωνές αγωνίας ορισμένων δημοσιογράφων.

Οσα υποστήριζε το ΚΚΕ μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη διατηρούν την αξία τους και επιβεβαιώνονται πανηγυρικά. Και αποκαλύπτουν επιπλέον ότι, για ορισμένους, η έκφραση θλίψης για τα θύματα υπέκρυπτε το στόχο τους: Να αθωωθεί η ιμπεριαλιστική πολιτική, η προηγούμενη και η σημερινή, ιδιαίτερα η σημερινή. Να παραδοθεί αυτή άσπιλη στη συνείδηση των μαζών. Να μετατραπεί η 11η Σεπτέμβρη 2001 σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ώστε η νέα λαίλαπα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων να γίνει δεκτή περίπου ως «μάννα εξ ουρανού».

Αλλά η ζωή είναι αμείλικτη. Η οσμή του πετρελαίου και του αίματος, που χύνεται άδικα για τα κέρδη του κεφαλαίου, τινάζει στον αέρα τα προσχήματα και δείχνει ποιοι είναι τρομοκράτες. Ποιοι καθοδηγούν και χρησιμοποιούν σκοτεινές οργανώσεις, που μασκαρεύονται ως αντιιμπεριαλιστικές και υπέρ των δικαιωμάτων των λαών.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ