Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΟΤ
Αμφισβητείται και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής

Με τη συζήτηση των άρθρων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τουριστική εκπαίδευση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την παροχή δυνατότητας χρήσης από ιδιώτες του αιγιαλού μέσω της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας τοποθετούμενος στα άρθρα που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση, επισήμανε ότι δεν αρκεί η δημιουργία σχολών αλλά και η πραγματική ενίσχυσή τους για να παρέχουν την ανάλογη μόρφωση. Επισήμανε τη σειρά προβλημάτων στέγασης που υπάρχουν στις σχολές, έκανε λόγο για «σχολές που δεν παρέχουν ουσιαστική μόρφωση» αφού «δεν έχουν αίθουσες, εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή» τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις διατάξεις αναφορικά με την παραχώρηση του αιγιαλού, έχει αμφισβητήσει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, αφού στην έκθεσή της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι δυνατόν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η ΕΤΑ ΑΕ θα δύναται να εκχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας προς τρίτους χωρίς κανέναν από τους περιορισμούς που θέτει το άρθρο 13 του νόμου 2971/2001». Αναφορικά με τον ίδιο νόμο, η επιστημονική επιτροπή σημειώνει ότι «είναι δυνατόν να διατυπωθεί προβληματισμός ως προς το κατά πόσο αυτοί μπορούν ήδη να αναιρεθούν ή να αποκλειστούν με την εξεταζόμενη διάταξη». Τέλος για την περιβαλλοντική προστασία και τους συντελεστές δόμησης που προβλέπονται στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση, επισημαίνεται πως ορισμένες «φαίνεται να συνεπάγονται τη θέσπιση καθεστώτος δυσμενέστερου για το περιβάλλον από το σήμερα ισχύον».

Πρόκειται για τα άρθρα 39, 40 και 41 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τα οποία οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ξεοδοχειακών συγκροτημάτων μπορούν πλέον να χτίσουν νέες πτέρυγες ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες και στον αιγιαλό και, μάλιστα, με ενιαίο συντελεστή δόμησης 20%, ανεξάρτητα από το μέγεθος του οικοπέδου. Ολες αυτές οι εκτάσεις αφορούν στο «φιλέτο» των ακτών του Σαρωνικού. Σημειώνεται ότι με άλλη τροπολογία των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ δίνει το δικαίωμα σε μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που χτίστηκαν κατά παρέκκλιση των διατάξεων κάλυψης, να χτίσουν επιπλέον εκατοντάδες τετραγωνικά, αν στο μεταξύ έχουν αγοράσει διπλανά οικόπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ