Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πολιτισμός» της... πραμάτειας

Ως «νέο, πολύ σοβαρό πολιτιστικό πρόβλημα» χαρακτήρισε τη διεύρυνση της ΕΕ ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζούλιο Ουρμπάνι.

Το «πρόβλημα», κατά τον υπουργό, προκύπτει από το ότι «πρέπει να αποκτήσουμε ευρωπαϊκή αυτοσυνειδησία, να συγκροτήσουμε την Ευρώπη ως πολιτιστική αγορά, με τη διπλή έννοια του όρου, δηλαδή και ως πολιτιστικό forum και ως αγορά όπου κυκλοφορούν υπηρεσίες και προϊόντα πολιτιστικά υψηλού επιπέδου, που σέβονται την ποιότητα, την ιστορία, τις πολιτιστικές ευαισθησίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και όλων των ευρωπαϊκών περιφερειών».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πάρει «πρωτοβουλίες που αφορούν στην ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα, τη συγκρότηση και λειτουργία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής αγοράς και στη θέση του πολιτισμού και του αθλητισμού μέσα στο κοινοτικό κεκτημένο, μέσα στο μελλοντικό ευρωπαϊκό Σύνταγμα...».

Ο Ουρμπάνι δήλωσε «ενθουσιασμένος» με όσα άκουσε, ιδιαίτερα με τα περί «αγοράς»: «όλοι στην Ευρώπη, αλλά και στην Ιταλία, όταν αναφερόμαστε και ακούμε την έννοια "αγορά", μας ενθουσιάζει αυτή η έννοια του υψηλού ήθους και της δημοκρατίας και επομένως είμαι σίγουρος ότι το νέο ευρωπαϊκό έτος, το έτος της αγοράς, θα είναι ευτυχές έτος».

Ο «ενθουσιασμός» του Ιταλού υπουργού για την «αγορά» σχετίζεται με την εμπορική διάσταση του όρου. Ως προς αυτό, ο Ε. Βενιζέλος ήταν περισσότερο σαφής, άρα ειλικρινής. Η ΕΕ, ιδιαίτερα από το Μάαστριχτ και μετά, έθεσε ως στόχο «σύγκλισης» στο πολιτιστικό πεδίο, την υποταγή, αν όχι την ισοπέδωση, του «πολύχρωμου» πολιτισμικού ευρωπαϊκού «μωσαϊκού», στη «μονοχρωμία» του «γκρίζου» των αχόρταγων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην περίφημη - και ιδιαίτερα κερδοφόρα - «αγορά του ελεύθερου χρόνου».

Η «ελευθερία» κίνησης πολιτιστικών «προϊόντων» (με την εμπορική έννοια), των οποίων το περιεχόμενο δεν αμφισβητεί την καπιταλιστική εξουσία, με την ταυτόχρονη «παρεμπόδιση» της δημιουργίας που εκπορεύεται και απευθύνεται στην εργατική τάξη, εκφράζοντας τα οράματά της, αποτελεί μόνο ένα μέρος του πολυδιαφημιζόμενου «ευρωπαϊκού κεκτημένου»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιφάσεις και αδιέξοδα (2012-09-09 00:00:00.0)
Επιδοτούν ...την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού (2007-06-16 00:00:00.0)
«Διέξοδος»... στις πρώην αποικίες (2007-05-20 00:00:00.0)
«Ανάπτυξη» για λίγους (2004-02-15 00:00:00.0)
Χολιγουντιανή «κλωνοποίηση»; (2003-09-03 00:00:00.0)
Ομοβροντία αυτοεπαίνων (2003-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ