Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Από τη «Σκύλλα στη Χάρυβδη»

Τελικά, ούτε οι απικιοκρατικοί όροι του διαγωνισμού για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου, στάθηκαν δελεαστικοί για τους ξένους «επενδυτές» που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη σύσταση των Εταιριών Παροχών Αερίων (ΕΠΑ) να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις. Προχτές έληξε η προθεσμία υποβολής των οικονομικών προσφορών για τη σύσταση των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) και από τις 11 ξένες εταιρίες που είχαν προκριθεί αρχικά, μόνο οι 4 κατέθεσαν οικονομική προσφορά.

Οι εταιρίες που κατέθεσαν οικονομική προσφορά και οι οποίες θα ανοιχτούν μετά τις εκλογές για λόγους διαφάνειας (όπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης) είναι, οι ιταλικές «Italgas» και «SEABO», η γαλλική «Gaz de France» και η σλοβακική «SPP». Για την ΕΠΑ Αττικής προσφορά κατέθεσαν η «Italgas» και η «Gaz de France», ενώ για τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, όλες οι εταιρίες εκτός από την «Gaz de France».

Μ' αυτά τα δεδομένα, είναι βάσιμοι οι προβληματισμοί ότι ο εν λόγω διαγωνισμός που έχει προκηρυχτεί εδώ και δύο χρόνια, είτε μπορεί να κριθεί άγονος στο σύνολό του, είτε σε μέρος του, δηλαδή να κηρυχτεί άγονος για μία ΕΠΑ. Το σίγουρο είναι πως ο ελληνικός λαός που έχει χρυσοπληρώσει το έργο του φυσικού αερίου, διαπιστώνει καθημερινά ότι η οικιακή χρήση του νέου καυσίμου απομακρύνεται όλο και περισσότερο, αφού κάθε μέρα που περνάει, το έργο του φυσικού αερίου βουλιάζει στο βούρκο της διαπλοκής.

Εγκληματικές ενέργειες

Σήμερα, η υπόθεση διαπλοκής του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια, και αντί το θέμα να τείνει προς την οριστική του λύση, βουλιάζει όλο και περισσότερο στα διαπλεκόμενα ντόπια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, που στηρίζονται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του τόπου, πρωτίστως όμως από αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, μετά από τόσα χρόνια διαπλοκής, διαφαίνεται, πως η κυβέρνηση στοχεύει σύντομα να σταθεροποιήσει τα διαπλεκόμενα στο χώρο, με την πλήρη παράδοσή του φυσικού αερίου στο «συνέταιρο» Κοπελούζο. Και από εκεί που βάσει νόμου η ΔΕΠΑ έχει το δικαίωμα μέχρι το 2007 να είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής φυσικού αερίου, τώρα, ωθείται στο να κάνει κοινή εταιρία με τον Κοπελούζο, προκειμένου ο τελευταίος να μη διακινδυνεύσει τα κέρδη του όταν η αγορά του φυσικού αερίου απελευθερωθεί το 2007. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάζει άρδην ακόμα και αυτός, ο υπάρχον ενεργειακός σχεδιασμός, μόνο και μόνο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Το νέο σκηνικό στηρίζεται και από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία θα αποτελέσουν και μέτοχο στη νέα κοινή εταιρία με τον Κοπελούζο. Το σοβαρό ερώτημα που προκύπτει είναι, γιατί η κυβέρνηση παραδίδει ολοσχερώς τα δικαιώματα των δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μάλιστα πολύ πριν υποχρεωθεί να ανοίξει την αγορά του φυσικού αερίου. Πρέπει να σημειωθεί πως η προχτεσινή ανακοίνωση, ότι βρίσκεται στα σκαριά η σύσταση της κοινής εταιρίας φυσικού αερίου από τον Κοπελούζο, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛ.ΠΕ. και την «Γκαζ Προμ», δεν πρόκειται για πρόσφατη σύλληψη, αλλά προέρχεται από ένα μακροχρόνιο παζάρεμα και συζητήσεις, προκειμένου και ο τομέας του φυσικού αερίου να παραδοθεί στον Κοπελούζο.

Περίπου δύο χρόνια πριν, όταν απορρίφθηκε από το διαγωνισμό για τα δίκτυα πόλης ο Κοπελούζος, αρκετοί ήταν εκείνοι που είπαν ότι η κυβέρνηση τον έθεσε στο περιθώριο. Σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι μόνο στο περιθώριο δεν τέθηκε, αλλά στην ουσία του ανατίθεται απευθείας και πλήρως ο τομέας του φυσικού αερίου στη χώρα, αφού θα είναι ο κυρίαρχος διαχειριστής του συγκεκριμένου καυσίμου στη χώρα.

Μέχρι πέρυσι, τέτοιο καιρό περίπου, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, είχε αναγάγει σε μείζον θέμα την ασφάλεια του εφοδιασμού από το ρώσικο φυσικό αέριο, στηρίζοντας έτσι την επιλογή για εναλλακτικό προμηθευτή! Τώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Ε. Βενιζέλο, προκρίνει τον Κοπελούζο ως τον αποκλειστικό προμηθευτή!


Στ.Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ