Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο άρχοντας των τυριών

Εβλεπα στη γαλλική τηλεόραση τον άρχοντα της Περεστρόικα Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να διαφημίζει τυριά. Τον είχαν ντύσει σαν καθολικό ιερέα και εκείνος σήκωνε ένα τυρί ευλογώντας το στη γλώσσα του Πούσκιν και του Λέρμοντορφ. Μπροστά του περνούσε μια οικογένεια καθολικών, που, εν είδει μετάληψης, έπαιρναν ένας ένας από ένα κομμάτι σαν όστια.

Είναι πια περιζήτητος, ο αγαπημένος των διαφημιστών. Εχει το τέλος που θα ανέμενε κανείς, αν και ίσως ο ίδιος να πίστευε κατά βάθος πως η Δύση θα τον αντιμετώπιζε διαφορετικά. Μέσα στο διαφημιστικό πακέτο των προτάσεων που του έχουν γίνει, υπάρχει και μία για να διαφημίσει οπλικά συστήματα ασφαλείας αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρίας. Καμία έκπληξη!

Ανθρωπος - πίτσα ή άνθρωπος - τυρί, ο Γκορμπατσόφ είναι το διαφημιστικό σήμα της Περεστρόικα. Πολλοί πίστεψαν τότε πως η εμφάνιση της Περεστρόικα, γεωγραφικά τουλάχιστον, αφορούσε μόνο στη Σοβιετική Ενωση. Αυτή η εκτίμηση ήταν το μεγαλύτερο λάθος. Γιατί η Περεστρόικα είναι πρώτα απ' όλα μια ψυχική κατάσταση, που εμφανίζεται στον καθένα μας όταν έρχονται τα δύσκολα. Περεστρόικα είναι η θλιβερή Σειρήνα κάθε παράδοσης, κάθε αποδοχής, με το φθηνό αίτημα της επιβίωσης που δεν έχει καμία σημασία, αν, για να το πετύχεις, τρέπει να συρθείς.

Η εγχώρια Περεστρόικα, δηλαδή ο καλός άνθρωπος κ. Κύρκος, συναντιέται ιδεολογικά με τον πρωθυπουργό, που μιλά για Σιδηρούν Παραπέτασμα, με τη μόνη διαφορά ότι ο κ. Σημίτης πίστευε πάντα σ' αυτά που έλεγε, ενώ ο κ. Κύρκος νόμιζε πως πίστευε σε κάτι άλλο.

Τον κλονισμό που προκάλεσε η Περεστρόικα τον επιχειρούν όσοι δεν έχουν αποφασίσει να πουν το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Αυτό που έπεται του κλονισμού είναι η παράδοση, συνήθως άνευ όρων και ορίων. Περεστρόικα είναι όταν δίνεις τα άγια στα σκυλιά. Περεστρόικα είναι όταν όλα σου ψιθυρίζουν πως είναι δύσκολο να ζήσεις όρθιος και πως για να επιβιώσεις πρέπει να αφομοιωθείς, να ξεχάσεις εντελώς αυτό που είσαι.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ