Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στο 0,5% η κυβερνητική... «αναπτυξιακή κοσμογονία»

Στάσιμη η παραγωγή της μεταποίησης

Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη -παρουσίασε αύξηση μόλις 0,5% - η παραγωγή των ορυχείων είχε εντυπωσιακή πτώση 13,3% και μόνο η παραγωγή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου παρουσίασε άνοδο 28,6%, κυρίως λόγω της εισαγωγής νέων καταναλώσεων φυσικού αερίου.

Αυτή η δυσοίωνη για πέρσι, αλλά και για το μέλλον της χώρας, εικόνα προκύπτει για τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατά το 1999, όπως απεικονίζεται στα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

Με βάση τις εξελίξεις αυτές προκύπτουν δύο σοβαρά ερωτήματα. Το πρώτο, αφορά τον τύπο ανάπτυξης της χώρας που ακολουθεί η... εκσυγχονισμένη στις κοινοτικές προδιαγραφές, κυβέρνηση Σημίτη. Με την αγροτική παραγωγή να παρουσιάζει μείωση. Τη βιομηχανική παραγωγή να παραμένει για μια ακόμα χρονιά στάσιμη, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καυχιέται ότι στη χώρα συντελείται αναπτυξιακή κοσμογονία και το ΑΕΠ παρουσίασε άνοδο 3,8%. Μια αύξηση η οποία προφανώς δε στηρίζεται σε αντίστοιχη άνοδο των παραγωγικών κλάδων, αλλά συνδέεται με τον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες, όπως τράπεζες, ασφάλειες κλπ). Ως γνωστό όμως, στον τομέα αυτό δε δημιουργούνται νέες αξίες, αλλά μέσω αυτού αναδιανέμονται αξίες και εισοδήματα που γεννιούνται στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Επομένως πόσο αληθινή είναι η άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,8% το 1999;

Το δεύτερο ερώτημα αφορά την ίδια τη στασιμότητα της βιομηχανικής παραγωγής. Τα τελευταία τρία χρόνια η βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση) παρουσίασε άνοδο 1% το 1997, 3,4% το 1998 και 0,5% το 1999. Ο δε γενικός δείκτης στο τέλος του 1999 ήταν μόλις 5,8 μονάδες υψηλότερος από τα επίπεδα βάσης του 1980. Παρά τα γενναία και προκλητικά οικονομικά κίνητρα, «αναπτυξιακά» και φορολογικά, που χορήγησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους επιχειρηματίες, η βιομηχανική μεταποιητική παραγωγή δεν μπόρεσε να ξεκολλήσει από τη στασιμότητα. Η εφαρμοζόμενη πολιτική των «απελευθερώσεων» στις αγορές και τα μέτρα διευκόλυνσης για τη διείσδυση του ξένου κεφαλαίου στη χώρα, είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη βιομηχανία της χώρας, κάτι που αποδεικνύεται και από τη συνεχή διεύρυνση του εμπορικού ισοζυγίου. Παρ' όλα αυτά τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακή άνοδο, αντίθετα με τις θέσεις εργασίας οι οποίες παρουσιάζουν συνεχή μείωση. Από τη στιγμή που η κερδοφορία δε στηρίζεται στην αύξηση των πωλήσεων - οι τελευταίες αυξάνουν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών - τότε θα πρέπει να αποδοθεί στην άνοδο των τιμών των βιομηχανικών εμπορευμάτων, στις «ενέσεις» στήριξης που προσφέρουν οι κυβερνήσεις στους επιχειρηματίες και στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Και το 1999 ήταν εμφανής ο δυϊσμός στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Οι λεγόμενοι παραδοσιακοί βιομηχανικοί κλάδοι βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς υποχώρησης. Ετσι η παραγωγή στη βιομηχανία υφαντικών ειδών υποχώρησε το 1999 κατά 7,2%, τα είδη ένδυσης υπόδησης κατά 3,4% και κατά 18,7% την περίοδο 1996 - 1999, ο τομέας ξύλου - φελλού κατά 10,8%, οι εκτυπώσεις - εκδόσεις κατά 6% και η κατεργασία δέρματος κατά 16,2%.

Στους λεγόμενους ανθηρούς κλάδους είχαμε άνοδο της παραγωγής των ειδών διατροφής κατά 2,6%, στασιμότητα στα ποτά και τον καπνό, η παραγωγή στα προϊόντα από ελαστική και πλαστική ύλη αυξήθηκε κατά 8,8%, στα χημικά προϊόντα κατά 1,8%, στις ηλεκτρικές μηχανές και συσκευές κατά 5,4% και στις μηχανές και συσκευές εκτός ηλεκτρικών κατά 9,8%. Σημαντική άνοδο κατά 16% παρουσίασε η παραγωγή επίπλων, μετά την υποχώρηση κατά 3,4% το 1998 και τη στασιμότητα το 1997.

Η παραγωγή στα ορυχεία παρουσίασε μεγάλη μείωση κατά 13,3%, έναντι μείωσης 4,4% το 1998 και ανόδου 3,6% το 1997. Μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στην παραγωγή λευκολίθου (-18,3%), στα μεταλλεία θειούχων μεικτών βαριτίνης κατά 11,9%, στα μεταλλεύματα χρωμίτη και μαγγανίου κατά 48% και στα μεταλλεύματα νικελίου και σιδηρομεταλλευμάτων κατά 10,4%. Αντίθετα άνοδο 8% σημείωσε η παραγωγή των λατομικών και οικοδομικών υλικών και 4,9% η παραγωγή στα μεταλλεία βωξίτη.

Ανοδικά τέλος κινήθηκε η παραγωγή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η οποία αυξήθηκε κατά 28,6% έναντι 48% το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ