Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ανησυχητικό μέλλον δύο (πρώην;) στενών συμμάχων

Associated Press

Στο προσκήνιο επανήλθαν, προσφάτως, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Σαουδική Αραβία. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου μιλούν για σοβαρή ρήξη, πλέον, στις σχέσεις των, μέχρι πρότινος, στενών συμμάχων, κάτι που είχε αρχίσει, ήδη, να διαφαίνεται από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά. Οι διαστάσεις, μάλιστα, της διένεξης διαφαίνονται εξαιρετικά ανησυχητικές αφού ανάμεσα στα πολλά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ακόμη και η προοπτική διαμελισμού της Σ. Αραβίας στο πλαίσιο των γενικότερων ανακατατάξεων συνόρων στον Κόλπο, που πιθανότατα δρομολογούνται με ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ.

Το τελευταίο επεισόδιο

Πρόσφατα αμερικανικά δημοσιεύματα ισχυρίζονταν ότι, σύμφωνα με το FBI, η σύζυγος του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ, Χαΐφα μπιν Φαϊσάλ, από το 2000, χρηματοδοτούσε με μηνιαίες επιταγές 3.500 δολαρίων, μία συμπατριώτισσά της, τη Ματζίντα Ντουαϊκάτ, επίσης κάτοικο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, ο σύζυγος της Ντουαϊκάτ, Οσάμα Μπασνάν, είχε σχέσεις με δύο από τους Σαουδάραβες αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Ντουαϊκάτ, με τη σειρά της, εμφανίζεται να προσέφερε μέρος των επιταγών σε έτερη συμπατριώτισσά της, τη Μάναχ Αχμέντ Μπαγκαντέρ, της οποίας ο σύζυγος, Οσάμα αλ Μπαγιούμι, φέρεται, επίσης, να είχε σχέσεις με τους ίδιους υπόπτους αεροπειρατές.

Αμερικανικές προετοιμασίες στο Κουβέιτ

Associated Press

Αμερικανικές προετοιμασίες στο Κουβέιτ
Μπορεί τα στοιχεία αυτά να μην αρκούν για να στοιχειοθετήσουν το οποιοδήποτε κρίσιμο συμπέρασμα, και αντίθετα να τείνουν να ομοιάσουν με ίντριγκες σαπουνόπερας. Η κατάσταση, όμως, περιπλέκεται αφού οι εμπλεκόμενοι σύζυγοι, που παρουσιάζονται και ως οι κύριοι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους αεροπειρατές, φέρονται να έχουν πολύ στενές σχέσεις με τη σαουδαραβική ηγεσία και τις μυστικές της υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ο Οσάμα Μπασνάν φέρεται να συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα διάδοχο, Αμπντουλάχ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του δεύτερου στις ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλη. Ο αλ Μπαγιούμι, που σήμερα έχει μετακομίσει στη Βρετανία για σπουδές, φέρεται να εργάζεται για τις σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των πληροφοριών αυτών ήταν έντονες. Αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές κατηγόρησαν την αμερικανική ηγεσία ότι δεν πιέζει αρκετά το Ριάντ, έτσι ώστε να το υποχρεώσει να λάβει μέτρα απέναντι στην τρομοκρατία και να ελέγξει αποτελεσματικά τα τεράστια χρηματικά ποσά που, αποδεδειγμένα, διακινούνται μέσω των ισλαμικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων προς τρομοκρατικές οργανώσεις. Και ο χαρακτηρισμός «αποδεδειγμένα» ισχύει, όχι μόνο με βάση τα ευρήματα των ερευνών μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά και με βάση τη σχετική «εμπειρία» της Ουάσιγκτον, που χρησιμοποίησε, περίπου τους ίδιους δρόμους, σε συνεργασία με τη σαουδαραβική ηγεσία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει τους μουτζαχεντίν που πολέμησαν κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό ανάδειξης των Ταλιμπάν.

Τα δημοσιεύματα αυτά, όμως, προκάλεσαν τις αντιδράσεις και της σαουδαραβικής ηγεσίας. Μέσα από τον ασφυκτικά ελεγχόμενο Τύπο του βασιλείου, εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον της Ουάσιγκτον επειδή «προσπαθεί να εκβιάσει τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή της ενόψει μιας επίθεσης κατά του Ιράκ, σε πρώτη φάση, και σε ό,τι άλλο θελήσει αργότερα» όπως έγραφε η εφημερίδα «Αλ Ουατάν». Επισήμως, πάντως, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, χαρακτήριζε τη Σαουδική Αραβία «πολύτιμο σύμμαχο στην πάταξη της τρομοκρατίας» συμπληρώνοντας, όμως, ότι «μπορεί να πράξει περισσότερα». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον επέδωσε τελεσίγραφο 90 ημερών στο Ριάντ για να προχωρήσει «σε αποτελεσματικές κινήσεις μπλοκαρίσματος της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων». Επίσης, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν το FBI να έχει καταλήξει σε μια ολιγάριθμη λίστα κροίσων, στην πλειοψηφία τους Σαουδαράβων, ως κύριο χρηματοδότη της αλ Κάιντα. Σαουδάραβες αξιωματούχοι, από την άλλη, δήλωναν έτοιμοι να συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ