Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΡΩΣΙΜΗΣ ΕΛΙΑΣ
Τους δίνουν τη μισή επιδότηση

Τεράστιες οι κυβερνηικές ευθύνες για τον εμπαιγμό των παραγωγών

Θύματα της κυβερνητικής κοροϊδίας έπεσαν και οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς σε ολόκληρη τη χώρα. Εκεί που περίμεναν ότι θα εισπράξουν 58 δραχμές επιδότηση το κιλό για την παραγωγή της περιόδου 1998/99, όπως είχε ανακοινώσει σχετικά το υπουργείο Γεωργίας, διαπίστωσαν, μετά από χρόνο, με την έναρξη της καταβολής της επιδότησης ότι το ποσό είναι μόλις 29 δραχμές το κιλό. Δηλαδή τα μισά!

Φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση ότι η κυβέρνηση άλλα έταξε και άλλα έδωσε στους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς. Και φαίνεται ακόμα περισσότερο το μέγεθος της κυβερνητικής απατεωνιάς, αφού αποκαλύφτηκε πλέον ότι η ψευτοεπιδότηση στη βρώσιμη ελιά, ανακοινώθηκε για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των αγροτών και βασικά για την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμπόρων - τυποποιητών. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιδότηση, που προκύπτει από μέρος του κονδυλίου για την επιδότηση λαδιού, θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για μία μόνο χρονιά. Γιατί για την παραγωγή 1999/2000 δεν ανακοινώθηκε τίποτα από το υπουργείο Γεωργίας.

Το αποτέλεσμα ήταν οι έμποροι να επικαλεστούν την καταβολή της επιδότησης στη βρώσιμη ελιά και να ρίξουν εκβιαστικά τις τιμές σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα. Και οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς, όχι μόνο δεν είδαν αύξηση του εισοδήματός τους, όπως τους υποσχέθηκε απατηλά η κυβέρνηση, αλλά είδαν τη χασούρα τους να διπλασιάζεται. Η υποτιθέμενη επιδότηση των 58 δραχμών έγινε 29 δραχμές για την παραγωγή του 1998 και 0 δραχμές για την παραγωγή του 1999. Από την άλλη οι έμποροι έριξαν τις τιμές στο μισό, αφού για παράδειγμα στην περιοχή της Φωκίδας η τιμή για τις χοντροελιές από 450 δραχμές το κιλό (110 κομμάτια) που ήταν πέρσι, έπεσε τώρα στις 280 δραχμές το κιλό, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας οι τιμές είναι ακόμα πιο εξευτελιστικές. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιοχές οι βρώσιμες ελιές παραμένουν απούλητες, ενώ πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να τις οδηγήσουν στην ελαιοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ