Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Παρέμβαση Κομισιόν για επιτάχυνση του ξεπουλήματος

Ζητά να επιστρέψει η εταιρία στο ελληνικό Δημόσιο 194 εκατ. ευρώ, ως «παράνομη κρατική ενίσχυση»

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) σηματοδοτεί, ουσιαστικά, η απόφαση της Κομισιόν, που κοινοποιήθηκε χτες, η οποία υποχρεώνει την εταιρία να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο ποσόν 194 εκατ. ευρώ.

Το ποσόν αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου της Κομισιόν Λογίολα ντε Παλάθιο, είχε λάβει η εταιρία «παρανόμως ως κρατικές ενισχύσεις» τα τελευταία εφτά χρόνια, κατά καταστρατήγηση των κανόνων «του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά».

Ωστόσο, το ποσόν αμφισβητείται από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, ο οποίος έχει προαναγγείλει προσφυγή κατά της απόφασης της Κομισιόν στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Κατά τον υπουργό, η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει την επιστροφή μόνο 41 εκατ. ευρώ, ποσόν που είναι η τελευταία οικονομική ενίσχυση της ΟΑ, το 1998. Το υπόλοιπο ποσόν είναι «αυθαίρετο» και περιλαμβάνει ακόμη και συναλλαγές της ΟΑ με τον ιδιωτικό τομέα. Ο Χρ. Βερελής αφήνει αιχμές προσωπικά κατά της Κοινοτικής επιτρόπου για «αυθαίρετη ποσοστικοποίηση», ενώ ...επιτίθεται και κατά ιδιωτών, με τους οποίους σήμερα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το ξεπούλημα της ΟΑ! Ειδικότερα, ο υπουργός, σε ανακοίνωσή του, ...εγκαλεί την Ενωση Αερομεταφορέων Ελλάδας (μέλος της οποίας είναι και ο δεύτερος «προτιμητέος επενδυτής» της ΟΑ, ο Θ. Βασιλάκης της «Aegeana Airlines»), που κατήγγειλε την ΟΑ στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση της Κομισιόν «δε δικαιώνει όλους εκείνους που προσπάθησαν μέσα από αυτήν τη διαδικασία να οδηγήσουν την ΟΑ σε πτώχευση, προκειμένου να καρπωθούν το μερίδιο της αγοράς που της ανήκει, τόσο στα εσωτερικά δρομολόγια, όσο και στο εξωτερικό».

Είναι προφανές ότι οι υπουργικές ...επιθέσεις και προς τις δύο πλευρές είναι άκρως υποκριτικές και αποσκοπούν στη συγκάλυψη των μεθοδευμένων ενεργειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, από κυβέρνηση, ΕΕ και ιδιωτικά συμφέροντα, με στόχο την απαξίωση και, τελικά, τη διάλυση της ΟΑ προς όφελος των ανταγωνιστών της.

Οσον αφορά στις ...διαφορετικές εκτιμήσεις του υπουργού και της Κοινοτικής επιτρόπου για το ποσόν που πρέπει να επιστρέψει η ΟΑ στο ελληνικό Δημόσιο, εκτιμάται ότι πρόκειται για μια συμπαιγνία, προκειμένου να ξεπουληθεί άμεσα η ΟΑ. Συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΑ εκτιμούν ότι ο εκβιασμός της ΕΕ προς την κυβέρνηση είναι: `Η ξεπουλάτε άμεσα την ΟΑ και η επιστροφή χρημάτων είναι η ελάχιστη, ή - σε διαφορετική περίπτωση - η μέγιστη.

Οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ) εκτιμούν ότι όλος αυτός ο θόρυβος περί την ΟΑ είναι τεχνητός και γίνεται ακριβώς για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Επισημαίνουν ότι ο μόνος δρόμος που εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα είναι η απειθαρχία στις εντολές της ΕΕ και τις αποφάσεις για επιστροφή χρημάτων και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της ΟΑ στα χέρια τους, με αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στο ξεπούλημα της εταιρίας, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις στις πίστες των αεροδρομίων κλπ.

Η ΟΣΠΑ

Με ανακοίνωσή της, η ΟΣΠΑ χαρακτηρίζει την απόφαση της Κομισιόν «πρωτόγνωρη και σκανδαλώδη απόπειρα εξυπηρέτησης προσωπικών, ιδιοτελών, οικονομικών συμφερόντων εις βάρος μιας εταιρίας, που συμβάλλει και συμμετέχει στην εθνική οικονομία της χώρας».

Η ΟΣΠΑ ...θυμήθηκε τώρα ότι ο Θ. Βασιλάκης συνόδευε την κ. Παλάθιο κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα μας και, ως εκ τούτου, περιμένει από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να ανακοινώσει την απόρριψη της πρότασης Βασιλάκη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ